Тематичний день "День чаю"

Про матеріал
Матеріали до тематичного дня «День чаю» відповідно Типової освітньої програми Р. Шияна з курсу «Я досліджую світ» розроблені до таких освітніх галузей: природничої; математичної; мовно – літературної; інформатичної; мистецької, соціальної та здоров’язбережувальної, технологічної.
Перегляд файлу

 

Тематичний день

«ДЕНЬ ЧАЮ»

(До інтегрованої теми місяця

«Способи пізнання», 2 клас)

Результат пошуку зображень за запитом день чаю

Матеріали до тематичного дня «День чаю» відповідно

Типової освітньої програми Р. Шияна з курсу «Я досліджую світ» розроблені до таких освітніх галузей: природничої; математичної; мовно – літературної; інформатичної; мистецької, соціальної та здоров’язбережувальної, технологічної.

 

 

 

 

 

 

Мета: розширити, уточнити знання дітей про чай; вчити використовувати фактичний зміст для перетворення усної інформації;

розвивати логічне мислення, уміння досліджувати, аналізувати, порівнювати, узагальнювати, заносити дані спостережень у таблицю;

формувати вміння «читати» інформацію на упаковці, розрізняти найважливіші попереджувальні знаки та символи; формувати пізнавальний інтерес учнів, спонукати дослідженню навколишнього світу.

Освітні галузі: мовно – літературна; природнича; інформатична; математична; здоров’язбережувальна та соціальна.

І. РАНКОВА ЗУСТРІЧ

1.Вітання

  • Привітання «По цейлонські» 
  •  Чи знаєте ви, як вітаються на острові Цейлон ( Шрі – Ланці) що

знаходиться в Індійському океані?

  • Хочу навчити вас вітатися по цейлонські. Особливої уваги

заслуговують люди, які живуть на Шрі-Ланці, вони називають себе ланкійцями. Коли потрапляєте на Цейлон, вас зустрічають квітковим намистом та мелодійним привітанням: «Айюбована». Говорячи це слово ланкієць не просто вітається, а бажає довгого й заможного життя. Зустрівшись з ним поглядом, він неодмінно посміхнеться або поклониться, адже усмішка – це стиль життя островітян.

1.Діти передають по колу та одягають намисто із квітів один одному

2. Вітаються: «Айюбована» .

3. Зустрівшись поглядом, посміхаються та клоняться один одному, склавши долоні разом.

  • Вправа «Загадкова торбинка»

(У торбинці чай.)

Діти відгадують, що у торбинці. Можна задавати по одному запитанню вчителю та робити одне припущення.

Педагог відповідає на питання: «Так», «Ні».

2. Обмін інформацією.

- Щорічно, 15 грудня, у всіх країнах, які мають статус світових

виробників чаю, відзначається міжнародний День чаю. І тому сьогоднішня ранкова зустріч присвячена чаю. А острів Цейлон (Шрі – Ланка) - батьківщина чаю.

  • А які асоціації викликає у вас слово «чай»?
  • Вправа « Асоціації»

(ранок, аромат, тепло, кухня, печиво, торт, мед, цукор…)

ІІ. ОЗНАЙОМЛЕННЯ ІЗ ТЕМОЮ ТА МЕТОЮ ДНЯ

  • Вправа «Мікрофон». Таблиця «Знаю. Хочу дізнатися. Дізнався»
  • Що ви знаєте про чай?
  • Що б хотіли дізнатися про чай?
  • Чи уявляєте ви наше життя без чаю?

(Заповнити графи таблиці: Знаю. Хочу дізнатися).

ІІІ. РОБОТА НАД ТЕМОЮ ДНЯ

Інтернет ресурси

Цікаві факти про найпопулярніші види чаю

https://www.youtube.com/watch?v=eJVdLs1WaHg

Країни, де вирощують чай (сюжет до програми Тема: «Все про чай»)

https://www.youtube.com/watch?v=T1XFFLXb1aM

Цікаві факти про чай

  • Робота в парах «Читання для друга»

https://pershyj.com/photos/70/posts/5a33d1e1aebc6.jpg

  • Слово «чай» прийшло до нас з китайської мови, від популярного напою, який стародавні китайці називали «Тей».

Але чай не завжди носив відому нам назву. Китайські філософи у своїх творах називали його «тоу», «чун», «тсе», «мінг». Найчастіше використовували слово «ча», що має переклад «молодий листок».

  • Незважаючи на те, що «найбільш чайною» країною вважається

Англія, там чай не вирощують. В основному його вирощують в Індії, Шрі-Ланці (Цейлон), Китаї і Японії. Саме ці країни мають найбільші чайні плантації.

  • https://pershyj.com/photos/70/posts/5a33d2772bb88.jpgЛюбитель чаю рідше стикається із карієсом, оскільки фтор, що міститься в напої, зміцнює зубну емаль, щоб чай допомагав вашим зубам, його треба пити без цукру і не заїдати нічим солодким.
  • Довгий час існувала думка, що з різних

 рослин виробляють різні сорти чаю. Тому, що китайці суворо зберігали секрет його виготовлення. Насправді все набагато простіше – сорти зеленого та чорного чаю роблять з однієї рослини, яка називається Camellia Sinensis.

  • C:\Users\Администратор\Downloads\11e477fa3ec7d6920e48289bef558ccf.jpgУ зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному. Для виготовлення чорного чаю, чайні листки піддають ферментації, або окисленню. Під дією кисню листя темніє та набуває специфічного смаку та аромату. Натомість

зелений чай лише пропарюють, завдяки чому в ньому зберігається значно більше вітамінів.

  • https://pershyj.com/photos/70/posts/5a33d2d565e0c.jpgУ 1904 році Томас Салліван випадково винайшов чайний пакетик. Спочатку він використовував тонкі шовкові мішечки чисто для зберігання чаю, так як це обходилося набагато дешевше, ніж залізні банки. Але коли один з клієнтів випадково впустив такий

пакетик в воду, було виявлено, що виходить точно такий же чай, як і після звичайного заварювання. Після цього шовк замінили на ще більш дешеві матеріали

  • Не відразу люди зрозуміли, що чай необхідно заварювати і пити. У

 той час, коли чай тільки завезли в Європу, на королівському прийомі подали салат, зроблений з чайного листя. Блюдо гості з'їли, адже ніхто не бажав здатися неввічливим.

  • https://pershyj.com/photos/70/posts/5a33d52658cf2.jpg Чайний кущ - вічнозелена рослина. У висоту може досягати до 10 м, якщо буде рости в дикій місцевості. Тривалість життя чайного куща може становити 100 і більше років, але період його використання для збору листя не більше 50 років.
  • За допомогою чаю фарбують тканини та маринують м'ясо, чай

використовують в косметології, та як добрива в садівництві, також чай має лікувальні властивості.

  • https://pershyj.com/photos/70/posts/5a33d6b24ee64.jpegЯкщо про користь зеленого чаю знає чи не кожен, то про оздоровчі властивості білого чаю – відомо мало кому. Річ у тім, що білий чай проходить найменшу обробку і тому містить найбільше антиоксидантів, тобто корисних речовин. Також вживання

цього чаю знижує кров’яний тиск, рівень холестерину, є профілактикою раку, зберігає зуби та ясна міцними, а шкіру – здоровою.

  • Кожного року у світі вирощують понад три мільйони тон чаю,

завдяки цьому кожного дня люди купують близько трьох мільярдів чашок цього прекрасного напою.

  • Сьогодні в світі існує 1500 сортів чаю.
  • Вправа «Відкриті запитання»

За переглянутою та прочитаною інформацією скласти відкриті запитання: Що? Як? Хто? Де? Коли? Навіщо? і т.п.

  • Вікторина
  1. Що означає слово «чай»? (Молодий листок.)
  2. Де вирощують чай? (Індія, Шрі-Ланка, Китай…)
  3. Чи корисний цей напій для нашого організму? (Так, для імунітету, серцево-судинних захворюваннях.)
  4. Якого кольору бувають чаї? (Зелений, чорний, червоний, білий, жовтий, синій.)
  5. Який чай корисніший? (Зелений, більше вітаміну С.)
  6. Чим різняться чорний, білий і зелений чай? (Обробітком листя.)
  7. Як ще можна використати чай? (Фарбувати тканини, маринувати м’ясо, виготовляти добриво, використовувати у косметології.)
    • Гра «Так чи ні»
    • Чай сприяє засвоєнню їжі. (Так.)
    • Погано діє на головний мозок. (Ні.)
    • Заварювати чай треба тільки холодною водою. (Ні, окропом.)
    • 15 грудня – день чаю. (Так.)
    • Найкращий чай з Китаю. (Ні, Шрі-Ланки.)
    • Чи вирощують чай в Україні? (Так, на Закарпатті.)
    • Групове заняття

У групах набір чаїв: білий, чорний, зелений, ароматизований фруктами, трав’яний. У склянках заварений напій.

Завдання: визначити вид чаю.

  1. Дослідіть чаї за кольором, смаком, запахом, формою частинок. Свої дослідження занесіть до таблиці.

Колір сухої речовини

Колір напою

 

Смак

 

Запах

 

Форма частинок (чаїнок)

Наявність домішок

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Білий чай. Суха речовина світла, жовтувата. Чаїнки великі, легкі. Напій жовтувато- зелений, на смак солодкуватий. Має квітковий аромат. Без домішок.

2.Зелений чай. Суха речовина темно - зеленого кольору. Чаїнки овальні, скручені. Напій зеленуватого кольору, терпкий на смак . Має трав’яний аромат. Без домішок.

3.Чорний чай. Суха речовина темно – коричневого кольору. Чаїнки дрібні, видовжені. Напій червоного кольору, терпкий на смак . Має квітково -медовий аромат. Без домішок.

4.Фруктовий чай. Суха речовина чорна із сухофруктами. Чаїнки довгі. Напій яскраво - червоного кольору, солодкий на смак . Має фруктовий аромат. Має фруктові частинки

5.Трав’яний чай. Суха речовина зелена і жовта. Чаїнки круглої, видовженої, овальної форми. Напій світло - жовтого кольору, солодкий на смак . Має фруктовий аромат. Складається з листків, стебел, квіток.

 

  1. Спираючись на текс із описом чаю, визначити його вид.

 

  1. Перевірка групової роботи. Співставлення результатів дослідження.

Колір сухої речовини:

 

Колір напою:

 

Смак:

 

Запах :

 

Форма частинок (чаїнок)

Наявніть домішок

1.

Світлий, жовтуватий

Жовтувато - зелений

Солодкуватий

Квітковий аромат

Великі легкі

Відсутні

2.

Зелений, темний

Зеленуватого кольору

Терпкий

Трав’яний

Овальні, скручені

Відсутні

3.

Темно коричневий

Червоний

Терпкий

Квітковий, медовий

Дрібні видовжені

Відсутні

4.

Чорний, сухофрукти

Яскраво - червоний

Солодкий

Фруктовий

Довга

Частинки фруктів

5.

Зелений, жовтий

Світло - жовтий

Солодкий

Трав’яний

Круглі, видовжені, овальні

Листки, стебла, квітки

  • Чим різниться кожний вид чаю?
  • Який чай вам найбільше смакує?

 

  • Парна робота

Кожна пара отримує упаковку від чаю та інформаційний листок.

Завдання:

  1. Прочитайте інформацію на упаковці.
  2. Презентуйте своє дослідження.

На упаковці чаю прописують:

  • назву та колекцію;
  • склад - якщо чай з добавками - пишеться повний перелік інгредієнтів;
  • сорт;
  • термін придатності;
  • умови зберігання - короткі рекомендації по зберіганню відкритої пачки чаю;
  • дата виготовлення та номер партії;
  • виробник і місце фасування;
  • маса нетто.

 

  • Вправа «Фантастичні гіпотези»

Словник: Гіпотеза - це припущення.

Висловити гіпотези, що до того, як людина могла зрозуміти, що саме з

листя чайного куща можна отримати смачний напій?

  • Інсценізація
  • Перегляньте інсценізацію. Чиї гіпотези справдилися?

Лунає китайська музика.

Сцена: імператор та слуги, що розраджують його в спеку.

1 слуга:

  •  Це в Китаї було в давнину Цілих 5 тисяч років тому.

2 слуга:

  • Імператор Китаю сидів під деревом і млів від спеки.

Імператор:

  • Вай, вай, вай, вай – хоч бери і вмирай від спеки!

Слуги:

-  Вай, вай, вай, вай – Не вмирай, не вмирай, не вмирай!
3 слуга:

-  Імператор за звичаєм пив окріп. Раптом впав у горнятко листок з куща, біля якого він сидів.

1 слуга:

  • І раптом змінився і колір, і смак того окропу, а імператор став

бадьорішим.

Імператор:

  • Вай, вай, вай, вай – Цей напій ніби сон, ніби рай!

Слуги:

  •  Вай, вай, вай, вай – Народився отак перший чай.

1 слуга:

  •  З того часу пройшло стільки літ!

2 слуга:

  • І той чай п’є тепер цілий світ!

Щоденник вражень

  1. Що тебе зацікавило у розповідях про чай?
  2. Чи є у вашій родині традиції пов’язані з чаюванням?
  3. Для мене була корисною інформація…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: познайомити дітей із лікарськими травами; вчити розрізняти

трави, ягоди, готувати збори з них; формувати пізнавальні інтереси

учнів, спонукати дослідженню навколишнього світу та національних традицій.

Освітні галузі: соціальна та здоров’язбережувальна; громадянська т а історична, математична.

Чай, який ми звикли пити щоранку, тепер став традиційним у

нашому харчуванні. Наші предки також полюбляли ароматні рослинні напої,

але виготовляли їх із тих рослин, що росли на українській землі. Це чаї із

трав, ягід, молодих пагінців дерев та кущів.

Сьогодні трав’яні чаї також можна придбати у магазині, аптеці,

або приготувати самому із зібраних трав та ягід.

Групова робота

Для групової роботи необхідно підготувати

1. Рецепт трав’яного збору;

2.Електронні ваги

3.Набори сушених трав та ягід:

ягоди горобини, малини; плоди шипшини;

сушені листя та трави м’яти, звіробою, листя смородини.

  • «Чайна лабораторія»

Завдання:

1. Ознайомтеся із зразками трав та ягід, їх назвами.

2. Прочитайте рецепт чаю.

3. Оберіть інгредієнти для нього.

4. Приготуйте трав’яні збори, користуючись електронними вагами.

5. Обчисліть масу створеного збору. Це маса на одну склянку води.

6. Обчисліть, яку масу збору необхідно взяти, щоб кожен з членів команди

міг випити по склянці трав’яного чаю.

7. Презентуйте роботу групи.

 

 

 

Рецепти трав’яних чайних зборів

Горобиновий чай: 30г ягід горобини, 5г ягід малини, 2 г листя смородини.

Суничний чай: 10 г листків суниці, 2 г м’яти, 2 г звіробою.

Липово – ягідний чай: 20 г квітів липи, 20 г ягід малини.

 

  • Чаювання
  1. Демонстрація та розповідь вчителея способів заварювання трав’яних чаїв.
  2. Дегустація чаїв.
  • Лікування чаєм

Чай можна застосовувати при певних захворюваннях:

  • При запаленні очей, їх промивають міцним охолодженим

розчином чорного та зеленого чаю, взятих порівно, або кладуть чайний компрес.

  •  Жування сухих листків зеленого чаю допомагає при

нудоті, захитуванні у транспорті.

  • Свіжий і охолоджений зелений чай допоможе при сонячних опіках.
  • Трав’яні чаї вживають при застудах, розладах кишкового

Тракту, також п’ють на ніч, як заспокійливий засіб.

  • Лікарі рекомендують пити зелений чай дітям з 11 – 12 років.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: продовжити знайомити учнів з можливостями використання чаю;

вчити малювати чаєм; повторити техніку розмивки на акварельному папері;

розвивати фантазію, мислення, творчі здібності учнів, їх сенсорний досвід.

Освітні галузі: мистецька

Технологія малювання розчином чаю

https://urok.1sept.ru/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C%D0%B8/631483/1.jpg

Інформація для вчителя:

  • для роботи у даній техніці краще використовувати акварельний папір, або папір

підвищеної щільності;

  • для створення більш темнішого тону до

розчину чаю можна додати кілька гранул розчинної кави;

  • необхідно враховувати, що при нанесенні одного шару фарби

на другий, колір стає темнішим.

Матеріали:

  • настій міцного, листового чаю (2 – х видів);
  • вода для розведення розчину;
  • акварельний папір формат А – 4;
  • пензлики.

Технологічна карта

10.JPG (88753 bytes)1 етап. М’яким пензликом нанести перший шар фарби чайного розчину на найтемніше місце на малюнку. Дати висохнути.

 

 

11.JPG (97806 bytes)2 етап. Технікою відмивання нанести світліший розчин на весь листок. Поки лист сирий, темнішим тоном затемнити потрібні частини малюнку.

 

 

 

12.JPG (134845 bytes)3 етап. Для завершення роботи по сухому листу пропрацювати найяскравіші місця композиції. Таким чином можна наносити кілька шарів для отримання потрібного результату.

 

 

Технологія малювання чаєм (сухим)

 Малювання чаєм, як класична терапевтична методика використовується для розширення сенсорного досвіду дітей, для навчальних цілей, для розвитку моторики руки, гнучкості та чутливості пальців.

Найдоцільніше малювати пальчиком однієї руки чи наносити симетричний малюнок одночасно двома руками.

 Матеріали:

  • дрібний чорний чай;
  • рівна поверхня (стіл, парта);
  • пензлик, камінчик, т.п.

Хід роботи

  1. Нанести чай тонким шаром на рівну поверхню.
  2. Обрати інструмент для роботи.
  3. Нанести малюнок.

На изображении может находиться: 1 человекНа изображении может находиться: 1 человекНа изображении может находиться: 1 человек

ІV. ПІДСУМКИ ДНЯ

  • Таблиця «ЗХД» ( заповнити у таблиці колонку «Дізнався»)
  • Що ви дізналися про чай?
  • Яка інформація була для вас корисною?
  • З ким би ви поділилися новими знаннями?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література та інтернет – ресурси 

  1. Большакова І. Міжпредметна інтеграція змісту навчання //початкова освіта. – 2013.- N40 9712).
  2. Інноваційні технології навчання в початковій школі/ Упоряд.:В .П. Телячук О. В. Лесіна. –Х.:Вид. група «Основи», 2007.
  3.  Навчально – методичний посібник « Порадник для вчителя». [Електронний ресурс].
  4. Нова українська школа Концептуальні засади реформування середньої школи [електонний ресурс].
  5. Савченко О. Я. Дидактика початкової освіти: підручн. – К.:Грамота,2012
  6. Телячук В. П. Лосіна О. В. Сходинками творчості.  Методика ТРВЗ в початковій школі. - Х.: Основа, 2007.

 

 

1

 

docx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
4299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку