1. Основний будівельний матеріал для організму -
а) Жириб) Білки
в) Вуглеводиг) Вітаміни
2. Для здорової шкіри та волосся, гостроти зору, росту кісток і міцності зубів потрібен:
а) Вітамін Вб) Вітамін С
в) Вітамін Аг) Вітамін D
3. Утворюється в організмі під дією сонячного світла, потрібен організму для росту та формування кісток і зубів (особливо в дитячому віці).
а) Вітамін Сб) Вітамін А
в) Вітамін Вг)
4. Відіграє важливу роль у кровотворенні й забезпеченні організму киснем.
а) Залізоб) Йод
в) Кальційг) Фтор
5. Яка добова потреба людини у воді?
а) 1,5-2 лб) 5 л
в) 0,5 лг) склянка води
6. Що потрібно зробити, якщо підозрюєш у себе харчове отруєння?
а) Звернутись до лікаря та попередитиб) Сподіватися, що саме минеться всіх, хто вживав ті самі продукти
в) Випити чайг) Лягти спати
7. За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?
а) термін реалізації яких минувб) які неправильно зберігали чи
в) куплені на стихійних ринкахг) з пошкодженою упаковкою
д) отруйні гриби та ягодие) консерви зі вздутими кришками є) усі відповіді вірні
8. Щоб убезпечитися від ожиріння, потрібно...
а) не вечеряти б) більше часу проводити за
в) харчуватися раціонально
9. Принципи раціонального харчування
а) помірністьб) порядність
в) різноманітністьг) збалансованість
10. За правильне співвідношення груп продуктів відповідає принцип:
а) різноманітностіб)
в) збалансованостіг) моди
11. Одиниця вимірювання енергетичної цінності продукту
а) кілограмиб)
в) джоуліг) літри
12. Коли набувають харчових звичок?
а) У дитинствіб) у старості
в) вечеромг) влітку
13. Калорійність харчового раціону: |
|
а) має відповідати енергетичним |
б) люди набувають у дитинстві |
витратам твого організму
в) це помірність, різноманітність і г) визначають коли займаєшся спортом збалансованість або фізичною працею.
14. Обід у шкільній їдальні буде повноцінни, якщо...
а) будуть свіжі овочі і фруктиб) буде картопля фрі і гамбургер
в) гаряча страва і м`ясо чи рибаг) сік або узвар із сухофруктів
15. Витрачену енергію під час заняття спортом можна швидко поновити за рахунок...
а) інтернетуб) конфлікту
в) їжіг) голодування
16. Різноманітність — принцип раціонального харчування, який
а) вимагає, щоб калорійність раціону не б) означає правильне співвідношення
перевищувала енергетичних затрат всіх груп продуктів організму
в) передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі і фрукти; м’ясомолочні вироби, ласощі)
17. Збалансованість - принцип раціонального харчування, який
а) передбачає споживання продуктів усіх б) означає правильне співвідношення основних груп (хліб і крупи; овочі і всіх груп продуктів фрукти; м’ясомолочні вироби, ласощі)
в) вимагає, щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних затрат організму
18. Ця фігура показує, скільки порцій різних продуктів має бути у денному раціоні. І це
а) харчовий куб б) харчова куля
в) харчова піраміда
19. Співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у
100 г продукту - це
а) харчова (поживна) цінність б) життєва цінність
в) моральна цінність
20. Характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту - це
а) технологічна цінність б) енергетична цінність (калорійність) в) фізична цінність
21. Енергетична цінність (калорійність) вимірюється в
а) кілометрах б) кілограмах
в) калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал)
22. Якщо людина споживає недостатньо калорій, вона починає втрачати
а) свідомість б) вагу
в) спокій
23. Дуже висока калорійність харчового раціону призводить до
а) збільшення маси тіла б) зменшення маси тіла
1. б (1 балів) |
2. в (1 балів) |
3. г (1 балів) |
4. а (1 балів) |
5. а (1 балів) |
6. а (1 балів) |
7. є (1 балів) |
8. в (1 балів) |
9. а в г (1 балів) |
10. в (1 балів) |
11. б (1 балів) |
12. а (1 балів) |
13. а (1 балів) |
14. а в г (1 балів) |
15. в (1 балів) |
16. в (1 балів) |
17. б (1 балів) |
18. в (1 балів) |
19. а (1 балів) |
20. б (1 балів) |
21. в (1 балів) |
22. б (1 балів) |
23. а (1 балів) |
|