Презентація " Виготовлення виробу гольниця"

Про матеріал
Виготовлення корисних речей для загального побуту. Під час виготовлення гольниці розвиваються основні технологічні компетентності. Матеріал буде цікавий для здобувачів освіти 5 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виготовлення виробу гольниця. Підготувала Вчитель трудового навчання та технологій. Вергунівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Червонослобідської сільської ради. Оріховська Людмила Миколаївна

Номер слайду 2

Мета уроку- ознайомлення учнів із послідовністю виготовлення гольниці та основними техніками в ході виконання роботи;- навчити організовувати робоче місце, дотримуватися правил безпеки праці та санітарно-гігієнічних вимог;- розвиток творчого мислення, естетичних смаків учнів;- виховання охайності під час виконання роботи, любові до праці.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Продовжити речення. Призначення гольниці …Види гольниць є такі …Для виготовлення гольниці потрібні матеріали …, інструменти …

Номер слайду 4

Завдання урокузасвоїти послідовність виготовлення гольниці за зразком;- розкроїти деталі гольниці;- зшити деталі виробу ручними швами;- організувати робоче місце;- дотримувати правил безпечної праці, санітарно-гігієнічних вимог.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу. Гольниця – це футляр чи подушечка для голок та булавок, що використовується у швейних справах, яка виключає можливість втрати їх під час роботи.

Номер слайду 6

Історія гольниціІсторія гольниці сягає сивої давнини. Гольниці виготовляли з тканини і паперу, які привозилися з-за кордону і були дуже-дуже дорогими . Таку розкіш могли дозволити собі лише дуже багаті люди. Пізніше стали виготовляти гольниці з різноманітних матеріалів і різної основи - з деревини, слонової кістки. А коли навчилися плавити метал, то основу гольниць стали робити з олова, міді, срібла і навіть золота.

Номер слайду 7

Проста форма гольниць

Номер слайду 8

Складна форма гольниць

Номер слайду 9

Гольниця на руку

Номер слайду 10

Виготовлення гольниці1. Підбір виробів аналогів для гольниці.2. Створення ескізного рисунка.3. Добір матеріалів та інструментів.4. Виготовлення шаблонів.5. Розкроювання деталей гольниці .6. Шиття окремих деталей.7. З’єднання окремих деталей виробу.8. Оздоблення гольниці.9. Кінцева обробка виробу.

Номер слайду 11

Практична робота. Для такої гольниці потрібні прості підручні матеріали і зовсім небагато часу: диск, баночка з-під сиру, синтепон і фліс.

Номер слайду 12

На диск приклеюється синтепон, вирізаний по формі самого диска, вирізається круг флісу і стягується на нитку.

Номер слайду 13

У баночки зрізаємо дно.

Номер слайду 14

Вирізаємо ще один круг тканини і теж стягуємо ниткою. Набиваємо синтепоном.

Номер слайду 15

Вийшило дві детальки майбутнього капелюшка - тулія і поля.

Номер слайду 16

Вони з’єднуються між собою потайним швом.

Номер слайду 17

А тепер можна прикрасити капелюшок, як душа забажає

Номер слайду 18

Етапи виконання практичної роботи- Розкрій деталей гольниці.- Шиття окремих деталей.- З’єднання окремих деталей виробу.- Наповнення синтепоном.- Оздоблення гольниці.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Пам’ятаєте, як Попелюшка вперше потрапила до палацу і зустрілась з принцом, в якого раптом відірвався комірець. У ту ж мить у неї знайшлась нитка з голкою і вона швидко зашила комірець, але де ж вона зберігала нитку з голкою? Голку зберігала в одязі. Хіба це відповідає правилам безпеки? Чи можливо придумати засіб зберігання такого небезпечного, але важливого інструменту? Для цього необхідно виготовити дорожню гольницю. Використовуючи засоби масової інформації, вам потрібно знайти моделі – аналоги дорожніх гольниць.

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
746
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку