10 липня о 18:00Вебінар: Мультфільм за 5 хвилин: онлайн-сервіси для створення анімації та монтажу

Тест.Пантелеймон Куліш "Чорна рада".

Про матеріал
Пропоную використати даний тест на етапі перевірки знань ,умінь і навичок учнів з теми " "Чорна рада"- перший україномовний історичний роман-хроніка.Походженння його назви.Історична основа і авторська уява,романтичність стилю.Динамічний інтригуючий сюжет."
Перегляд файлу

Тест.Пантелеймон Куліш «Чорна рада».

1.Оберіть жанр твору П.Куліша «Чорна рада».

А.Історична повість.

Б.Психологічний роман.

В. Соціально-історичний роман-хроніка.

2.Недосконалість цього твору,на думку П.Куліша,надихнула його на написання першого історичного роману українською мовою.

А.М.Гоголь  «Тарас Бульба».

Б.П.Мирний «Хіба ревуть воли,як ясла повні?».

В.М.Коцюбинський «Тіні забутих предків».

3.Які історичні події лягли в основу роману?

А.1775 р.-знищення Запорізької  Січі.

Б.1663 р.-боротьба за гнтьманьську булаву після смерті Б.Хмельницького.

В.1687 р.-обрання гетьманом Івана Мазепи.

4.Головною ідеєю твору є…

А.Возвеличення гетьманування Івана Брюховецького.

Б.Знецінення Національно-визвольної війни Богдана Хмельницького.

В.Заклик до примирення та об’єднання нації.

5.Який композиційний прийом використовує автор для повнішого змальовування картин життя різних верств населення?

А. «Сну».

Б. «Подорожі».

В. «Монтаж».

6.Експозиція роману-це…

А.Підготовка до «чорної ради».

Б.Обрання гетьманом Правобережної України Павла Тетері.

В.Приїзд царських бояр до Ніжина.

7.Де відбувається завязка романтичних відносин Петра Шраменка та Лесі Череванихи ?

А.Під час прощі у Києві.

Б.На хуторі Хмарище.

В.У маєтку гетьмана Сомка.

8.Кого з названих гетьманів Іван Шрам вважав своїм політичним однодумцем?

А.Павла Тетерю.

Б.Якима Сомка.

В.Івана Брюховецького.

9.Що стало кульмінацією історичної сюжетної лінії твору?

А.Обрання на « чорній раді» гетьманом Івана Брюховецького.

Б.Страта Якима Сомка.

В.Самопожертва Івана Шрама.

10.Яка подія стала розв'язкою любовною сюжетної лінії Петра та Лесі?

А.Дівчину видали заміж за писаря Гетьмана Брюховецького.

Б.Кирило Тур змусив її обманом утекти з ним.

В.Молоді люди побралися.

11.Як склалася доля новообраного гетьмана Івана Брюховецького?

А.За наказом П.Дорошенка його забили киями до смерті.

Б.Разом із козацькою старшиною утік до Росії.

В.Йому вдалося об’єднати усю Україну своїм політичним хистом та відвагою.

12.За стильовими ознаками роман «Чорна рада»…

А.Реалістичний.

Б.Романтичний.

 

В.Модерний.

Ключ.

1.В.

2.А.

3.Б.

4.В.

5.Б.

6.А.

7.Б.

8.Б.

9.А.

10.В.

11.А.

12.Б.

 

docx
Додано
11 травня
Переглядів
241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку