19.1 ЛІПІДИ

Додано: 7 січня
Предмет: Хімія
59 запитань
Запитання 1

Виберіть терміни, які характеризують ліпіди:

варіанти відповідей

А.Добре розчинні у воді

В. Жироподібні

С. Добре розчинні у неполярних розчнниках

D. Погано розчинні у воді

Е. Погано розчинні у неполярних розчнниках.

Запитання 2

Омилювальні ліпіди це:

варіанти відповідей

А. Ліпіди, до складу яких входять солі вищих жирних кислот

В. Сполуки, які піддаються лужному гідролізу

С. Ліпіди, які мають миючі властивості

D. Сполуки, які можна добути шляхом омилення

Е. Естери гліцеролу і вищих жирних кислот.

Запитання 3

Омилювальні ліпіди поділяються на:

варіанти відповідей

Прості

Складні

Каротиноїди

Глобулярні

Фібрилярні.

Запитання 4

До простих омилювальних ліпідів належать:

варіанти відповідей

Воски

Кефаліни

Лецетини

Вищі полісахариди

Триацилгліцероли.

Запитання 5

Котрі із наведених сполук є простими омилювальними ліпідами?

варіанти відповідей
Запитання 6

До яких ліпідів належить така

сполука?

варіанти відповідей

Твіни

Сфінгозиди

Цераміди

Воски

Стероїди.

Запитання 7

Які із перерахованих сполук належать до восків:

варіанти відповідей

Ланолін

Твін

Парафін

Спермацет

Вазелін.

Запитання 8

Жири це:

варіанти відповідей

А. Етери гліцеролу та вищих жирних кислот

В. Естери вищих спиртів та вищих жирних кислот

С. Естери гліцеролу та вищих жирних кислот

D. Вазеліни

Е. Каротиноїди.

Запитання 9

Які ліпіди мають таку загальну формулу?


варіанти відповідей

Жири

Олії

Твіни

Воски.

Кефаліни.

Запитання 10

Виберіть назву, яка відповідає сполуці такої будови:

варіанти відповідей

A. Терпени

B. Каротиноїди

C. Сфінгозиди

D. Прості омилювальні ліпіди

E. Складні омилювальні ліпіди.

Запитання 11

У якому випадку триацилгліцероли мають тверду консистенцію?

варіанти відповідей

А. У молекулах переважають залишки насичених ВЖК

В. У молекулах переважають залишки ненасичених ВЖК

С. У молекулах переважають залишки цис-олеїнової кислоти

D. Молекули триацилгіцеролів утворюють міжмолекулярні водневі зв'язки

Е. У молекулах багато полярних груп.

Запитання 12

Котрий із триацилгіцеролів має тверду консистенцію?

варіанти відповідей

А. Трипальмітоїлгліцерол

В. Триолеїноїлгліцерол

С. Трилінолеоїлгліцерол

D. 1-Стеароїлдиолеїноїлгліцерол

Е. 2-Стеароїлдиолеїноїлгліцерол.

Запитання 13

Котрі з триацилгіцеролів належать до олій?

варіанти відповідей

А. Трипальмітоїлгліцерол

В. Тристеароїлгліцерол

С. Трилінолеоїлгліцерол

D. 1-Стеароїлдиолеїноїлгліцерол

Е. 2-Стеароїлдиолеїноїлгліцерол.

Запитання 14

Котрі ВЖК є незамінними?

варіанти відповідей

Стеаринова

Арахідонова

Пальмітинова

Лінолева

Ліноленова.

Запитання 15

Виберіть кислоти, які домінують у твердих жирах:

варіанти відповідей
Запитання 16

Виберіть кислоти, які домінують у оліях:

варіанти відповідей
Запитання 17

Назвати таку сполуку:

варіанти відповідей

A. Ейкозанова кислота

B. Ліноленова кислота

C. Простанова кислота

D. Холева кислота

E. Арахідонова кислота.

Запитання 18

Йодне число жирів характеризує:

варіанти відповідей

А. Кількість насичених жирних кислот

В. Кількість ненасичених жирних кислот

С. Молекулярну масу

D. Довжину карбонового ланцюга ВЖК

Е. цис-транс-Ізомерію ненасичених ВЖК.

Запитання 19

Котре із йодних чисел відповідає олії:

варіанти відповідей

46

57

39

60

85

Запитання 20

Котрий із триацилгліцеролів має найвищу температуру топлення?

варіанти відповідей

Трипальмітоїлгліцерол

Дистеароїлолеїноїлгліцерол

Трилінолеоїлгліцерол

1-Стеароїлдиолеїноїлгліцерол

2-Стеароїлдиолеїноїлгліцерол.

Запитання 21

Які із перерахованих реакцій не характерні для жирів?

варіанти відповідей

Гідролізу

Гідрогенізації

Гідратації

Дегідрування

Окиснення.

Запитання 22

Лужний гідроліз жирів називають:

варіанти відповідей

Гідратацією

Гідрогенізацією

Омиленням

Дегідруванням

Елімінуванням.

Запитання 23

Підберіть терміни, які дотичні до такої сполуки:

варіанти відповідей

А. Тверде мило

В. Рідке мило

С. Ізомеризується у транс-ізомер

D. Ізомеризується у цис-ізомер

Е. Гідролізує.

Запитання 24

Прання милом у воді, що містить йони Кальцію і Магнію є малоефективним

тому, що у «твердій воді» мило:

варіанти відповідей

А. Погано розчиняється

В. Утворює нерозчинні солі

С. Піддається гідратації

D. Піддається дегідруванню

Е. Гідролізує.

Запитання 25

Мийна дія мила зумовлена:

варіанти відповідей

А. Гідролізом у воді

В. Гідрофільністю вуглеводневого радикалу

С. Гідрофобністю вуглеводневого радикалу

D. Гідрофільністю групи СОО –

Е. Гідрофобністю групи СОО – .

Запитання 26

В основі виробництва маргарину лежить реакція:

варіанти відповідей

Окиснення

Гідрогенізації

Гідратації

Дегідрування

Гідролізу.

Запитання 27

Прогіркання жирів зумовлено:

варіанти відповідей

А. Ізомеризацією ненасичених ВЖК

В. Частковим гідролізом

С. Вологістю повітря

D. Розкладанням на світлі

Е. Окисненням.

Запитання 28

Неприємний запах жирів, які прогіркли, зумовлений:

варіанти відповідей

А. Пероксидами

В. Утворенням вільних ВЖК

С. Утворенням гліцеринового альдегіду

D. Утворенням альдегідів

Е. Утворенням акролеїну.

Запитання 29

Наведена нижче реакція ініціює:

варіанти відповідей

А. Прогіркання жирів

В. Гідроліз ВЖК.

С. бета-Окиснення

D. Пероксидне окиснення ліпідів

Е. Ізомеризацією ненасичених

Запитання 30

Які продукти не утворюются при ПОЛ?

варіанти відповідей

Спирти

Альдегіди

Еноли

Кетони

Карбонові кислоти.

Запитання 31

За яким механізмом перебігає пероксидне окиснення ліпідів?

варіанти відповідей

Вільнорадикальним

AN

Гетеролітичним

SN

AE.

Запитання 32

Яка реакція не є стадією β-окиснення?

варіанти відповідей

А. Утворення ацилкоферменту-А

В. Гідратація α,β-ненасиченої кислоти

С. Утворення -гідроксикислоти та β-кетонокислоти

D. Дегідрування ВЖК

Е. Утворення пероксидів

Запитання 33

Виберіть термін, який не відноситься до твінів:

варіанти відповідей

Естери

Етери

Гліцерол

Поліетиленгліколь

Сорбіт.

Запитання 34

Серед перерахованих сполук виберіть ті, які не належать до складних

омилювальних ліпідів:

варіанти відповідей

Воски

Фосфоліпіди

Сфіногіпіди

Гліколіпіди

Каротиноїди.

Запитання 35

Які з перерахованих сполук належать до фосфоліпідів?

варіанти відповідей

Плазмалогени

Аденозинмонофосфат

Фосфатидна кислота

Кефаліни

Лецетини.

Запитання 36

Кефаліни належать до:

варіанти відповідей

Простих омилювальних ліпідів

Фосфоліпідів

Сфінголіпідів

Каротиноїдів

Гормонів кори наднирників

Запитання 37

Поміж наведених сполук виберіть кефалін:

варіанти відповідей
Запитання 38

Підберіть групу ліпідів, до якої належить сполука такої будови:

варіанти відповідей

Терпени

Каротиноїди

Складні омилювальні

ліпіди.

Запитання 39

Виберіть назву, яка відповідає сполуці такої будови:

варіанти відповідей

Фосфатидилетаноламін

Фосфатидилхолін

Фосфатидилсерин

Сфінгомієлін

Плазмалоген.

Запитання 40

Поміж наведених сполук виберіть лецитин:

варіанти відповідей
Запитання 41

Знайдіть помилку у формулі кефаліну:

варіанти відповідей

A. Наявність невідповідних карбонових кислот

B. Наявність невідповідного аміноспирту

C. Відсутність сфінгозину

D. Відсутність залишку гліцеролу

E. Наявність залишку фосфатної кислоти.

Запитання 42

Серед наведених сполук вкажіть на фосфатидилсерин:

варіанти відповідей
Запитання 43

Виберіть терміни, які пов'язані зі сполукою такої будови:

варіанти відповідей

Фосфатидилколамін

Каротиноїди

Фосфатидилсерин

Прості омилювальні

ліпіди

Складні омилювальні

ліпіди.

Запитання 44

Сфінголіпіди належать до:

варіанти відповідей

A. Простих омилювальних ліпідів

B. Складних омилювальних ліпідів

C. Неомилювальних ліпідів

D. Терпеноїдів

E. Жовчних кислот.

Запитання 45

Назвіть таку сполуку

варіанти відповідей

Фосфатидилхолін

Фосфатидилсерин

Фосфатидилколамін

Церамід

Сфінгомієлін.

Запитання 46

Підберіть назку для сполуки:

варіанти відповідей

Фосфатидилінозитол

Фосфатидилхолін

Фосфатидилколамін

Церамід

Сфінгомієлін.

Запитання 47

Підберіть назву, яка має дотичність до сфінгомієлінів:

варіанти відповідей

Плазмалоген

Фосфоліпід

Похідна цераміду

Фосфатидилхолін

Твін.

Запитання 48

Виберіть сполуку, яка належить до гліколіпідів

варіанти відповідей

Триацилгліцерол

Фосфатидилетаноламін

Простагландин

Фосфатидилхолін

Цереброзид.

Запитання 49

Поміж наведених сполук виберіть плазмалоген:

варіанти відповідей
Запитання 50

Гангліозиди належать до:

варіанти відповідей

A. Простих омилювальних ліпідів

B. Складних омилювальних ліпідів

E. Простагландинів.

Запитання 51

Загальна формула терпенів:

варіанти відповідей

(С5Н8)n

(С2Н4)n

(– CH2 – CH = CH – CH2–)n

(С6Н4)n

CnH2n-2.

Запитання 52

Терпени збудовані за правилом:

варіанти відповідей

Ізопреновим

Марковнікова

Зайцева

Ружички

Хюккеля.

Запитання 53

Терпени класифікують за наступними ознаками

варіанти відповідей

A. Кількість подвійних зв'язків

B. Кількість ізопренових фрагментів

C. Будова карбонового скелета

D. Кількість гідроксильних груп

E. Кількість метильних груп.

Запитання 54

До яких груп терпенів відноситься наведена сполука?

варіанти відповідей

Моноциклічні

Ациклічні

Сесквітерпени

Дитерпени

Монотерпени.

Запитання 55

Виберіть назву для сполуки такої будови:

варіанти відповідей

Пінен

Ментан

Ментол

Терпін

Лимонен.

Запитання 56

Яка з наведених сполук є гераніолом?

варіанти відповідей
Запитання 57

Які з наведених сполук є цитралем?

варіанти відповідей
Запитання 58

При гідруванні лимонену утвориться

варіанти відповідей

Ментол

Ментан

Камфора

Терпінгідрат

Гераніол.

Запитання 59

При гідратації наведеної сполуки утвориться:

варіанти відповідей

Терпінеол

Цитраль

Камфора

Ментол

Терпінгідрат.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест