Тематична презентація до Всеукраїнського дня бібліотек

Про матеріал

Тематична презентація до Всеукраїнського дня бібліотек (30 вересня). Може бути використана для проведення уроку ЯДС або тематичної виховної години.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

30 вересня. Всеукраїнський деньбібліотек

Номер слайду 2

БІБЛІОТЕКАу перекладі з грецької «biblion»-книга, «theke»-сховище культурно-освітній заклад, що здійснює збирання друкованих і рукописних матеріалів, проводить їхнє опрацювання та відображення в каталогах, організовує відповідне їхнє зберігання, збереження і обслуговування ними читачів.

Номер слайду 3

ПЕРША БІБІЛІОТЕКАПершою відомою бібліотекою (близько 8 тис. років тому) можна вважати храм в Ніппурі. У храмовій школі е-дубі («будинок табличок»), була знайдена Ніппурська бібліотека: понад 30 000 табличок з адміністративними, юридичними, медичними, літературними та історичними текстами. Для цієї бібліотеки відводилося 62 приміщення.

Номер слайду 4

НАЙВІДОМІША СТАРОДАВНЯ БІБЛІОТЕКААлександрійська бібліотека — найбільша і найвідоміша бібліотека була заснованана початку 3 ст. до н. е. та діяла при Александрійському музеї (Єгипет)Книжковий фонд Александрійської бібліотеки складався з грецької та перекладної східної літератури (про кількість книжок відомо різне: від 50 до 700 тисяч сувоїв, що на той час було найбільшою колекцією у знаному світі)

Номер слайду 5

ПЕРШІ ПУБЛІЧНІ БІБІЛІОТЕКИЩо стосується публічних бібліотек, то першими їх збудували римляни. До IV століття у Римі функціонувало 28 таких закладів. Уже на початку нашої ери бібліотеки були невід’ємною частиною храмів та монастирів. А наприкінці Середньовіччя вони почали з’являтися в університетах та при соборах.

Номер слайду 6

Бібліотека Софійського Собору у Києві – перша бібліотека Київської Держави. Вона була заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. Князь дуже любив книги, колекціонував їх, привозив з різних країн, перекладав та переписував. За підрахунками фахівців, бібліотека нараховувала 950 томів. ПЕРША БІБІЛІОТЕКАВ УКРАЇНІ

Номер слайду 7

Щодо книжок бібліотеки Ярослава Мудрого, літопис наголошує на винятково церковному їх спрямуванні. Очевидно, більшість із них справді були церковними, адже потреба в них диктувалася поширенням на Русі християнства. Одначе поряд з церковними перекладалися, очевидно, й книжки, що містили відомості зі світової історії, географії, астрономії, філософські та юридичні трактати, публіцистичні твори. Саме вони послужили основою для перетворювання Софії Київської на центр літописання і передової думки.

Номер слайду 8

ЦІКАВІ ФАКТИСьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек Кількість бібліотечних працівників перевищує 52870 осіб. Послугами книгосховищ користуються понад 17490 тисяч читачів щомісяця

Номер слайду 9

Націона́льна бібліоте́ка Украї́ни і́мені В. І. Верна́дського — головна всеукраїнська книгозбірня, найбільше за обсягом книгосховище України. Одна з найбільших національних бібліотек світу. Станом на 2019 рік фонди бібліотеки нараховували майже 15,8 млн одиниць. НАЙБІЛЬША БІБІЛІОТЕКАВ УКРАЇНІ

Номер слайду 10

Бібліотека Конгресу США є найбільшою в світі. Вона знаходиться у Вашингтоні, і її фонд перевищує 155 мільйонів примірників книг 470 мовами. Крім того, тут зберігаються рукописи, аудіозаписи та фільми. А ще вона є однією з найкрасивіших. В бібліотеці працюють 18 читальних залів, вони здатні прийняти майже 1 500 людей в день. А якщо говорити про цифри, то щорічно бібліотеку відвідують приблизно 1,7 мільйона читачів, а працює тут 3 600 співробітників. НАЙБІЛЬША БІБІЛІОТЕКА У СВІТІ

Номер слайду 11

НАЙБІЛЬША БІБІЛІОТЕКА У СВІТІ

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мацюця Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
8933
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку