Тест. "Сільськогосподарські машини". ОТ-31. (2)

Про матеріал
Питання тесту охоплюють теми: Грунтообробні машини, Машини для внесення добрив. Машини для захисту рослин. Машини для сівби та садіння с/г культур.
Перегляд файлу

Тема: ЗЕРНОВІ СІВАЛКИ

Мета заняття:: Вивчити способи сівби та посадки с/г культур, класифікацію сівалок, агротехнічні вимоги до сівалок, будову, роботу та регулювання зернових сівалок вітчизняного та зарубіжного виробництва.

Література:

1. Сільськогосподарські машини: Підручник / Д.Г. Войтюк, Л.В.Аніскевич, Т.Д. Іщенко та ін.; За ред. Д.Г. Войтюка. – К.: Агроосвіта, 2015. с. 201-244, 258-263 (вибірково).

План заняття:

  1. Способи сівби і садіння с/г культур.
  2. Класифікація сівалок.
  3. Призначення, будова і робота і робочих органів сівалок.
  4. Призначення, будова, робота і регулювання зернової сівалки СЗ-3,6.
  5. Особливості конструкції сучасних сівалок ALFA та ASTRA  PREMIUM заводу ELVORTI (Україна).
  6. Особливості конструкції сучасних сівалок ORION 9,6 заводу ELVORTI (Україна).
  7. Особливості конструкції і роботи зернових сівалок зарубіжного виробництва.

 

  1. Способи сівби і садіння с/г культур.

Способи сівби і садіння с/г культур залежить від культури, яку висівають. Розрізняють такі способи сівби (рис.1):

При  рядковому способі сівби насіння розміщується з міжряддями 10-25 см. Воно в рядку висівається через 1,5-2 см одне від одного.

Вузькорядний спосіб сівби (ширина міжрядь становить 6,5-7,5 см) забезпечує рівномірніше розміщення насіння по площі посіву. 

Перехресний спосіб сівби так само, як і вузькорядний, має деякі переваги перед звичайним рядковим. Проводять його рядковими сівалками, які переміщуються по полю перехресно - вздовж і впоперек. Сівалки встановлюють на висівання половини норми висіву насіння.

Широкорядний спосіб сівби (ширина міжрядь понад 30 см) застосовують при вирощуванні культур, які потребують відносно великих площ живлення (кукурудза, соняшник, цукрові буряки, картопля, бавовник, овочеві культури та ін.).

При стрічковому способі сівби насіння в ґрунті розміщується стрічками в 2-3 рядки. Відстань між окремими рядками стрічки становить від 6,5-7,5 до 15 см, а між стрічками - 45-60 см і більше.

Пунктирний спосіб сівби - один з видів рядкового, при якому насіння рівномірно розміщується в рядку через певну відстань. Густота рослин на площі посіву за такої сівби визначається кількістю висіяного насіння на 1 м рядка. Застосовують його при вирощуванні цукрових буряків, кукурудзи та інших культур.

При гніздовому способі сівби насіння розміщують по кілька штук в окремі гнізда.

Квадратний і квадратно-гніздовий способи сівби характеризуються тим, що насіння розміщується поодиноко або групами (гніздами) по кутах квадрата з відстанню 60 х 60 або 70 х 70 см. Цей спосіб застосовують при сівбі високостеблих просапних культур (кукурудзи, соняшнику, бавовнику, рицини та ін.). 

Борозенний спосіб сівби дає можливість загорнути насіння на дно утвореної борозенки. Такі посіви застосовують у південно-східних посушливих районах, де верхній шар ґрунту навесні швидко пересихає. 

Гребеневий спосіб сівби застосовують у районах надмірного зволоження. Насіння висівають на гребенях, утворених спеціальними сівалками. Це сприяє кращому забезпеченню культур повітрям, теплом і поживними речовинами.

Безрядковий посів полягає в тому, що насіння висівають у грунт не рядами, а широкими смугами (100-110 мм) без незасіяних проміжків між смугами. При відповідній конструкції сівалки насіння розподіляються в грунті за площею більш рівномірно, ніж при рядовому посіві.

Якщо між засіяними смугами залишають незасіяні проміжки, то такий посів називають широкосмуговим.

Розкидному посів здійснюють механічними, засобами або вручну. 

 

Схеми способів сівби

 

 

Рис.1. Схеми способів сівби с/г культур:

а - звичайний рядковий; 

б - перехресний;

 в - вузькорядний; 

г - широкорядний;

д - стрічковий;

 е - гніздовий;

 є - квадратно-гніздовий;

 ж - широкорядний пунктирний;

 з - борозенний;

 и - гребеневий

 

 

 

 

  1. Класифікація сівалок.

Сівалки класифікують за такими ознаками: способом сівби, призначенням і способом агрегатування з трактором

За способом сівби розрізняють рядові, вузькорядні, гніздові, квадратно-гніздові, пунктирні (точного висіву) і розкидні (для насіння трав і добрив) сівалки.

За призначенням сівалки поділяють на такі групи: для сівби, зернових культур, включаючи зернові сівалки з пристосуваннями для висіву мінеральних добрив, насіння трав та інших культур (зерно-тукові, зерно-трав'яні); для посіву просапних культур (кукурудзи, буряків, бавовнику і ін); лляні; овочеві; спеціального призначення (лісові, лугові, парникові).

За способом агрегатування з трактором сівалки бувають причіпні і навісні.

 

  1. Призначення, будова і робота і робочих органів сівалок.

Сівалки зернові складаються з робочих і службових органів.

До робочих органів відносяться висівні апарати для насіння, висівні апарати для мінеральних добрив, насіннєпроводи, сошники та загортачі.

До службових органів відносяться рама, опорно-привідні колеса, причіпний пристрій, зернотуковий ящик, механізм приводу, механізм піднімання сошників, механізм регулювання глибини загортання насіння, підножна дошка.

http://www.znanius.com/uploads/etbook/slusar2/lessons/c45l181/Ris_1_3_10.png

Рис.2. Сівалка зернотукова СЗ-3,6А.

1 — бункер (2 шт.); 2 — насіннєвивідний апарат (24 шт.); 3 — туковисівний апарат (24 шт.); 4 — насіннєтукопровід (24 шт.); 5 — дисковий сошник (24 шт.); 6 — загортач (25 шт.); 7 — шлейф (ланцюговий або з 6 легких борін); 8 — опорно-привідне колесо (2 шт.); 9 — механізм приводу; 10 — механізм піднімання сошників; 11 — причіпний пристрій; 12 — підножна дошка з поручнем; 13 — рама

 

Висівні апарати  - це дозатори, які відбирають певну частину насіння із бункера або насіннєвого ящика і спрямовують його в насіннєпроводи або безпосередньо в сошники. В зернових сівалках СЗ-3,6А  висівний апарат котушкового типу (рис. 3).

Котушка шириною 33мм має заглибини по зовнішній поверхні, в які потрапляє насіння із зернового ящика. При обертанні котушки насіння переноситься вниз, де знаходиться клапан, який з невеликим зазором прилягає до котушки. Коли клапан закінчується, насіння випадає вниз. Щоб насіння не випадало з боків котушки, вона герметизується з одного боку розеткою, з другого  - муфтою. Котушки фіксуються на валу і всі разом можуть переміщуватись відносно корпусів спеціальним важелем. Цим регулюється норма висіву насіння. Крім цього регулюють норму висіву ще й швидкістю обертання висівних котушок.

Рис. 3. Котушковий висівний апарат зерно-тукової сівалки СЗ-3,6А:

  1. регулювальний болт; 2 – клапан; 6 – вал; 8 – котушка; 9 – вісь клапанів; 10 – корпус; 11 – муфта; 13 – розетка

 

Рис. 4. Котушково-штифтовий висівний апарат сівалки СЗ-3,6А:

10 – котушка;

11 – вал;

 12 – клапан;

 13 – заслінка

 

 

 

 

 

 

В кінці роботи, щоб випорожнити насіння з ящиків, клапани опускаються вниз і насіння вільно проходить через висівні апарати.

Мінеральні добрива висіваються котушково-штифтовим висівним апаратом, який замість впадин, на поверхні має виступи (штифти) (рис.4.). Під час роботи

штифти захоплюють мінеральні добрив, переміщують їх вниз і вони попадають в насіннє-тукопровід .

Насіннєпроводи призначені для подачі насіння і мінеральних добрив від висівних апаратів до сошників.  Вони бувають трубчасті, гумові гофровані та спірально-стрічкові (рис.5.).

Тести посівні та садильні машини

 

 

 

Рис.5. Насіннєпроводи:

а – трубчастий;

б –гумовий гофрований;

в - спірально-стрічковий

 

 

 

 

 

 

 

Сошник призначений для утворення в ґрунті борозни, вкладання на її дно насіння та добрив і часткового засипання їх вологим ґрунтом.

Тема програми - Методичнакарта

Рис.6. Сошники зернових сівалок:

А – анкерний; б – килеподібний; в – трубчастий; г – лаповий; д – дводисковий рядковий; е – дводисковий дворядковий; є – однодисковий; 1 – розтруб;

 2 – наральник; 3 – стрілчаста лапа; 4 – корпус; 5 – повідець; 6 – диск;

 7, 9 – чистики; 8 – розподільник потоку насіння

 

  1. Призначення, будова, робота і регулювання зернової сівалки СЗ-3,6.

Сівалка зернотукова СЗ-3,6 призначена для рядкової сівби зернових культур з одночасним внесення в рядки мінеральних добрив.

Будова сівалки зображена на рис.7.

http://l.lekciya.com.ua/pars_docs/refs/9/8503/8503_html_m19f216f.jpg

Рис 7. Сівалка зернотукова СЗ-3,6А (зовнішній вигляд):

1 – рама; 2 – сошниковий брус; 3 – штанга з пружиною; 4 – сошник; 5 – механізм піднімання сошників; 6 – причіпний пристрій; 7 – гідроциліндр; 8 – ящик для інструментів; 9 – зернотуковий ящик; 10 – вал механізму піднімання сошників;

11 – насіннєвисівний апарат

 

Робота сівалки відбувається так: насіння і мінеральні добрива з відповідних висівних апаратів потрапляють і насіннєтукопровід, де одночасно рухаються вниз до сошника. Сошник дисками розрізає ґрунт  і насіння з міндобривами падає на дно борозни. Самоосипанням ґрунту частково насіння загортається, додатково загортання відбувається загортачами, які йдуть за сошниками, спеціальним ланцюгом або легкими боронами, які кріпляться позаду сівалки.

Регулювання сівалки:

Норму висіву насіння регулюють зміною довжини робочої частини котушок та частотою їх обертання; гранульованих мінеральних добрив – зміною частоти обертання котушок туковисівних апаратів.

 Положенням заслінок регулюють подачу добрив до котушкового висівного апарату .

Глибину ходу сошників регулюють гвинтом регулятора глибини, розміщеному на причепі сівалки, а стійкість ходу сошників забезпечується стисканням пружин натискних штанг.

  1.  
  2. Особливості конструкції сучасних сівалок ASTRA заводу ELVORTI (Україна).

Завод ELVORTI (колишній завод «Червона зірка») за останні роки випустив цілий ряд зернових сівалок вищої якості і надійності порівняно із сівалкою СЗ-3,6.

Зернові сівалки ALFA випускається у варіантах ALFA-4 та ALFA-6.

Зернові сівалки ASTRA випускається в моделях:  ASTRA 3 PREMIUM ASTRA 3,6 PREMIUM, ASTRA 4 PREMIUM,  ASTRA 5,4Т PREMIUM, ASTRA 5.4 PREMIUM, ASTRA 6 PREMIUM.

Сеялка зерновая Альфа 6 (вариатор,прикатка, транспорт., сист.контр.)  Эльворти | Более 20 лет опыта | agroresurs-a.com

 

 

Рис. Сівалка зернова ALFA-6 (зовнішній вид).

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. Сівалка зернова ASTRA 6 PREMIUM(технологічна схема)

 

 

 

Розглянемо особливості конструкції цих сівалок:

  • Висівний апарат з полімерних матеріалів. Діапазон норм висіву насіння від – 1,5 до 400 кг / га. Конструкція котушки забезпечує висів як крупного так і дрібного насіння культур. Гвинтова конструкція котушки висівного апарату гарантує безперервний і рівномірний висів насіння.
  • З 2019 року на тукових висівних апаратах застосовуються вали з нержавіючої сталі. Такі вали не схильні до корозії, не вимагають постійного обслуговування і збільшують термін роботи сівалки в цілому.
  • Єдина конструкція вузла «сошник – коток» (ASTRA) дозволяє налаштовувати сошник на необхідну глибину з інтервалом в 1 см.
  • Зносостійкий дводисковий однорядковий сошник. Забезпечує посів на полях з великою кількістю пожнивних залишків. Використання сталей підвищеної твердості, які містять бор, збільшує ресурс сошника на 100%.
  • Електронна система контролю HELIOS виробництва НВФ «МОНАДА», може бути встановлена на сівалках ASTRA PREMIUM в різних варіантах виконання і контролювати висів насіння в одному сошнику на кожному бункері, або в кожному сошнику сівалки, та передає інформацію на монітор, встановлений у кабіні трактора, дозволяючи вести облік засіяної площі.
  • плавне регулювання норм висіву насіння і добрив здійснюється двома варіаторами. Це скорочує час на налаштування ПК для роботи в полі.

 

F:\DCIM\208_FUJI\DSCF8672.JPG

 

Рис. 8. Варіатори для плавного регулювання норми висіву насіння і міндобрив

 

 

 

F:\DCIM\208_FUJI\DSCF8673.JPG

 

Рис.9. Єдина конструкція вузла «сошник –коток»

 

 

 

 

F:\DCIM\208_FUJI\DSCF8675.JPG

 

 

Рис.10. Пальцеві загортачі

 

 

 

 

F:\DCIM\208_FUJI\DSCF8674.JPG

 

 

 

Рис.11. Електронна система контролю HELIOS виробництва НВФ «МОНАДА»

 

 

 

 

Сеялка зерновая ASTRA 4 PREMIUM — АгротехпартнерРис.12 Пневматична сівалка ORION- 9,6 для нульової (no-till) технології посіву.

Сівалка ORION 9,6 здійснює посів зернових, середньо- та дрібнонасінних зернобобових та інших культур, близьких до зернових за розмірами насіння і нормами висіву, а також сипучого насіння трав, з одночасним внесенням в рядки, що засіваються, мінеральних добрив і рядове пркочування ґрунту.

Ширина захвату сівалки 9,6 м та її продуктивність роблять ORION 9,6 ідеальним знаряддям для господарств всіх форм власності з оброблюваною площею від 2000 до 5000 га. Із трактором потужністю 300 к.с. можна якісно засіяти від 70 до 120 га за один день.

Пневматична сівалка ORION 9,6 комплектується пластиковим бункером загальним об’ємом 9 630 л (5 215 + 4 415 л).

 

Технічна характеристика сівалки ORION  9,6

Кількість рядів робочих органів по довжині ходу, шт.  - 2

 Відстань між рядами робочих органів, мм  - 1350

Ширина міжрядь, мм  - 200, 400

Норма висіву насіння, кг/га -  0,5…400

 Норма висіву добрив, кг/га  - 25…200

 Ємність бункера (сумарна), л  - 9 630

 Ємність насіннєвого бункера, л  -  5 215

 Ємність тукового бункера, л  - 4 415

 Габаритні розміри в робочому стані, мм  - 14400 х 11200 х3600

 Габаритні розміри при транспортуванні,мм  - 14400 х 4800 х 4200

Маса (із дизельним двигуном/із гідромотором), кг  - 15300/15170

 

  1. Особливості конструкції і роботи зернових сівалок зарубіжного виробництва.

mso66775

Рис.13. Зернова пневматична сівалка  DT – 6 (KVERNELAND, НОРВЕГІЯ)

Сівалка DT – 6 складається з рами, двох опорно-привідних коліс, двох бункерів для насіння об'ємом по 1 куб.м., двох висівних апаратів котушкового типу, вентилятора, двох вертикальних труб, які закінчуються розподільником насіння, насіннєпроводів, сошників, загортачів, двох маркерів, бортового комп'ютера. Привід вентилятора від ВВП трактора.

Рис.14. Технологічний процес

 сівалки DT – 6.

 

Робота сівалки DT – 6:

При обертанні котушки насіння захоплюється з бункера і подається і інжектор. Повітря з вентилятора подається в інжектор, захоплює насіння і по вертикальній трубі подає його в розподільний диск, де воно розподіляється по насіннєпроводах і тиском повітря подається в сошники, які заробляють насіння в ґрунт, а загортачі загортають його.

 

Рис.15. Пристрій для утворення технологічних колій.

 

Для утворення технологічних колій на деяких насіннєпроводах встановили електромагнітні клапани, які можуть пропускати насіння до сошників або перекривати. Сигналом служить маркер, при підніманні його, а пульт розміщений в кабіні – для правильного регулювання. Розміщення колій на полі залежить від ширини захвату сівалки і обприскувача чи розкидача міндобрив.

     Наприклад, при ширині захвату сівалки 6м, і ширині захвату обприскувача 18м, одержуємо одну колію на три проходи сівалки.

Компанія КVERNELAND (Норвегія) випускає серію пневматичних сівалок, які відрізняються між собою конструктивно і технологічним процесом.

Кожна марка сівалки випускається в декількох модифікаціях, які відрізняються шириною захвату.

Особливістю сівалки DL є один бункер для насіння місткістю 750л, один висівний апарат котушкового типу, сошники дводискові або килевидні. Насіння до сошників переміщується пневматичним способом. Мінеральних добрив одночасно з сівбою сівалка не вносить. Ширина захвату сівалки становить 3 – 4,5м.

Особливістю конструкції сівалки  є те, що з заводу вона комплектується

вертикальною фрезою для передпосівного обробітку ґрунту та котком для вирівнювання поверхні ґрунту та часткового ущільнення його. Такий агрегат

може здійснювати сівбу після оранки. Сівалка має один бункер для насіння місткістю 750л, один висівний апарат, сошники дводискові або килевидні. Мінеральних добрив одночасно з сівбою сівалка також  не вносить. Ширина захвату сівалок DА від 2,5 до 5м.

Особливість пневматичної сівалки DC: бункер один але розділений на дві рівні частини перегородкою, одна для насіння, друга – для мінеральних добрив. Внизу бункера розміщені два котушкові висівні апарати – для насіння та міндобрив, два розподільники, насіннєпроводи та тукопроводи до кожного сошника.

Ширина захвату сівалок DC 3 – 4,5м.

 

Рис. 16. Зернові пневматичні сівалки компанії КVERNELAND (Норвегія):

1 - пневматична сівалка DL, 2 - пневматична сівалка DА, 3 - пневматична сівалка DC, 4 - пневматична сівалка DF-2, 5 – технологічна схема пневматичної сівалок  DF-1 та DF-2 , 6 – пневматична сівалка DV, 7 - пневматична стерньова сівалка  MCS, 8 - пневматична сівалка DG

 

Особливістю конструкцій сівалок DF-2 є те, що сівалка розділена на дві частини: передня частина сівалки - це бункер для насіння місткістю 1650л  з двома котушковими висівними апаратами для насіння та металічне колесо з грунтозачепами для приводу висівних апаратів. Приєднується ця частина сівалки до передньої начіпної системи трактора. На задню начіпну систему трактора навішується вертикальна фреза для підготовки ґрунту до сівби, за нею розміщено коток для вирівнювання та ущільнення ґрунту, а далі в два ряди сошники, позаду яких – загортачі. Насіння від бункера до розподільників переміщується пневматичним способом по двох гнучких гофрованих трубах.

Над сошниками вертикально розміщені дві гофровані металічні труби, зверху яких знаходяться розподільники насіння, від яких по насіннєпроводах насіння подається до сошників.

Ширина захвату сівалок DF-2 від 4 до  6,66м.

Сівалки DF-1 мають бункер місткістю 750л, один висівний апарат, один трубопровід для переміщення насіння до розподільника, один розподільник насіння. Ширина захвату сівалок 2,5 – 4м.

Пневматична сівалка DV відрізняється тим, що із заводу комплектується комбінованим ґрунтообробним агрегатом для передпосівного обробітку ґрунту. Ширина захвату його співпадає з шириною захвату сівалки. В транспортне положення складається шляхом піднімання бокових секцій вверх при допомозі гідроциліндрів. Бункер місткістю 1650л, а з насадкою - 2000л.

Ширина захвату 5; 6; 6,66 та 8 м.

Пневматична сівалка DG відрізняється тим, що має бункер місткістю 3500л, розміщений на спеціальній рамі, два висівні апарати, два розподільники насіння. Ширина захвату сівалки 6 або 8м.

Причіпна пневматична стерньова сівалка  MCS включає в себе спереду два ряди сферичних дисків для рихлення верхнього шару ґрунту в два сліди, а позаду розміщені сошники в два ряди для загортання насіння в ґрунт. Спирається сівалка на 4 пневматичні колеса.

 Об’єм бункера становить 3700 або 3900л, а ширина захвату 4 або 6м.

 

Компанія KUHN (Франція) випускає всі варіанти зернових сівалок, які є на сьогоднішній день:

За конструкцією: Зернові механічні та пневматичні;

За технологією:

    - для традиційної технології сівби,

    - для мінімального обробітку ґрунту, 

    - для нульового обробітку ґрунту.

Розглянемо зернову сівалку для нульового обробітку ґрунту компанії KUHN (Франція).

Причіпна зернова стерньова сівалка SDM-2223/25 компанії KUHN, випускається на заводі в Бразилії, складається з рами, що спирається на 2 пневматичні колеса, двох зернотукових бункерів, двох бункерів для дрібного насіння, висівних апаратів котушкового типу для насіння зернових культур, мінеральних добрив та дрібного насіння (ріпаку, конюшини, люцерни), сошників, розміщених в 2 ряди, двох маркерів, причепа, приводу на висівні апарати від опорних коліс.

Сошникова секція важка, спирається на котки позаду сошника. Положенням котків по висоті регулюється глибина загортання насіння в ґрунт. Вагою секції та стиском пружини 1 9рис.16) регулюється тиск сошника на ґрунт із зусиллям до 250 кг, що дає можливість сошникам заглиблюватись в досить твердий ґрунт.

 Технологічний процес сівалки здійснюється  як у сівалки СЗ-3,6.

Норма висіву насіння регулюється швидкістю обертання висівних котушок при допомозі ланцюгової передачі і змінних блоків зірочок, що дає можливість одержати 25 передаточних відношень.

Рис. 17. Причіпна зернова стерньова сівалка SDM-2223/25 компанії KUHN (Бразилія):

1 – зернотукові бункери; 2 – бункери для дрібного насіння; 3 – огородження; 4 – драбина; 5 – механізм регулювання швидкості обертання котушок; 6 – опорно-привідне колесо; 7 – сошник; 8 – причеп; 9 – маркер

 

Рис. 18. Сошникова секція сівалки SDM-2223/25:

1 – пружина регулювання тиску сошника на ґрунт; 2 – тукопровід; 3 – дводисковий сошник; 4 – коток; 5 – механізм регулювання глибини загортання насіння; 6 - насіннєпровід

 

 

 

 

 

 

41 рік випуску 031

 

Рис.190. Механізм регулювання швидкості обертання висівних котушок

 

 

 

 

Табл. 1. Технічна характеристика зернової стерньової сівалки

SDM-2223/25 компанії KUHN (Бразилія)

Кількість сошників

25

Ширина міжрядь

17

Ширина захвату, м

4,25

Ширина транспортна, м

5,68

Місткість бункерів для насіння, кг

1060

Місткість бункерів для міндобрив, кг

1400

Необхідна потужність трактора, к.с.

150

Вага сівалки, кг

5587

 

Компанія VÄDERSTAD (Швеція) випускає сівалки RAPID, які відрізняються як конструкцією так роботою.

Сівалка RAPID складається з трьох зон: ґрунтообробної, висівної та коткувальної:

Ґрунтообробна складається з двох рядів сферичних дисків, кожен з яких закріплений до рами на окремому пружинному стояку. Після дисків розміщений шлейф для вирівнювання поверхні поля, який складається з окремих пластин також на пружинних стояках.

Сівалка складається з двох бункерів (для насіння та міндобрив), тукопроводів, одного ряду сошників для міндобрив, насіннєпроводів та двох рядів сошників.

Коткувальна частина складається із пневматичних коліс, розміщених в один ряд для ущільнення ґрунту та пальчикової борони для рихлення верхнього шару ґрунту для зменшення випаровування води.

 

Рис. 20. Технологічна схема сівалки RAPID (VÄDERSTAD, ШВЕЦІЯ)

 

Компанії JOHN DEERE та GREAT PLAINS (обидві із США) випускають сівалки механічні дво- та трисекційні, та широкозахватні пневматичні з великими об'ємами бункерів, які розвивають велику продуктивність.

Механічні сівалки по принципу роботи як СЗ-3,6, мають велику ширину захвату та продуктивність, надійність, добре копіюють поверхню поля, легко складаються в транспортне положення одним трактористом.

B84F8F79

Рис.21. Зернова механічна рядкова трисекційна сівалка JОHN DEERE 455

 

Пневматичні зернові сівалки JОHN DEERE також мають велику ширину захвату та продуктивність.

1A06767C

Рис. 22. Зернова пневматична сівалка JOHN DEERE 1895

 

 

 

Табл.2. Технічна характеристика сівалки  JOHN DEERE 1895

Ширина захвату, м

9,1

10,9

12,2

13,1

Кількість сошників для насіння, шт.

36

44

48

52

Кількість сошників для міндобрив, шт.

18

22

24

26

Ширина міжрядь для насіння, см

25

25

25

25

Ширина міжрядь для міндобрив, см

50

50

50

50

Глибина сівби, мм

5 - 89

5 - 89

5 - 89

5 - 89

Необхідна потужність трактора к.с.

250-280

280-300

325-375

375-425

 

F9B802FC

Рис.23. Зернова пневматична сівалка 3N-4010HDA компанії GREAT PLAINS (США)
Ширина захвату – 12,2м.
Ширина міжрядь 19  або 25см.
Об’єм бункера – 3485л (2 шт.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Машини для сівби та садіння просапних культур

 

Мета заняття: Вивчити призначення, будову роботу та регулювання машин для сівби і садіння просапних культур вітчизняного та зарубіжного виробництва

План заняття:

  1. Призначення, будова, робота  і регулювання  універсальних сівалок  компанії ELVORTI (Кропивницький).
  2. Особливості конструкції і роботи просапних сівалок зарубіжних компаній КVERNELAND (Норвегія), KUHN (Франція), JOHN DEERE (США), HORSCH (Німеччина).

 

  1. Призначення, будова, робота  і регулювання  універсальних сівалок  компанії ELVORTI (Кропивницький).

Універсальні пневматичні сівалки VEGA PROFI призначені для точного висіву каліброваного насіння кукурудзи, соняшника, рицини, сорго, сої, а також насіння кормових бобів, квасолі, люпину з міжряддям 70см за мінімальною і традиційною технологією обробітку ґрунту з одночасним, роздільним від насіння внесенням гранульованих мінеральних добрив і коткуванням ґрунту в рядках.

Сівалки VEGA PROFI випускаються в таких варіантах:

VEGA 8 PROFI з РМД – напівначіпна, вісьмирядна, з внесенням рідких мінеральних добрив, резервуар для добрив один місткістю 1100л.

VEGA 8 PROFI з ел. - приводом, напівначіпна, вісьмирядна, з електроприводом висівних апаратів, внесенням гранульованих мінеральних добрив, сумарна місткість бункерів для добрив 720л.

 VEGA 8 PROFI - напівначіпна, вісьмирядна, внесенням гранульованих мінеральних добрив, сумарна місткість бункерів для добрив 720л.

VEGA 6 PROFI - напівначіпна, шестирядна, внесенням гранульованих мінеральних добрив, сумарна місткість бункерів для добрив 380л.

 VEGA 6 PROFI - начіпна, шестирядна, внесенням гранульованих мінеральних добрив, сумарна місткість бункерів для добрив 560л.

 VEGA 16 PROFI - напівначіпна, шіснадцятирядна, з внесенням гранульованих мінеральних добрив або без внесення, сумарна місткість бункерів для добрив 1440л.

D:\1б С г машини МСК-23\Плакати\DSCF8702.JPG

 

 

Рис.1.  Напівначіпна, шіснадцятирядна просапна сівалка VEGA 16 PROFI, з внесенням гранульованих мінеральних добрив,

 

https://agprosteer.com/images/News/_viber_2020-05-04_17-09-51.jpg

 

Рис.2.  Начіпна, восьмирядна просапна сівалка VEGA 8 PROFI, з внесенням гранульованих мінеральних добрив,

 

 

 

Начіпна, восьмирядна просапна сівалка VEGA 8 PROFI, з внесенням гранульованих мінеральних добрив за будовою і принципом роботи схожа на сівалку СУПН-8, але в неї внесено  багато конструктивних змін:

  • кількість насіння, яке потрапляє з бункера до висівної камери, регулюється заслінкою;
  • наявність верхнього і нижнього регульованих скидачів насіння – відсутність двійників;
  • легке і зручне обслуговування без інструменту;
  • наявність оглядового вікна – зручність налаштування на норму висіву;
  • висівний апарат встановлений на рамі, що мінімалізує навантаження, на корпус апарату і ґарантує довговічність використання; 
  • на висівному диску встановлена швидкознімна ворушилка, яка перешкоджає ущільненню і зависанню насіння в камері висівного апарату;
  • ущільнювальна прокладка вбудована в корпус і має бортик, стирання якого сигналізує про необхідність заміни;

D:\1б С г машини МСК-23\Плакати\DSCF8686.JPG

Рис.3. Висівний апарат (зліва), механізм перемикання передач насіннєвих апаратів(по середині), вакуумний насос із заслінкою

 

На всіх сівалках VEGA PROFI встановлено новий механізм передач насіннєвих висівних апаратів. Застосовані розбірні блоки із сталевих хзірочок за схемою 5х5 (раніше ставили зварні блоки). Це покращило ремонтопридатність вузла.

Шестеренний механізм перемикання передач на тукових висівних апаратах має 12 передавальних відношень.

Сівалка обладнана відцентровим вентилятором з приводом від ВВП трактора 540 об/хв. Для регулювання розрідження повітряного потоку на вентиляторі є заслінка.

Рама сівалки виконує роль ресивера з індивідуальним діагональним виходом на секції, що забезпечує однакове розрідження у всіх висівних апаратах і усуває пульсацію повітряного потоку.

 

Рис.4. Сівалка VEGA PROFI Mini Till (вид збоку):

1 – висівний апарат; 2 – бункер для насіння; 3 – бункер для міндобрив;

4 – дисковий сошник для міндобрив; 5 – грудковідвід; 6 – сошник дисковий із зміщеними дисками; 7 – копіювальні  котки для регулювання глибини загортання насіння; 8 - регульоване V-подібне прикочувальне колесо

 

Компанією ELVORTI разом з командою «АГ Простір» була розроблена модифікована універсальна просапна сівалка VEGA 8 PROFI Automatic Drive з можливістю одночасного внесення рідких та гранульованих добрив з використанням унікальної системи управління висівом американської ТМ Graham.

Сівалка VEGA 8 PROFI Automatic Drive – представник нового покоління просапних сівалок з цілим рядом переваг, які забезпечують більш економічну і вигідну роботу в полі. Призначена для посіву за мінімальною та традиційною технологіями обробки та забезпечує посів кукурудзи, соняшника, сої та інших просапних культур. Оснащена електроприводами Graham, що дозволяють економити ресурси та знижувати собівартість вирощуваної продукції.

З цією системою коробка зміни передач, вали, ланцюги та зірочки виключаються з приводу висівних апаратів, відпадає необхідність витрачати час на зміну зірочок для задання іншої норми висіву.

 Наразі, система Graham Command PRO – унікальна безпровідна система з електроприводами на ринку України, ключовими перевагами якої є:

  • економія стартових витрат на насіння та добрива;
  • економія на щорічному обслуговуванні ;
  • відсутність гідравліки та заміни запчастин;
  • підвищення врожайності.

 Конструкційно VEGA 8 PROFI Automatic Drive розрахована на роботу за трьома основними напрямами, які характеризують сучасну сівалку:

  • Висів насіння з одночасним внесенням гранульованих добрив.
  • Висів насіння з внесенням рідких мінеральних добрив.
  • Застосування технологій точного землеробства, зокрема, контролю висіву, відключення секцій і диференційного посіву.

 

Сеялка VEGA 8 PROFI AUTOMATIC DRIVE MINI-TILL Elvorti с Электроприводом:  продажа, цена в Кировоградской области. Навесные и прицепные сеялки от  "GRANO" - 1496415859

Рис.5. Сівалка VEGA 8 PROFI Automatic Drive з електроприводом висівних апаратів.

https://agprosteer.com/images/News/91243401_2584236201849008_217306683544698880_o.jpg

https://agprosteer.com/images/News/agromarket_08_2020_42.jpg

Рис.6. Монітор бортового комп’ютера (зліва) та електропривід висівного

апарату (справа).

 

 

 Для тих, хто вже впроваджує технології точного землеробства, сівалку  VEGA 8 PROFI Automatic Drive оснащено електроприводами, які забезпечують дотримання заданої норми, надійність і точність висіву та мінімізують її технічне обслуговування. 

Система Graham Command Pro – єдина безпровідна система з електроприводами на ринку України. Оператор використовує планшет на ОС Android для управління системою. Планшет з`єднується з контролером за рахунок Bluetooth з`єднання. Контролер використовує запатентовує безпровідний протокол для здійснення комунікації з кожним рядом сівалки окремо. Це значить, що єдина проводка на сівалці – це живлення електроприводів. 

Контролер інтегрується з будь-якими сторонніми GPS приймачами для визначення місцеположення.

Система Graham Command Pro здійснює:

  • індивідуальне автоматичне відключення секцій;
  • порядний контроль змінної норми;
  • компенсацію на поворотах;
  • ручний або автоматичний контроль норми висіву (Rx карти);
  • контроль якості посіву;
  • звіти по картах фактичного внесення;
  • статистику посіву – пропуски, двійчаки, сингуляція. Що таке сингуляція? Це показник, який характеризує якість роботи висіваючих апаратів за кількістю двійників та пропущених насінин. Нормальною сингуляцією вважається 94%. На Digital Field, застосовуючи  сівалку, оснащену рішеннями Precision Planting, ми досягнули сингуляції 99%. А багаторічні дослідження вказують, що  1% сингуляції дорівнює 1% врожайності.

Додаткові модулі можуть контролювати внесення рідких добрив, гранульованих добрив та систему контроля глибини заробки Graham Force на одному й тому ж планшеті.

Після дообладнання сівалки електроприводами Graham, споживачі отримують такі переваги, як:

  • Безпровідна технологія – системи Graham єдині на ринку України з безпровідними електроприводами. Це суттєво зменшує час на монтаж.
  • Швидкій відгук – електроприводи Graham сумісні з будь-яким брендом та моделлю сівалок. Ми можемо модернізувати широкий спектр агрегатів, включаючи «твін-роу» сівалки, сівалки з вузьким міжряддям, з пальчиковими висіваючими апаратами, зернові сівалки, овочеві та селекційні сівалки. Мотори Graham встановлюються безпосередньо на існуючий висіваючий апарат, немає потреби замінювати насіннєві бачки та самі висіваючі апарати.
  • Сумісність – системи Graham з інтерфейсом під сторонніх виробників і дозволяє використовувати більшість сторонніх контролерів для управління електроприводами, використовуючи той же тип сигналу, що й для гідромоторів та муфт.

Для внесення рідких мінеральних добрив одночасно з сівбою випускають сівалку VEGA 8 PROFI із спеціальним пристроєм.

Рідкі мінеральні добрива вносити простіше, ніж гранульовані. Їх вносять під оранку восени, або весною перед сівбою а також для кореневого або позакореневого підживлення. Рідкі добрива відносно дешевші і їх можна вносити одночасно з пестицидами, що заощаджує значні кошти на паливно-мастильні матеріали.

 

Рис.7. VEGA 8 PROFI з РМД – напівначіпна, вісьмирядна, з внесенням рідких мінеральних добрив

Пристрій включає в себе резервуари місткістю 1100л. За допомогою електронасоса продуктивністю 21л/хв., фірми Pentair, підключеного до енергетичної системи трактора, через фільтр з бака подаються рідкі добрива на 3 регульованих клапана, одного основного і двох додаткових. За допомогою клапанів та комплекту шайб різних діаметрів встановлюється норма подачі добрив в кожен рядок. Зайва рідина через реверсивну систему подачі повертається назад в бак.

 

Рис.8. Резервуар для рідких добрив з вбудованим резервуаром на 50л для промивання системи (зліва), електронасос (посередині), місце виливання добрив між копіювальними та прикочувальними колесами (справа).

 

  1. Особливості конструкції і роботи просапних сівалок зарубіжних компаній

 

Сівалка універсальна просапна АССОRD ОРТІМА  (KVERNELAND, Норвегія)  призначена для сівби будь-яких просапних культур з міжряддям від 30см і більше без внесення мінеральних добрив.

mso49641

Рис.9.  Сівалка універсальна просапна АССОRD ОРТІМА

 (KVERNELAND, Норвегія)

 

Щоб сівалка була універсальною, потрібно наступне: регулювання величини вакууму та ширини міжрядь. Але спочатку підбирають висівні диски. Сівалка може бути укомплектована дисками з кількістю отворів 12, 24, 36, 48, 64, 72 і 96.

Діаметр отворів дисків може бути 2; 3; 3,5; 4; 4,5; 5; 5,5; 6,5 мм.

Регулювання величини вакууму в залежності від розмірів і маси насіння здійснюється положенням заслінки на вакуумному насосі а контроль здійснюють по вакуумметру.

27 04 2010 055

PICT0106

Рис.10. Регулювання величини вакууму заслінкою (зліва) та контроль величини вакууму (справа)

Регулювання ширини міжрядь забезпечується таким чином. Привід на висівні диски секцій здійснюється через шестигранний вал, розміщений вздовж рами сівалки, шестернями з шестигранними отворами, які легко ковзаються по валу. При пересуванні секцій на інше міжряддя,  привід буде зберігатись.

Компанія KUHN (Франція) випускає просапні сівалки PLANTER 2 та PLANTER JUNIOR.

  • PLANTER JUNIOR випускається в модифікаціях шириною захвату від 2 до 8 рядків з міжряддям 25 – 80см;
  • PLANTER 2 випускається в модифікаціях шириною захвату від 4 до 18 рядків з міжряддям 25 – 80см;
  • Сівалки PLANTER 2 та PLANTER JUNIOR відрізняються лише конструкцією турбіни;
  • Рами сівалок можуть бути: суцільні, телескопічні та такі що складаються;

Додаткове обладнання:

  •  бункери для внесення мінеральних добрив;
  •  бункери для внесення гербіцидів;
  •  бункери для внесення інсектицидів;

820ACDBC

Рис.11. Вісьмирядна універсальна просапна сівалка PLANTER KUHN (Франція)
з пристроєм для внесення мінеральних добрив та пристроєм для внесення гербіцидів

 

Компанія JOHN DEERE випускає просапні сівалки:

  • Просапні сівалки моделі 1780, 6-15 рядків, міжряддя – 76, 91 та 97 см;
  • Просапна сівалка моделі 1750, 4-8 рядків, міжряддя – 76, 91 та 97 см;
  • Просапна сівалка моделі DB, 24, 32, 36 рядків, міжряддя 51, 56 та 76см;
  • Просапна сівалка моделі 1700, 4-10 рядків, міжряддя – 76, 91, 97 та 102см;
  • Просапна сівалка моделі 1710, 8 та 12 рядків, міжряддя – 76, 91, 97 та 102см;

Рами широкозахватних сівалок JOHN DEERE мають шарнірну конструкцію рами в вертикальній площині, щоб добре копіювати рельєф поля, сівалки можуть мати бункери для насіння на кожній секції (старі моделі) або центральний бункер в висівними апаратами для насіння та міндобрив, а на секції бункерів немає. Це підвищує продуктивність сівалки.

Кожна секція може бути обладнана пристроєм для внесення гербіцидів.

Найновіші моделі мають індивідуальний електропривід на висівні диски.

 

 

 FA916E2E

E9C3AA6C

Рис.12. 36-рядкова просапна сівалка JOHN DEERE DВ

 

 Головне завдання посіву зводиться до трьох основних вимог: висів заданої кількості насінин на одиницю площі поля; рівномірний розподіл насінин по площині поля; заробка насінин на задану глибину.

Минулого року італійська фірма MaterMacc, яка славиться у всьому світі своїми найточнішими висівними апаратами MagicSem для просапних сівалок, запропонувала свою новітню розробку – сівалки TWIN із 2-стрічковим посівом для кукурудзи, соняшнику, сої, ріпаку тощо.

https://www.agrokhim.com.ua/uploads/global/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%BC%20-%20%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.jpg

Рис. 13. Схема 2-стрічкової сівби сівалкою TWIN (Італія, MaterMacc,)

 

https://www.agrokhim.com.ua/uploads/global/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%BC%20-%20%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F.jpg

Рис.14. Пневматичний висівний апарат сівалки TWIN

 

Рис.15. Сівалка MaterMacc Twin Row 12x2 (дванадцять подвійних рядків)

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравченко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
2664
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку