Тест з волейболу сидячи.

Про матеріал
Знайомство з волейболом сидячи. Передмова. Історія розвитку, характеристика та відмінності від класичного волейболу. Контрольные тестування.
Перегляд файлу

                           Коротке  знайомство з волейболом сидячи.

 

 Волейбол сидячи виник в 1956 році в Нідерландах.  Гра, розроблена Тамм ван дер Схерія і Антоном Алберс, поєднувала в собі правила волейболу та сітбола, поширених в Німеччині, Нідерландах.  Новий етап в розвитку гри почався після оголошення Арнем столицею VI Параолімпійських ігор та включення волейболу сидячи в програму змагань.  У 1979 році в Гарлем був проведений міжнародний турнір за єдиними, розробленим в Нідерландах, правилам гри.  Голландець Пітер Йон став першим президентом створеної в 1980 році Всесвітньою організації волейболу для інвалідів.  (англ. World Organisation Volleyball for Disabled - WOVD). У 1981 році у Бонні  відбувся перший офіційний чемпіонат Європи з волейболу сидячи за участю десяти команд. З 1983 року розігруються чемпіонати світу для чоловічих команд і з 1993 року — для жіночих. У 2004 році жіночий волейбол сидячи дебютував на Паралімпійських іграх. Переможцями Паралімпійських ігор та чемпіонатів світу серед чоловіків ставали збірні Ірана, Боснії і Герцеговини і Нідерландів , у жінок три перемоги на Паралімпіадах здобула збірна Китаю .

 Ми всі звикли до традиційного волейболу, коли є дві команди, поле, висока сітка і стандартні правила.  Але сьогодні ми розповімо про цікаву різновиди цієї спортивної гри - волейболі сидячи.  Що в ній особливого?  Отже, в першу чергу, коли спостерігаєш за грою, привертає увагу величезна кількість м'ячів, які розташовані навколо майданчика.  Все це для того, щоб гравцям було простіше дотягнутися до них з положення сидячи.

 Даний вид спорту призначений для людей, які з найрізноманітніших причин не можуть грати в повний зріст.  Ця гра користується величезною популярністю у інвалідів з порушеннями опорно-рухового апарату і здорових людей з травмами кінцівок або хребта.

Подаючий в грі сидить за лицьовою лінією, але ноги в більшості випадків дозволяється тримати на майданчику.  Правила в сидячому волейболі не сильно відрізняються від класичних, але все ж існує певна різниця.  Наприклад, облаштування гри зовсім інше.  Сітка висить на відстані 115 сантиметрів від рівня землі.  Всі учасники команд не варті, а сидять на підлозі.  При грі їм не дозволяється вставати.

 Сидячий волейбол - в першу чергу, командний вид спорту.  А це означає, що люди, які перенесли психологічні і фізично травми, можуть знайти серед учасників друзів.  Волейбол сидячи надає можливість подолати скутість, адаптуватися до нового суспільства.  Зрозуміло, що сидить людина не може забезпечити таку швидкість гри, як в традиційному волейболі.  Саме тому правилами передбачено обмежену кількість комбінацій.

Правила волейболу сидячи

 Волейбол сидячи - це динамічна спортивна гра, в якій, як і в класичному волейболі, грають команди, що складаються з шести гравців основного складу і шести запасних гравців.  В основному правила гри відповідають правилам класичного волейболу.  Але є невеликі відмінності: розмір майданчика у волейболі сидячи становить 10 на 6 метрів, розділені сіткою (площа корту однієї з команд 5 на 6 метрів).

 Розміри сітки 7 метрів на 80 см. Висота сітки у чоловіків 115 см від підлоги, у жінок 105 см. Від підлоги.  Основна площа сітки визначається антенами і обмежувальними стрічками.

У правилах гри існують дві основні відмінності від класичного волейболу:

 - гравці передньої лінії приймаючої сторони мають право блокувати подачу;

 - в момент торкання м'яча гравець не має права відривати точку опори, тобто  сідниці від підлоги.

 В іншому - рахунок, заміни, переходи, перерви, гравець «ліберо» - все відповідає правилам класичного волейболу.

 У цій грі важливий не ріст людини, не його фізичний стан, а швидше вміння правильно оцінити гру і забезпечити хороший удар  кистю руки.  Досить складно гравцям доводиться в захисті, коли потрібно швидко пересуватися, щоб зловити складний м'яч.  Гра вимагає фізичної міцності, терпіння, швидкості реакції.  Люди, які досить легко відчувають себе в традиційному волейболі, не зможуть відразу пристосуватися до нових правил.  Звичайно, професіоналам відразу допоможуть вміння правильно ставити руки і довгі тренування, але все ж таки грати в сидячому положенні досить складно, що робить гру більш цікавою та захоплюючою.

Про користь для здоров'я і можливі травми в сидячому волейболі:

- Граючи в сидячий волейбол, не дуже просто пересуватися за допомогою ніг і рук по невеликій території.  Гравці відзначають, що після довгої гри можуть бути мозолі на долонях, починають боліти м'язи.  Але, незважаючи на всі труднощі гри, вона набирає популярність серед людей з обмеженими можливостями.  У гравців дуже добре розвивається реакція і ця гра дає хорошу емоційне розвантаження і заряд бадьорості.

                         Тестування  з волейболу сидячи.

  1. Чи відрізняються правила гри у волейбол сидячи від класичного волейболу ?

А) Так

Б) Ні

2.  Скільки  гравців на майданчику під час гри з обох сторін?

А) 8

Б) 10

В) 12

3.  До якого рахунку грають у волейбол сидячи у 1 партії?

А) 15

Б) 21

В) 25

4.  Кому дозволялось брати участь у параволейболі?

А)  людям котрі мають абсолютне здоров'я

Б)  Тільки дітям та  жінкам

В)  Людям з обмеженими потребами(інвалідністю).

5.  Чи дозволяється ставити блок під час подачі м'яча?

А) Так

Б) Ні

6.  Які розміри майданчика  у сидячому волейболі?

А) 18*9

Б) 10*6

В) 6*4

7. Під час подачі:

А) дозволяється виконувати подачу за лінією

Б) не дозволяється заступати  за лінію.

В) дозволяється пересікати лінію ногою, але сідниці повинні знаходитись за лінією подачі.

8. В якому році виник волейбол сидячи?

А) 1956

Б) 1978

В) 1982

 9. В якому році дебютувала жіноча збірна з волейболу сидячи?

А) 1998

Б) 2000

В)2004

10. Де саме виник волейбол сидячи?

А) Україні

Б) Нідерландах

В) Німеччині.

 

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
954
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку