Тест "Біологія як основа біотехнології та медицини"

Про матеріал
Тема: Біологія як основа біотехнології та медицини Мета: виявити рівень навчальних досягнень учнів з теми «Біологія як основа біотехнології та медицини»; здійснити контроль і корекцію їх знань; перевірити вміння учнів оперувати біологічними термінами; розвивати навички письмово висловлювати думку; удосконалювати вміння творчо вирішувати поставлені завдання; виховувати почуття відповідальності, охайність, самостійність.
Перегляд файлу

вчитель біології Звенигородської

ЗОШ-інтернату І-ІІІ ступенів –

спортивного ліцею

А.М. Проценко

Тема: Котрольна робота з теми «Біологія як основа біотехнології та медицини»

Мета: виявити рівень навчальних досягнень учнів з теми «Біологія як основа біотехнології та медицини»; здійснити контроль і корекцію їх знань; перевірити вміння учнів оперувати біологічними термінами; розвивати навички письмово висловлювати думку; удосконалювати вміння творчо вирішувати поставлені завдання; виховувати почуття відповідальності, охайність, самостійність.

Обладнання та матеріали: картки із завданнями.

Тип уроку: контроль знань.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент

   Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку.

 

ІІ. Повідомлення теми, мети і завдань уроку

Повідомлення змісту уроку. Визначення основної мети і завдань уроку.

 

ІІІ. Контроль знань

1. Роздача індивідуальних карток із завданнями.

2. Інструктаж щодо виконання завдань, пояснення шкали оцінювання знань різних рівнів складності.

3. Виконання завдань учнями.

 

І варіант

І рівень (по 0,5 бала за кожне завдання)

Позначте 1 правильну відповідь:

1. Біотехнологія – це

а) наука про генетично модифіковані організми;

б) застосування наукових та інженерних принципів для переробки речовин органічної та

неорганічної природи біологічними агентами з метою отримання різних цінних продуктів

та послуг;

в) наука про живі організми;

г) застосування технічних засобів в біології.

2. Генна інженерія – це

а) система експериментальних засобів, які дають змогу сконструювати лабораторним

шляхом штучні генетичні структури у вигляді так званих рекомбінантних молекул ДНК;

б) отримання генетично модифікованих організмів;

в) використання методів генетики та селекції для виведення нових організмів з

удосконаленими властивостями.

3. У медицині біотехнологічні процеси використовують для:

а) створення нових біологічно активних речовин і лікарських препаратів;

б) отримання рекомбінантних молекул ДНК;

в) створення генноінженерних штамів кишкової палички та дріжджів;

г) одержання моноклональних антитіл.

4. Укажіть, які організми  є генетично модифікованими:

а) поліплоїдні

б) мутанти

в) у геном яких штучно підсаджені чужорідні гени

г) усі три групи

5. Визначення генетично модифікованих організмів у продуктах проводять за допомогою:

а) хімічних методів;

б) гістологічних методів;

в) молекулярно-генетичних методів;

г) візуального спостереження.

6. Основними напрямкам дослідження генетичної інженерії тварин є:

а) збільшення репродуктивного віку тварин;

б) виведення порід тварин з підвищеною продуктивністю та покращеними якісними

характеристиками;

в) збільшення споживчих властивостей продуктів, що виробляються тваринами, чи з

тварин;

г) покращення здоров’я домашніх тварин та їх стійкості до хвороб;

Відповіді: 1 – б; 2 – а; 3 – а; 4 – в, 5-в,  6-в.

 

ІІ рівень (по 1 балу за кожне завдання)

7. Заповнітьтаблицю:

Назва

Географічне розташування

Батьківщина культурних рослин

Південноазіатський (близько 50%)

 

 

Східноазіотський (близько 20%)

 

 

 

 

Південнозохідноазіатський (близько 14%)

 

 

 

Відповідь:

Назва

Географічне розташування

Батьківщина культурних рослин

Південноазіатський (близько 50%)

Індокитай, о-ви Південно-Східної Азії

Рис, цукрова тростина, огірки, банани, баклажани, цитрусові

Східноазіотський (близько 20%)

Центральний та Східний Китай, Японія, Корея

Соя, гречка, яблуня, сливи, шовковиця, просо, ячмінь, чайний кущ, вишня

Південнозохідноазіатський (близько 14%)

Мала і Середня Азія, Кавказ, Іран

Горох, пщениця, жито, виноград, абрикоси, груші, персики

 

8. Установіть відповідність:

А. Селекція

Б. Порода тварин

В. Сорт рослин

Г. Штам мікроорганізмів

 

1. це сукупність особин у межах певного виду тварин, яка має генетично обумовлені стабільні характеристики (властивості та ознаки), що відрізняють її від інших сукупностей особин цього виду тварин, стійко передають їх потомкам та є результатом інтелектуальної, творчої діяльності людини.

2. чиста культура певного виду мікроорганізмів, морфологічнії фізіологічні особливості якої добре вивчені.

3. група культурних рослин, які в результаті селекції отримали певний набір характеристик (корисних або декоративних), які відрізняють цю групу рослин від інших рослин того ж виду.

4. наука про створення нових та поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин і штамів мікроорганізмів.

Відповіді: А – 4, Б – 1, В – 3, Г – 2.

9. Закінчіть речення  та вставте пропущені слова:

  1.          Біотехнологія — це … (сукупність промислових методів, які застосовують для виробництва різних речовин із використанням живих організмів, біологічних процесів чи явищ).
  2.          Одним з розділів молекулярної генетики та молекулярної біології, який знайшов найбільше практичне застосування, є … (генетична (генна) інженерія).
  3.          В перекладі  грецької термін «біотехнологія» означає: біос – … (життя); технос – … (мистецтво, майстерність); логос – … (слово, вчення).
  4.          Генні інженери в якості першої практичної задачі вирішили клонувати ген … (інсуліну).
  5.          До традиційної біотехнології входить: … (технологічна мікробіологія, а також технічна, біохімічна та інженерна ензимологія).
  6.          До нової біотехнології входять: … (генетична та клітинна інженерія).

 

ІІІ рівень (по 1,5 бала за кожне завдання)

10. Які основні центри походження культурних рослин?

11. Що ви знаєте про можливості діагностики спадкових хвороб?

 

IVрівень ( 3 бали)

12. Опишіть історію виникнення генетично модифікованих організмів.

 

ІІ варіант

І рівень (по 0,5 бала за кожне завдання)

Позначте 1 правильну відповідь:

1. Що є об’єктом біотехнологічних досліджень?

а) субклітинні структури, бактерії та ціанобактерії, гриби, водорості, найпростіші,

культури клітин рослин та тварин, а також самі рослини і тварини;

б) рослини, тварини, людина;

в) мікроорганізми та водорості;

г) генетично модифіковані організми.

2. Трансгенні організми це:

а) організми, які отримані в результаті біотехнологічних маніпуляцій;

б) організми, які виникли самостійно;

в) організми створені природою;

г) організми, що утворилися в результаті природних генетичних мутацій.

3. У харчовій промисловості біотехнології використовують для:

а) отримання різноманітних штамів кишкової палички;

б) збільшення кількості харчового білка;

в) одержання біологічно чистих продуктів харчування;

г) отримання штучного м’яса, молока, сиру та інші продуктів.

4. Генетично модифіковані організми (ГМО) – це …

а) організми, в яких генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів

перенесення генів;

б) організми, які виникли самостійно;

в) організми створені природою.

5. Який гранично допустимий вміст ГМО у продуктах харчування?

а) 1 %;

б) 10 %;

в) 0,9 %;

г) 1–2 %.

6. ГМ-компоненти можуть міститися у:

а) мікроорганізмах, рослинах і тварин;

б) лише у мікроорганізмах;

в) лише у рослинах і тваринах;

г) лише у рослинах.

Відповіді: 1-а, 2-а, 3-б,  4-а, 5-а, 6-а

 

ІІ рівень (по 1 балу за кожне завдання)

7. Заповніть таблицю:

Назва

Географічне розташування

Батьківщина культурних рослин

Середземноморський І

 

 

 

Абісінський

 

 

 

 

Центральноамериканський

 

 

Відповідь:

Назва

Географічне розташування

Батьківщина культурних рослин

Середземноморський І

Середземноморське

узбережжя

Цукрові буряки, капуста, олива, тмин, селера, кріп, гірчиця

Абісінський

Абісінське нагір'я Ефіопії

Тверда пшениця, кавуни, кавове дерево та ін.

Центральноамериканський

Південна Мексика, о-ви Карибського моря

Кукурудза, червоний перець, квасоля, гарбузи, тютюн, какао

 

8. Установіть відповідність:

А. Штучний добір

Б. Гібридизація

В. Споріднене схрещування, або інбридинг

Г. Неспоріднене схрещування, або аутбридинг

 

1. це схрещування організмів, що мають безпосередніх спільних предків.

2. це вибір людиною найцінніших у господарському відношенні особин рослин і тварин даного виду, сорту або породи для отримання потомства з бажаними ознаками.

3. гібридизація організмів, які не мають тісних родинних зв’язків, тобто представників різних ліній, сортів чи порід одного виду.

4. це схрещування (поєднання генетичного матеріалу) різнорідних організмів із метою одержання якісно нових, кращих нащадків (гібридів). Гібриди утворюються в результаті статевого процесу або поєднання нестатевих клітин.

Відповіді: А – 2, Б – 4, В – 1, Г – 3.

 

9. Закінчіть речення  та вставте пропущені слова:

1. Сам термін «біотехнологія» з’явився в … (70-х роках XX ст.).

2. Сума методів, що дозволяють переносити гени з одного організму в інший, або технологія спрямованого конструювання нових біологічних об'єктів – це … (генна інженерія).

3. Суть генної інженерії полягає в штучному створенні … (генів) з конкретними необхідними для людини … (властивостями) й уведенні його у відповідну … (клітину) лабораторії з виготовлення необхідного для людини продукту.

4. Біотехнологію умовно поділяють на два підрозділи: … (традиційна і нова).

5. Клітинна (тканинна) інженерія - галузь … (біотехнології), в якій застосовують методи … (виділення клітин з організму) і … (перенесення їх на поживні середовища), де вони продовжують жити і розмножуватися.

6. Якщо генна інженерія конструює нові рекомбінатні … (ДНК), то клітинна – створює рекомбінатні …  (клітини).

 

ІІІ рівень (по 1,5 бала за кожне завдання)

10. Які причини одомашнення диких тварин?

11. Які методики генна інженерія використовує у своїх дослідженнях?

 

IVрівень ( 3 бали)

12. Охарактеризуйте вплив ГМО на організм людини.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бортнічук Тетяна Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потапова Галина Іванівна
    Дякую за розробку! Бажаю здоров'я, натхнення і творчих успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
31 січня 2020
Переглядів
8510
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку