Тематичні табірні зміни

Про матеріал
Методична розробка призначена для начальників таборів, заступників начальників з виховної роботи, старшим вожатим, культорганізаторів, методистів таборів з денним перебуванням дітей. В даній статтіі представлені тематичні зміни, підібрані до них назви загонів, девізи, речівки, запропоновані тематичні заходи.
Перегляд файлу

Тематика табірних змін. Назви загонів, девізи

Життя у таборі – яскрава та неповторна пора. Важливо, щоб перебування дітей було яскравим та насиченим, змістовним та пізнавальним, веселим та емоційно насиченим. Звично, всього цього можна досягти завдяки великій та змістовній організаційній роботі, грамотно складеного плану роботи, в якому будуть враховані вікові особливості та вподобання дітей. Та всі ці моменти діти не повинні відчувати, вони прийшли у табір аби зануритись у нове незвичне життя під назвою – канікули у таборі. Для дітей все розпочинається із знайомства із табором, педагогічним та адміністративним складом закладу. А головне – це знайомство із своїм загоном та вожатими.

Організація літнього відпочинку дітей є складовою частиною безперервного та послідовного процесу виховання. Табори з денним перебуванням створюють умови для педагогічно обґрунтованого, змістовного та цікавого дозвілля дітей, дають можливість їм творчо розвиватися, духовно та інтелектуально збагачуватися, розширювати світогляд.

У більшості пришкільних таборів розробляють план роботи на табірну зміну, який включає в себе широкий спектр виховних і оздоровчих заходів, свят, екскурсій і т.п., не об’єднаних одним сюжетом, однією темою чи напрямком.

Пришкільний табір діти відвідують кілька років підряд, тому більш цікавими, пізнавальними і соціально значущими в літньому таборі з денним перебуванням є тематичні зміни. Вони не просто мають красиву назву, а передбачають наявність спеціальної програми, об’єднаної однією ідеєю і метою. Тематичні зміни можуть бути екологічними, історичними, патріотичними, краєзнавчими, технічними, літературознавчими тощо.

Навіть якщо вибрана програма тематичної зміни вже проводилась в якомусь дитячому оздоровчому закладі, то вона буде зовсім іншою, модифікованою, адаптованою і унікальною в даних умовах і з даними учасниками.

Реалізація програми обов’язково ґрунтується на логічному розвитку зміни і враховує особливості роботи з дітьми в залежності від періоду зміни (організаційного, основного, заключного).

Неповторна пригода розпочинається на відкритті зміни. У театралізованій формі або в формі гри дітям розповідають легенду зміни, в світлі якої будуть мати логічний зміст всі заходи, свята, змагання, конкурси і т.д. Далі по ходу зміни загони наближаються до цілі. Якщо програма сюжетно-рольова то в кінці основного періоду наступає кульмінація гри - фінальний, масштабний захід, на якому спільними зусиллями досягається основна ціль.

Всі тематичні табірні зміни мають інтенсивну програму, несуть високе емоційне і інтелектуальне навантаження. Для того щоб не перевантажувати дітей, необхідно в план роботи табору включати фізкультурно-оздоровчі і спортивно-масові ігри, вільний час для занять по інтересах, роботу гуртків.

Щоб кожен день був насичений новими подіями, враженнями, почуттями і для створення «єдиного тематичного ігрового світу», педагогічним працівникам необхідно проявити талант, фантазію, видумку, щоб визначити:             

  • характер зміни (приближений до реальності, фантастичний або казковий);
  • основну ідею, сюжет, місце дії (планета, держава, острів, місто, космічний корабель, ін.);
  • головних героїв (мандрівники, слідопити, робінзони, пірати, казкові герої, ін.);
  • антураж (словник) зміни (начальник табору – адмірал, президент; загін – сім`я, команда, екіпаж; місце збору загону – корабель, острів, кают-компанія; інформаційний стенд – щоденник подорожі, літопис і т.д. і т.п.)

Сьогодні як ніколи гостро стоїть питання виховання патріотичних почуттів та соціалізація дітей, тому варто задуматись над тематичними  табірними змінами, які б відповідали цій тематиці. Саме тематичні зміни патріотичного спрямування спрямовані на:

  • формування толерантного ставлення до інших народів, культур і традицій;
  • утвердження гуманістичної моральності як базової основи громадянського суспільства;
  • культивування кращих рис української ментальності - працелюбності, свободи, справедливості, доброти, чесності, бережного ставлення до природи, любові до рідного краю;
  • формування мовленнєвої культури;
  • забезпечення активної участі сім’ї та родини в розвитку фізичного і морального здорової, патріотично налаштованої зростаючої особистості.

Пропонуємо вашій увазі декілька варіантів тематичних табірних змін з патріотичного спрямування.

Табірна зміна «Квіткова планета»

Головна мета табірної зміни: ознайомлення дітей з багатством української природи, народними символами України, виховання шанобливого ставлення до оточуючого світу.

Важливим етапом у табірному житті є вибір назви загону, малювання емблеми, вибір командира загону. Завдання педагога, створити такі умови, аби на організаційному етапі життя загону діти зацікавились перебуванням у таборі. Тому при обиранні назви загону – прислухайтесь до задумів дітей, вони часто креативні та незвичні, придумайте девіз та примовку разом – і це стане першою цікавою та невимушеною колективною справою, яка в подальшому задасть настрій вашого загону

На відміну від шкільного життя у таборі не класи, а загони, які мають свою символіку: назва, девіз, примовка, емблема, прапор та пісня.

Пропонуємо вашій увазі варіанти назв загонів та девізів до табірної зміни «Квіткова планета». Кожен загін може представляти окрему квітку, яка популярна в Україні, придумати свою легенду, створити відповідну загонову газету.

Загін «Ромашка»

Девіз «Гляньте – сонечко сміється!

Наш загін «Ромашка зветься!

Серед всіх загонів ми

Будем першими завжди!

Загін «Соняхи»

Девіз: «Раптом десь пропало сонце

І не світить у віконце –

Прийдуть «Соняхи» до вас,

Настрій Вам підіймуть враз!»

Загін «Барвінок»

Девіз: «Ми любимо сонце і квіти!

І вітер нам шле свій привіт!

«Барвінок» - це радісні діти

Землі української цвіт!»

Загін «Волошки»

Девіз «Ми «Волошки» - просто клас!

Нумо всі мерщій до нас!

Відірватись хочеш трошки?

Запроси скоріш «Волошки»

Загін «Колосок»

Девіз: «В «Зорепаді» ми – родина!

Ми – єдина Україна!

Синє небо, срібний колос!

Патріотів чути голос!

Загін «Чорнобривці»

Девіз: «Чорнобривці – то є круто!

Чорнобривці – то є клас!

Розквітаємо ми в Палаці,

Все в житті у нас гаразд!

Загін «Маки»

Девіз: «Маки, маки чарівні!

І веселі, і смішні!

Маки друзям дуже раді

У квітковім «Зорепаді»

Загін «Троянда»

Девіз: «Троянда наша непроста,

До перемоги йде вона,

Доб’ється будь-якої цілі

І стане першою в турнірі!

Загін «Соняшник»

Девіз: «Я на сонце дуже схожий

І сонечко люблю,

До сонця повертаю

Голівоньку свою!»

Перелік можливих  масових заходів тематичної зміни: Вечір знайомств «Квіткова планета дитинства», Урочиста лінійка відкриття під назвою «Хай сонцю і квітам всміхаються діти», Презентація загонів «Квітковий вернісаж», шоу-програма «Квітуче дитинство», Тематичне свято «День українського вінка», посиденьки на природі «Кожна травинка, кожна рослинка в світі добро і здоров’я несе», ігрова програма «Калинова казка», переспівки «Пісень багато є про квіти…» та ін..

На заняттях гурткової роботи дітям можна запропонувати майстер-класи з  виготовлення квітів у різних техніках, вивчення українських народних пісень де оспівуються квіти та ін.

Крім того, під час загонових справ дітям можна запропонувати створити емблему загону відповідно до назви, створити легенду чи цікаву розповідь про квітку. А на загоновому вогнику «Розкажи мені про себе» запропонувати дітям уявити себе квіткою та охарактеризувати себе.

Табірна зміна «Веселкове дитинство»

Головною метою є ознайомлення дітей з національними іграми та забавами, народними іграшками, українськими народними інструментами, виховання шанобливого ставлення до культурної спадщини України,

Варіанти назв загонів та девізів:

Загін «Веселка»

Девіз: «Веселкова дітвора –

Ми - промінчики добра,

Радість, сміх, веселка, гра

Дружно скажемо – «Ура!»

 

Загін «Смішинки»

Девіз: «Ми веселі, жартівливі,

любимо пісні і сміх,

 свою радість на дозвіллі

ділим порівну на всіх»

Загін «Сонечко»

Девіз: «Гори сонечко ясно,

відпочинемо прекрасно,

раз, два не лінуйсь,

три чотири загартуйсь»

Загін «Водограй»

Девіз: «Грай, співай, відпочивай,

 Хто найкращий? – Водограй!»

Загін «Калина»

Девіз: «Без верби і калини –

Нема України!”

Хочуть бути всі здорові

У загоні калиновім!»

Перелік можливих масових заходів: Лінійка відкриття «Веселковий «Зорепад», Фестиваль «Моя улюблена іграшка», ігрова програмам «Українські забавляночки», конкурс малюнка на асвальті «Яскраві кольори майбутнього», розважально-спортивна гра «Дитячі забави народів світу», Свято казки «Стара казка на новий лад», гра-подорож «Дивовижна Україна», свято «Сім кольорів веселки», караоке «Співаємо українське» та ін.

Робота майстер-класів «Лялька-мотанка», «Українські обереги», «Народні іграшки».

Екскурсії до Краєзнавчого музею, Музею Гочарства, музею народної іграшки.

Підсумком тематичної зміни «Веселкове дитинство» може стати створення Грайміста за станціями, діти будуть мати можливість проявити себе з творчого боку і разом з тим показати що навчились, про що дізнались протягом табірної зміни: «Українські забави» (народні ігри, масовки), «З бабусеної скрині» (народні легенди, казки розповіді), «Вірю – не вірю» (неймовірні факти про Україну), «Казкова поляна», «Українські обереги», зіркове шоу «Ми родом з України» та ін.

Тематична зміна «Моя барвиста Україна»

Головна мета зміни: поглиби знання дітей про державні та народні символи України, познайомити дітей із різними містами України та їх родзинками, виховувати любов до рідного краю та свого народу.

Варіанти назв загонів та девізи:

Загін  «Соколята»

Девіз:  Ми орлята-соколята,

Треба - зможемо літати,

Будем вправними завжди,

Мама, тато, я і ти!

Загін: «Барвінчата»

Девіз: «До кришталевих криниць,

Де барвінковий гурт ступає,

Сяє сонце променисте,

Веселкові барви сяють».

Загін: «Дружні»

Девіз: «Дружба для малят,

Найвище всього -

Один за всіх І всі за одного!»  

Загін «Орли»

Девіз: «Батьки орли, а ми орлята,

народилися, щоб перемагати!”

Загін «Козачата

Девіз: «Ми веселі козачата,

Гарні хлопчики й дівчата,

Любимо ми над усе

Небо й сонце золоте»

Перелік можливих масових заходів: Свято «Краса і велич символів державних», Ігрові програми «Барвінкова моя Україна», «Україна – чудес країна», заочна мандрівка «Що в Україні най-, най?», флеш-моб «Синьо-жовта моя Україна», спортивна гра «Ігри патріотів», «Влучні козачата», квести «7 чудес Вінниччини, «Вінниця – колиска Поділля»,  Інтелектуальна мозаїка «Мереживо українських міст», тощо

Під час загонових справ можливі такі форми роботи: Створення живої газети «З народних джерел», конкурс юних літераторів «Дуже хочеться мені миру на Землі…», Відео-тайм «Я сприймаю себе справжнім українцем, чаювання з відомим земляком.

Всі тематичні табірні зміни мають інтенсивну програму, несуть високе емоційне і інтелектуальне навантаження. Для того щоб не перевантажувати дітей, необхідно в план роботи табору включати фізкультурно-оздоровчі і спортивно-масові ігри, вільний час для занять по інтересах, роботу гуртків.

Крім тематичних змін, у таборах з денним перебуванням дітей можливі тематичні загони або тематичні табори, а саме: мовні, історичні, знавців комп’ютерної техніки, спортивні. Саме такі загони мають на меті узагальнення та розширення знань та вмінь дітей у певній сфері діяльності. Тут дітям варто пропонувати такі форми роботи як: екскурсії, тематичні вечори, творчі вітальні, заочні експедиції, зустрічі з фахівцями або мовними носіями, екскурсії на виробництво, змагання, мозкові штурми та ін..

Таким чином, використовуючи у діяльності табору з денним перебування дітей тематичних змін дає змогу ефективно впливати на світогляд дитини, полегшити її соціалізацію через різні форми колективної роботи, участі у загонових та загально табірних справах.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.               Веселі канікули / упоряд. Н. В. Настенко, Г. А. Каліберда, Л. Л. Ха-лецька, В. О. Сліпак. – Полтава: ПОІППО, 2007. – 34 с.
  2.               Двадцять один день з життя загонового вожатого: методичний посібник / Г. Ф. Чернишова, І. О. Гуппал. – Суми, 2003. – 192 с.
  3.               Дети в летнем лагере: занятия в дождливую погоду / [пер. с чеш. О. А. Суворовой]. – М.: Профиздат, 1991. – 152 с.
  4.               Дитячий оздоровчий табір / Т. Миргородська // Початкова школа. – 2006. – № 21. – С. 24 – 30.
  5.               Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 4 вересня 2008 року № 375-VI [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://zakon.nau.ua/doc/?code=375-17. – Назва з екрану.
  6.               Країна невгамовних : літо у дитячому таборі / Л. М. Родняк, Т. М. Мацковська. – Львів : ПАІС, 2010. – 192 с.
  7.               Літня педагогічна практика: [метод. реком. / укл. Н. В. Казакова]. – Хмельницький: Вид-во ХГПІ, 2004. – 67 с.
  8.               Методика виховної роботи в літніх оздоровчих таборах : навч.-метод. посіб. / авт.-уклад.: Л. О. Дубровська, В. Л. Дубровський, О. С. Філоненко ; за ред. Є. І. Коваленко. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2012. – 179 с.
  9.               Методика роботи в літньому оздоровчому таборі : навчальний посібник / авт.-уклад.: Є. І. Коваленко, А. І. Конончук, І. М. Пінчук, В. М. Солова; за ред. Є. І. Коваленко – К. : ІЗМН, 1997. – 280 с.
  10.          Організація літнього відпочинку молодших школярів / упоряд. О. Кондратюк. – К. : Ред. загальнопед. газ., 2005. – 128 с.
  11.          Проектування діяльності дитячого закладу оздоровлення та відпочинку: теорія і технологія: монографія / О. М. Наказний; за ред. Сисоєвої С. О. – К., 2010. – 476 с.
  12.          Організація виховної практики студентів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку: методичні рекомендації / О. С. Філоненко. – 2-ге видання, доповнене та перероблене. – Ніжин: НДУ ім. Миколи Гоголя, 2014. – 38 с.

 

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
7148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку