Тест для учнів 8 класу з біології на тему:"Сенсорні системи нюху, смаку, рувноваги, руху, дотику, температури, болю."

Про матеріал
Тест включає різні види завдань: завдання з однією правільною відповіддю, завдання на встановлення відповідності, завдання на встановлення послідовності, завдання я відкритою відповіддю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕСТСенсорні системи нюху, смаку, рівноваги, руху, дотику, температури, болю

Номер слайду 2

Позначте одну правильну відповідь(1 – 14)

Номер слайду 3

1. Сенсорна система складається з:а) рецепторів;б) рецепторів та чутливого нерва;в) рецепторів,чутливого нерва та відповідної чутливої зони кори великого мозку

Номер слайду 4

2. Спеціальні чутливі клітини, що сприймають та переробляють різні види енергії: а) аналізатори;б) сприймачі;в) рецептори

Номер слайду 5

3. Аналіз зовнішніх подразників відбувається в:а) провідних шляхах; б) чутливі зони корі великого мозку;в) рецепторах.

Номер слайду 6

4. Рецептори смаку та нюху належать до:а) механорецепторів;б) ноцицепторів;в) хеморецепторів

Номер слайду 7

5. Кислий смак краще сприймається на : а) кінчику язика;     б) з боків язика;    в) по краях язика

Номер слайду 8

6. Нюхові рецептори знаходяться:а) в півколових каналах; б) на слизовій оболонці носа;в) в ротовій порожнині.

Номер слайду 9

7. Здатність сенсорної системи пристосовуватися до дії подразника – це:а) тренованість;б) адаптація;в) взаємодія

Номер слайду 10

8. Орган рівноваги розташований у: A) середньому вусі;Б) зовнішньому вусі;B) внутрішньому вусі

Номер слайду 11

9. Координація рухів і орієнтування у просторі це функція:а)завитки;в)вестибулярного апарату;г)шкіри

Номер слайду 12

10. Травми в тім’яній частці кори півкуль мозку призводять до:а) порушення сприйняття простору;б) порушення мови;в) втрати шкірної чутливості

Номер слайду 13

11. У скроневій ділянці кори великого мозку розташовані центральні ділянки таких сенсорних систем:а) болю;б) рівноваги;в)температури

Номер слайду 14

12. Зміни, що відбуваються в півколових каналах, призводять:а) запаморочення, порушення рівноваги;б) запалення середнього вуха;в) ослаблення слуху

Номер слайду 15

13. Механорецептори шкіри сприймають:а) дотик;б) біль;в)смак

Номер слайду 16

14. Вищим центром больової чутливості є:а)мозочок ;б)довгастий мозок;в)таламус

Номер слайду 17

 15. Установіть відповідність між характером відчуття та частотою дії подразника.

Номер слайду 18

ХАРАКТЕР ЧАСТОТА ДІЇ ВІДЧУТТЯ ПОДРАЗНИКА1) тиск2) дотик3) вібрація4) холод А) дія подразника короткочасна Б) висока частота зміни дії В) довготривала дія низьких температур Г) дія подразника довготривала. Д) короткочасна дія низької температури

Номер слайду 19

16. Установіть відповідність між подразником та аналізатором.

Номер слайду 20

ПОДРАЗНИК АНАЛІЗАТОР1. Тиск на шкіру2. Холод3. Нахили голови4. Хімічні речовини в газоподібному станіА)температурний Б) смаковий. В) дотиковий. Г) вестибулярний. Д) нюховий

Номер слайду 21

17. Установіть правильну послідовність формування відчуття запаху. А) хеморецептори сприймають молекули пахучих речовин Б) формується відчуття запаху В) нервові імпульси передаються до нюхового центру кори головного мозку Г) виникають нервові імпульси  

Номер слайду 22

18. Установіть правильну послідовність формування відчуття смаку. А) смакові рецептори подразнюються Б) їжа потрапляє в ротову порожнину, змочується слиною В) в смаковій зоні формується відчуття смаку Г) утворюється нервовий імпульс

Номер слайду 23

Завдання з відкритою відповіддюІ. Яке значення має адаптація сенсорних систем для життєдіяльності людини? І. Що спільне в будові всіх аналізаторів? ІІ. Яке значення компенсаторних можливостей сенсорних систем? Наведіть приклади та обґрунтуйте. ІІ. Яке значення дотику у різних видах діяльності людини? 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
28 березня 2019
Переглядів
15634
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку