Тематичні стенди з описом "Оформлення освітнього простору в кабінеті природознавчого напрямку"

Про матеріал
Однією зі складових Нової української школи є створення сучасного освітнього середовища, що мотивує до навчання. Новий освітній простір – це не обов’язково реконструкція чи капітальний ремонт усієї шкільної будівлі. Англійські дослідники доводять, що найбільше на успішність учнів впливає простір класу. Загальношкільний дизайн також має значення, але якщо немає змоги переоблаштувати одразу всю школу, оновлення простору класу (а також, бажано, прилеглої рекреації) – розумне рішення, що матиме значний ефект.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оформлення освітнього простору в кабінеті природознавчого напрямку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Алан Тьюринг

Можна припустити, що, швидше за все, комп'ютери просто не були б створені, якби не знаменитий британський математик Алан Тьюринг. Він був дитиною-вундеркіндом. Пізніше, у воєнні роки, він став важливим членом групи, яка займалася розшифровкою кодових шифрів в Блетчлі-парку. Йому було поставлено складне завдання: розшифрувати постійно мінливі німецькі коди, що відправляються через геніальну машину «Енігма». Алан виконав майже неможливе завдання: за допомогою свого пристрою «Бомба». Зрештою, цей математик і його команда легко перемогли «Енігму». Однак двоє з його колег-зломщиків кодів були визнані радянськими шпигунами, і, таким чином, робота була оголошена суворо конфіденційною. Упродовж тривалого часу ніяких записів про роботу Тьюринга не було, а «Закон про державну таємницю» забороняв вченому говорити про свою роботу кому-небудь. Роботи й життя Алана Тьюринга нещодавно були популяризовані у фільмі, що отримав премію «Оскар», «Гра в імітацію», випущений у 2014 році.

 

 

 

 

 

Карл Саган

Карл Едвард Саган - американський астроном, астрофізик і видатний популяризатор науки. Саган був піонером в області екзобіології й дав поштовх розвитку проекту з пошуку позаземного розуму SETI. Здобув світову популярність за свої науково-популярні книги й телевізійний міні-серіал «Космос: Персональна Подорож» (англ. Cosmos: A Personal Voyage). Він також є автором роману «Контакт», на основі якого в 1997 році був знятий однойменний фільм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розалінд  Франклін

Розалінд Франклін біофізик і кристалограф, що зробила важливий внесок у розуміння структури ДНК, вірусів, вугілля й графіту.

Відкриття структури ДНК було одним із найважливіших наукових досягнень минулого століття.

Загально відома тепер подвійна спіраль ДНК ототожнюється з Вотсоном і Кріком. Але їх гіпотеза була заснована на роботах Розалінд Франклін.

В 1952 році отримала "фотографію 51", знамените рентгенівське зображення ДНК. Саме лиш отримання зображення зайняло 100 годин, а розрахунки, необхідні для аналізу, зайняли цілий рік.

Тим часом Джеймс Вотсон і Френсіс Крік також працювали над з'ясуванням структури ДНК. Без відома Франклін її колега взяв "Фото 51" і показав його Вотсону і Кріку. Зрештою вони отримали правильний варіант. ДНК складається з двох, закручених у подвійну спіраль ниток, одна напроти іншої з основами посередині, які нагадують сходинки. Вотсон і Крік опублікували свою модель у квітні 1953 року.

Тим часом Франклін закінчила свої розрахунки, дійшла до аналогічного висновку, і надіслала свій рукопис у редакцію.

Журнал опублікував обидва рукописи, але розмістив роботу Франклін останньою так, ніби її дослідження лише підтвердило досягнення Вотсона і Кріка, а не було основою їхніх результатів.

У 1962 році Вотсон та Крік отримали Нобелівську премію за дослідження ДНК.

 

Джейн Гудолл

Вона широко відома завдяки своєму більш ніж 45-річному вивченню соціального життя шимпанзе в Національному парку Гомбе-Стрім у Танзанії і як засновниця міжнародного Інституту Джейн Гудолл.

Останні 50 років свого життя ця дивовижна й ні на кого не схожа жінка присвятила популяризації знань про поведінку шимпанзе. Джейн було ледь за 20, коли вперше вона приїхала до Танзанії для вивчення групи цих диких тварин, сподіваючись, що вивчення поведінки шимпанзе в природних умовах допоможе людям краще зрозуміти механізми еволюції.

«Кожен, хто намагається поліпшити життя тварин, неминуче зазнає критики з боку тих, хто вважає, що подібні зусилля витрачаються неправильно у світі, де страждає людство» Джейн Гудолл.

Дослідник-одинак по натурі, Джейн стала піонером в області етології приматів. Ще в молодості їй стало очевидно, що для об'єктивного вивчення поведінки тварин вони повинні залишатися в природному середовищі існування. Її величезна любов до шимпанзе поступово переросла в щось набагато більше. Багато унікальних відкриттів Гудолл буквально перевернули наукові уявлення про приматів.

 

 

Енні Кеннон

Енні Джамп Кеннон (Annie Jump Cannon) американський астрономом. Відома тим, що придумала нинішню систему класифікації зірок. Її система - рейтинг зірок O, B, A, F, G, K і M, де O - найгарячіші зірки, а M - найхолодніші (Сонце є G-зіркою) - використовується до цього часу. Вона також створила приказку - «O Be A Fine Girl - Kiss Me!» - щоб допомогти астрономам запам'ятати послідовність букв.

Кеннон розпочала свою кар'єру в якості одного з декількох десятків жіночих «комп'ютерів» - тобто людей, які робили розрахунки - найнятих Едвардом Чарльзом Пикерингом (Edward Charles Pickering), директором обсерваторії Гарварда, для того, щоб аналізувати фотопластинки зірок. Свого часу їх праці в значній мірі були невизнаними, але сьогодні стають все більш відомими за фундаментальний внесок у астрономію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лев Ландау

Видатний фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії з фізики (1962), учень Нільса Бора, одна з ключових фігур в Інституті фізичних проблем П.Л. Капіци. Творець великої школи теоретичної фізики.

Наукові інтереси Ландау, як і багатьох фізиків-теоретиків, були дуже великі. Серед областей, у той чи інший час його займали - фізика твердого тіла, магнетизм, фізика космічних променів, фізика низьких температур, гідродинаміка, квантова механіка, квантова теорія поля, фізика атомного ядра, фізика елементарних частинок і фізика плазми.

Крім науки, Ландау відомий як жартівник і вигадник. Його внесок у науковий гумор досить великий. Володіючи тонким гострим розумом і прекрасним красномовством, Ландау всіляко заохочував гумор у роботі з колегами.

Ще в нього була теорія щастя, формула якого: робота, любов, спілкування.

 

 

 

 

 

Інге Леманн

Інге Леманн геофізик, сейсмолог, викладач Королівського товариства в Лондоні. У 1936 р вона відкрила внутрішнє ядро Землі на основі вивчення поширення сейсмічних хвиль від землетрусів у південній частині Тихого океану.

У статті під незвичайною назвою «P», вона вперше представила власну інтерпретацію сейсмічних хвиль типу P і показала, що в Землі є внутрішнє ядро.

У 1953 р переїхала в США. Там вона проводила дослідження земної кори й верхньої мантії. У цій роботі вона відкрила так званий сейсмічний розрив, який був названий «Кордон Леманн».

Отримала безліч нагород за свої видатні наукові досягнення. Крім того, їй було присуджено ступінь почесного доктора Колумбійського університету в Нью-Йорку в 1964 р й почесного доктора Копенгагенського університету в 1968 р, а також вона стала членом численних наукових товариств. У 1997 р Американський геофізичний союз встановив медаль на її честь «За видатний внесок у розуміння структури, складу й динаміки земної мантії та ядра».

 

 

 

Альберт Ейнштейн

Кажуть, що якби не було Альберта Ейнштейна, то сучасна фізика й наука загалом, були б зовсім іншими.

У 1905 Ейнштейн опублікував три фундаментальні праці, які й поклали початок нової наукової революції. Одна з них представляла спеціальну теорію відносності, а в іншій виведено закон взаємозв’язку маси та енергії E=mc2. 1905 рік називають "Роком чудес" в історії фізики.

Наукова робота Альберта Ейнштейна мала фундаментальний вплив на все, - починаючи з квантової теорії й закінчуючи ядерною енергією та атомною бомбою. Однак вчений-пацифіст Ейнштейн навряд чи очікував, що його наукові теорії призведуть до бомбардування Хіросіми та Нагасакі в 1945 року. Тоді він був глибоко шокований і пригнічений.

Мало хто з нас знає, що кожного дня ми так чи інакше маємо справу з теоріями Ейнштейна. GPS-навігація, сканери в супермаркетах, цифрові фотокамери, CD-плеєри, телевізор, комп’ютер - усі ці винаходи базуються на тій чи іншій теорії Ейнштейна.

У 1921 році Альберт Ейнштейн став лауреатом Нобелівської премії з фізики. Попри свою геніальність, науковець завжди залишався відкритим, комунікабельним, життєрадісним.

Альберт Ейнштейн якісно змінив науку, зробив революційний прорив у фізиці. А ще він зміг пояснювати природу речей так, як ніхто й ніколи до нього, та й після нього теж.

 

Чарльз Дарвін

Ідеї Чарльза Дарвіна були надто революційними для його сучасників, проте уявити теперішній світ та сучасну біологію зокрема без його праці "Походження видів..." практично неможливо.

Ким саме був Чарльз Дарвін? - Геніальним ученим, безбожником чи відважним шукачем істини? Мабуть, усім потроху.

Дарвіну з дитинства подобалося спостерігати за навколишнім світом. Він часто дивувався, - як Бог міг створити таке вражаюче різноманіття? Проте раціональний мозок підказував Дарвіну, що лише вищими силами тут не обійшлося. Аби довести це твердження, Дарвін об’їздив з різноманітними науковими експедиціями майже весь світ.

Результатом численних поїздок і стало написання фундаментальної праці "Походження видів". Ось так Дарвін раз і назавжди ввів у наукові кола поняття еволюції та природного відбору. Церква одразу ж звинуватила Дарвіна в єресі. Ще б пак, учений стверджував, що людина пішла від мавпи, і, більше того, людина - це звичайна тварина, тільки наділена розумом.

Проте знайшлися й ті, хто визнав наукові здобутки Дарвіна ще за його життя. Серед найвідданіших прихильників були і його діти : четверо синів Дарвіна обрали шлях батька та стали відомими науковцями.

З наукою Дарвін не прощався ніколи: різноманітні дослідження він проводив до останніх днів свого життя. Проте зі смертю науковця його ідеї не померли. Навпаки - стали основою для сучасної біології, генетики та багатьох інших наук.

 

 

 

Марія Склодовська-Кюрі

Якщо ви хочете переглянути рукописи Марії Кюрі, вам доведеться підписати відмову від претензій та вдягнути захисне спорядження, щоб захиститися від радіоактивного забруднення.

До речі, останки мадам Кюрі були поховані в труні зі свинцевим прошарком, щоб поглинати радіоактивне випромінювання, яке було головним об’єктом її досліджень, і яке, ймовірно, стало причиною її смерті.

У грудні 1903 року Шведська королівська академія наук присудила Нобелівську премію з фізики Анрі Беккерелю й подружжю Кюрі. Марія і П'єр Кюрі отримали половину нагороди «на знак визнання … їхніх спільних досліджень явищ радіації, відкритих професором Анрі Беккерелем». Кюрі стала першою жінкою, удостоєною Нобелівської премії.

У 1911 (тисяча дев'ятсот одинадцятому) Марії було присуджено ще одну Нобелівську премію, цього разу в галузі хімії, за відкриття елементів радію та полонію, а також за виділення й вивчення чистого радію та його сполук.

Це зробило її першою та на сьогодні єдиною людиною, яка отримала Нобелівську премію з двох різних галузей науки.

Революційні дослідження Марії Кюрі заклали основу нашого сучасного розуміння фізики та хімії, проклали шляхи до розвитку онкології, технологій, медицини та ядерної фізики, і це - лише частина застосувань.

Так чи інакше, та відкриття Марії Кюрі в галузі радіоактивності започаткували нову еру й розкрили деякі з найбільших таємниць науки.

 

 

Ісаак Ньютон

Ньютон вважається засновником сучасної фізики. І зовсім не даремно. Ним було сформульовано основні закони механіки. Також він створив єдину фізичну програму, яка на базі механіки описала всі фізичні явища. Крім того, учений «подарував» світу закон всесвітнього тяжіння, дав пояснення того, як планети рухаються навколо Сонця, і як Місяць рухається навколо Землі. Він був першим, хто вивчив і пояснив такі явища як припливи в океанах. Ньютон по праву вважається засновником акустики, механіки суцільних середовищ і фізичної оптики.

Що стосується оптики, науки про природу світла, то тут він особливо відзначився. Проводячи експеримент, Ісаак Ньютон пропускав пучок світла крізь трикутну скляну призму й тим самим відкрив дисперсію. Також Ньютон є винахідником телескопа – рефлектора з увігнутим дзеркалом. І нової теорії, яка говорить про те, що світло складається з дрібного потоку корпускул – частинок.

Ньютону належить розробка диференціальних і інтегральних числень. Учений описав ряд формул, використовуючи які можна робити до графіків функцій дотичні в абсолютно різних точках. Ще одне математичне досягнення Ісаака Ньютона – це методи, які вимірюють швидкість процесу зміни параметрів механічних систем. Він описав принцип обчислення площ і об’ємів різних тіл. Усі свої основні думки Ньютон виклав у праці «Математичні початки натуральної філософії».

Ньютон займався дослідженням найважливішої проблеми – кінця або нескінченості Всесвіту. Він прийшов до висновку, що Всесвіт обмежений у просторі, і всі тіла в ньому з часом з’єднаються в одне тіло.

Микола Коперник

Коперник перш за все відомий як творець геліоцентричної картини світу. На початку XVI ст. у своїй праці «De revolutionibus orbium coelestium (Про обертання небесних сфер)» (вид. 1543) математично обґрунтував ідею про рух Землі та інших планет навколо Сонця, визначив послідовність розташування планет, обчислив їх відносну віддаленість від Сонця тощо.

Учення Коперника мало велике значення в розвитку природознавства, його ідеї були розвинуті в подальшому в працях Джордано Бруно, Галілео Галілея, Й. Кеплера, І. Ньютона та інших. Зокрема, Коперниківську систему було поточнено: Сонце розташоване в центрі не всього Всесвіту, а лише Сонячної системи.

Серед сучасників Микола Коперник був відомий не тільки як знавець астрономії, а також як державний діяч і гарний лікар.

docx
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
724
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку