Диктант – тест «Салати та їх харчова цінність».
Відповідати треба : «Так» (+) або «Ні» (-).
-
Чи вірне твердження, що салат – це страва із дрібно покришених шматочків сирих чи варених овочів, яєць, м'яса, риби та інших продуктів з додаванням різних заправ та прянощів?
-
Чи вірне твердження, що салати заправляють тільки олією?
-
Чи вірне твердження, що овочі мають харчову цінність через велику кількість вітамінів та мінеральних солей, які дуже необхідні для нормальної життєдіяльності організму людини?
-
Чи вірне твердження, що їжа, в якій достатньо кількості вітамінів, сприятливо впливає на всі функції організму, поліпшує обмін речовин та сприяє зміцненню здоров'я?
-
Чи вірне твердження, що вміст вітаміну С (аскорбінова кислота) найбільше у таких овочах, як цвітна капуста, цибуля зелена та кріп?
-
Чи вірне твердження, що вміст вітаміну С (аскорбінова кислота) найменше у таких овочах, як цвітна капуста, цибуля зелена та кріп?
-
Чи вірне твердження, що вітамін С (аскорбінова кислота) впливає на обмін речовин, підвищує опірність людського організму інфекційним захворюванням?
-
Чи вірне твердження, що необхідно щодня включати овочі у свій раціон, особливо віддаючи перевагу свіжим овочам?
-
Чи вірне твердження, що для обробки сирих овочів треба мати дошку з маркуванням ОС?
-
Чи вірне твердження, що всі овочі під час приготування страв проходять первинну обробку?
-
Чи вірне твердження, що первинна обробка овочів включає такі операції, як сортування, миття, очищення та нарізання?
-
Чи вірне твердження, що до первинної обробки овочів відноситься варіння та смаження?
-
Чи вірне твердження, що при очищенні овочів треба користуватися тільки інструментами виготовленими із нержавіючої сталі?
-
Чи вірне твердження, що очищені овочі можна тримати у воді тривалий час?
-
Чи вірне твердження, що очищені овочі треба закладати в киплячу підсолену рідину і варити при слабкому кипінні?
-
Чи вірне твердження, що заправляють і солять салат безпосередньо перед подаванням на стіл, бо якщо зробити це раніше – овочі в салаті пустять сік і будуть несмачними?
-
Чи вірне твердження, що при варінні рівень води повинен перевищувати рівень овочів не більше, ніж на 1,5 см?
-
Чи вірне твердження, що для теплової обробки овочів треба застосовувати тільки посуд з емальованим покриттям?
-
Чи вірне твердження, що варені овочі, які входять до салату, варять не зчищаючи з них шкірку?
-
Чи вірне твердження, що для теплової обробки овочів не можна застосовувати посуд зі пошкодженою емаллю, так як це призведе до значно збільшеної втрати вітаміну С?
-
Чи вірне твердження, що готувати і зберігати салати необхідно в емальованому, скляному або керамічному посуді?
-
Чи вірне твердження, що незаправлені салати повинні зберігатися в холодильнику не більше ніж 12 годин, а заправлені – 6 годин?
-
Чи вірне твердження, що нарізають овочі для салату однакового розміру та форми?
-
Чи вірне твердження, що варити овочі треба на помірному вогні під закритою кришкою, щоб зберегти вітаміни в овочах?
-
Чи вірне твердження, що не варто змішувати у салаті гарячі та холодні продукти, бо салат від цього швидко зіпсується?
Відповідь: Так – 1,3,4,5,7,8,9,10,11,15,16,17,19,20,21,22,23,24,25.
Ні – 2,6,12,13,14,18.