Тест з історії України для 8 класу на тему: "Українські землі у складі Речі Посполитої і становлення козацтва в ХVІ ст."

Про матеріал

Перевірочний тест на два варіанти по п'ятнадцять завдань. Стосується Люблінської та Берестейської уній, Реформації, становлення козацтва (частина уроків першого та другого розділів). Вісім завдань на визначення однієї правильної відповіді. Три завдання на відповідність. Два - причинно-наслідкові. У дев'ятому завданні можна обрати два поняття з чотирьох. З наданого переліку в десятому завданні треба обрати необхідне.

Перегляд файлу

І варіант

1.Перша січ-фортеця на Дніпрі: а)1489; в)1529; с)1556.

2.Необжиті осілим населенням степи між Дніпром і Доном: а)Дике Поле; в)Великий Луг; с)Запорожжя.

3.Король Речі Посполитої, який створив реєстрове козацтво: а)Сигізмунд ІІ Август; б)Стефан Баторій; с)Сигізмунд ІІІ.

4.Вільний селянин: а) «похожій»; в) «непохожій».

5.Документ, який сприяв збільшенню кількості фільварків, панщини, закріпаченню селян внаслідок поділу земель: а)Люблінська унія; в)Берестейська унія; с) «Устава на волоки».

6.Атака козаків в довільному порядку: а)лава; в)галас; с)табір.

7.У першому реєстрі було: а)300; в)400; с)500 козаків.

8.Перші братства виникли у: а)Києві; в)Львові; с)Брацлаві.

9.Дайте визначення поняттям: козак, фільварок, курінь, реформація.

10.Випишіть те, що стосується повстання Криштофа Косинського: 1591-93; 1594-96; урочище Солониця; селище П’ятка; страчений у Варшаві; убитий під Черкасами.

11.Поєднай стовпчики:                                                  булава                довбиш                                                  пірнач                гетьман                                                литаври              полковник                                               пушки                обозний

12.Поєднай стовпчики:                                          С.Кльонович         «Апостол»                                         І.Федоров               «Ключ царства небесного» Г.Смотрицький     «Роксоланія»

13.Поєднай стовпчики:                                                          1574                   Берестейська унія                                         1588                   І друкована книга в Україні                        1596                   ІІІ Литовський статут

14.Позитивні для українців наслідки Люблінської унії (2).

15.Передумови або причини укладення Люблінської унії (4).

 

 

 

ІІ варіант

1.Перша писемна згадка про козаків: а)1489; в)1529; с)1556.

2.Заплава Дніпра, що простяглася з обох його боків від Хортиці: а)Дике Поле; в)Великий Луг; с)Запорожжя.

3.Король Речі Посполитої, який виділив козацтво в окремий стан, визначивши права й обов’язки козаків: а)Сигізмунд ІІ Август; б)Стефан Баторій; с)Сигізмунд ІІІ.

4.Закріпачений селянин: а) «похожій»; в) «непохожій».

5.Документ, який закріпив законом створення єдиного стану кріпосних селян: а)І; в)ІІ; с)ІІІ Литовський статут.

6.Рух козаків похідним строєм у вигляді рухомої фортеці з возів: а)лава; в)галас; с)табір.

7.Засновник українського козацтва: а)Д.Вишневецький; в)П.Сагайдачний; с)Б.Хмельницький.

8.Книга, на якій присягали українські президенти: а)Острозьке Євангеліє; в)Пересопницьке Євангеліє.

9.Дайте визначення поняттям:  «чайка», шляхта, реєстр, контрреформація.

10.Випишіть те, що стосується повстання Северина Наливайка: 1591-93; 1594-96; урочище Солониця; селище П’ятка; страчений у Варшаві; убитий під Черкасами.

11.Поєднай стовпчики:                                                  корогва                суддя                                                  печатка                писар                                                каламар               хорунжий                                               бунчук                 бунчужний

12.Поєднай стовпчики:                                                   В.К.Острозький          першодрукар                                         І.Федоров                    засновник Острозької академії Г.Смотрицький           І ректор Острозької академії

13.Поєднай стовпчики:                                                          1557                      Люблінська унія                                         1569                      реєстрове козацтво                        1572                      «Устава на волоки»

14.Негативні для українців наслідки Люблінської унії (2).

15.Причини виникнення українського козацтва (4).

docx
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
2075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку