темперамент і характер

Про матеріал
Характер не є застиглим утворенням, він формується на всьому життєвому шляху людини. Анатомо-фізіологічні задатки не визначають абсолютно розвиток того чи іншого характеру. Визнання ж залежності характеру від таких факторів, як зовнішній вигляд, конституція тіла, дата народження, ім'я і т. п., веде до визнання неможливості скільки-небудь істотно змінювати і виховувати характер.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМПЕРАМЕНТ І ХАРАКТЕР

Номер слайду 2

Характер — індивідуально упорядковане поєднання найстійкіших психологічних особливостей особистості, які виявляються в її діяльності та соціальній поведінці, зумовлюючи типові для неї способи ставлення до колективу, до інших людей, до праці, навколишньої дійсності та самої себе.

Номер слайду 3

Характер не є застиглим утворенням, він формується на всьому життєвому шляху людини. Анатомо-фізіологічні задатки не визначають абсолютно розвиток того чи іншого характеру. Визнання ж залежності характеру від таких факторів, як зовнішній вигляд, конституція тіла, дата народження, ім'я і т. п., веде до визнання неможливості скільки-небудь істотно змінювати і виховувати характер. Однак уся практика виховання спростовує тезу про сталість характеру, подібні випадки можливі лише у випадку патології особистості.

Номер слайду 4

Характер формується протягом усього життя. Спосіб життя містить у собі напрям думок, почуттів, спонукань, дій у їхній єдності. Тому в міру того, як формується визначений спосіб життя людини, формується «Я». Велику роль грають суспільні умови і конкретні життєві обставини, у яких проходить життєвий шлях людина. Безпосереднє формування характеру відбувається в різних за рівнем розвитку групах (родина, дружня компанія, клас, спортивна команда, трудовий колектив та ін.).

Номер слайду 5

У кожному суспільстві існують свої найважливіші й істотні задачі. Саме на них формується і перевіряється характер людей. Тому характер - це не просто кожний прояв твердості, завзятості і т. п. (формальна завзятість може бути просто упертістю), а спрямованість на суспільно значиму діяльність. Саме спрямованість особистості лежить в основі єдності, цілісності, сили характеру.

Номер слайду 6

Володіння цілями життя - головна умова утворення характеру. Безхарактерній людині властива відсутність чи розкиданість цілей.

Номер слайду 7

Особливості характеру тісно зв'язані з інтересами людини при тій умові, що ці інтереси стійкі і глибокі. Поверховість і нестійкість інтересів нерідко сполучені з великою копіювальністю, з недоліком самостійності і цілісності особистості. І, навпаки, глибина і змістовність інтересів свідчать про цілеспрямованість, наполегливість особистості. Подібність інтересів не припускає аналогічних особливостей характеру. Так, серед раціоналізаторів можна знайти людей веселих і смутних, скромних і нав'язливих, егоїстів і альтруїстів.

Номер слайду 8

Tемперамент - характеристика індивіда з боку динамічних особливостей його психічної діяльності, тобто темпу, швидкості, ритму, інтенсивності, що складають цю діяльність психічних процесів і станів.

Номер слайду 9

Темперамент - якість особистості, що сформувалося в особистому досвіді людини на основі генетичної обумовленості його типу нервової системи і значною мірою визначальний стиль його діяльності. Темперамент відноситься до біологічно обумовлених підструктур особистості. Розрізняють чотири основних типи темпераменту: сангвінікхолерикфлегматикмеланхолік

Номер слайду 10

САНГВІНІК - представник активного типу темпераменту. У колективі сангвініка сприймають активною й доброзичливою людиною. Сангвінік урівноважений; зовні він може здаватися неспокійним, але всередині зберігати спокій. Сангвініки характеризуються високою працездатністю, вони можуть тривалий час концентрувати увагу на поставленому завданні й легко переключатися з одного завдання на інше. У колективі сангвінік поводить себе відкрито, він виразно висловлюється, здатний добре контролювати свої емоції. Сангвініки дуже товариські. З новими людьми сангвініки сходяться досить легко. Їх вирізняє об'єктивна самооцінка, яка може бути адекватною, але часом і злегка завищеною.

Номер слайду 11

У сангвініка виражені організаторські здібності. Сангвініки можуть реалізувати себе в професіях, пов'язаних як з фізичною, так і з розумовою працею, оскільки вони вирізняються стабільною працездатністю. Сангвінікам легко пристосуватися до будь-якого графіку роботи, вони здатні адаптуватися до будь-яких нововведень. Сангвініки здатні стати керівниками в багатьох сферах професійної діяльності. Сангвінікам важко працювати в умовах відсутності чітких завдань і правил роботи. Сангвінік може знайти собі застосування, що відповідає його інтересам, здібностям і навичкам, у будь-якій професійній діяльності - даний тип темпераменту можна назвати універсальним.

Номер слайду 12

ХОЛЕРИКГоловна риса холериків – енергійність. Якщо у людини цього темпераменту з’являється мета, він негайно переходить до її досягнення, і зупинити його практично неможливо. Поки меланхолік обмірковує план дій, а сангвінік розповідає, що він буде робити, холерик встигає досягти наміченого і видивляється нові завдання. У критичних ситуаціях люди цього темпераменту без коливань беруть на себе відповідальність, і люди зазвичай йдуть за ними, навіть якщо розуміють, що шлях нелегкий. Холерики не знайомі з компромісами і сумнівами, вважаючи їх долею слабких і невпевнених у собі людей.

Номер слайду 13

У холериків висока активність – вони швидко включаються в роботу. При цьому вони прямолінійні і наполегливі. Нестримані у почуттях, нетерплячі, запальні і неприборкані. Але їх цілі та інтереси зберігаються надовго, увагу не перемикається до тих пір, поки завдання не буде виконано. Класичні холерики – екстраверти. Схильні до одноосібного прийняття рішень. Оптимістичні, впевнені в собі, сміливі та рішучі. У холериків зайва самовпевненість. Завищена самооцінка. Надмірна вимогливість.

Номер слайду 14

ФЛЕГМАТИКЦей тип нервової системи по праву вважається найбільш стабільним. Флегматику властиві відсутність агресивності і низька емоційність. Флегматики стверджують, що не варто приймати все, що відбувається близько до серця і впадати у відчай. Флегматиків варто називати миротворцями. Це не конфліктні люди, які швидко пристосовуються до будь-яких умов. Цих людей завжди все влаштовує. Вони можуть тривалий час перебувати без суспільства, проте люблять і вміють дружити. Вивести з рівноваги флегматика практично неможливо. Він завжди щасливий і спокійний. З такими людьми просто домовитися. Феноменальний спокій допомагає флегматику стійко переносити стресові ситуації, зовні залишаючись незворушним. Сприйняття життя і оточуючих людей сильно відрізняє його від інших типів темпераменту.

Номер слайду 15

МЕЛАНХОЛІКМеланхоліки – це цілеспрямовані, мислячі, інтелігентні, організовані, люблячі красу і порядок. Саме меланхоліки привнесли в життя таку частину життя, як талант, культура, вишуканість і витонченість. Меланхолікам властива замкнутість. На відміну від сангвініків, ці люди мовчазні, глибокі і думаючі. Основною рисою характеру є песимістичність. Меланхоліки дивляться на життя реально, без зайвих фарб. Вся їх увагу сконцентрована на суті питання. Між кількістю і якістю меланхоліки завжди вибирають якість. Для них не має значення кількість часу, який вони витратять на будь-яку справу. Найголовніше – виконати роботу добре. Організованість і зібраність – це запорука їх існування. Такі люди завжди доглянуті і охайні, володіють хорошими манерами і бездоганним вихованням. Цей тип темпераменту завжди відрізнявся щирою турботою про оточуючих. На відміну від сангвініків, вони вважають за краще знаходитися осторонь, проте в силу своїх здібностей не залишаються без уваги. Здебільшого, меланхоліки є спостерігачами життя, а не її учасниками.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку