Амінокислоти. Білки

Додано: 5 травня
Предмет: Хімія, 10 клас
20 запитань
Запитання 1

Молекули амінокислот містять:

варіанти відповідей

карбоксильну і нітрогрупу


альдегідну і аміногрупу

карбоксильну і аміногрупу

фенільну і нітрогрупу

Запитання 2

Назви амінокислот утворюються від назв:

варіанти відповідей


відповідних алканів


відповідних алкенів


відповідних алкінів


відповідних карбонових кислот

Запитання 3

Амінокислота, формула якої CH3−CHNH2−CH2−CH2 −СООН називається:

варіанти відповідей


2-амінопентанова кислота

 4-амінопентанова кислота

 4-аміногексанова кислота

 2-аміногексанова кислота

Запитання 4

Амінокислоти проявлюють властивості

варіанти відповідей

кислотні

амфотерні

лужні

Запитання 5

Амфотерність - це властивість сполуки утворювати солі при взаємодії:

варіанти відповідей

з кислотами

з лугами

з кислотами та лугами

Запитання 6

Особливістю амінокислот є:

варіанти відповідей


здатність діяти на індикатори

здатність утворювати поліпептиди

здатність утворювати біполярний йон

амфотерність

Запитання 7

Скільки є структурних організацій білка?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 8

За рахунок виникнення яких зв'язків утворюється вторинна структура білка?

варіанти відповідей

водневих

йонних

ковалентних

металевих

Запитання 9

Процес варіння або смаження курячого яйця називається:

варіанти відповідей

гідратація

денатурація

гідроліз

гідрування

Запитання 10

Зв'язок між амінокислотами в молекулах білків називається

варіанти відповідей

пептидний

водневий

ковалентний

йонний

Запитання 11

Білки складаються з:

варіанти відповідей

амінів

вуглеводнів

амінокислот

Запитання 12

Вкажіть назви реакцій, які є кольоровими на білки:

варіанти відповідей

біуретова

срібного дзеркала

 ксантопротеїнова

гідролізу

Запитання 13

Розташуйте у порядку спрощення (від найскладнішого до найпростішого) рівні структурної організації білків.

А) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною);

Б) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

В) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі;

Г) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок.

варіанти відповідей


Г-Б-В-А


А-Г-В-Б

 В-А-Г-Б

 Б-Г-А-В

Запитання 14

У побудові білкових молекул беруть участь амінокислоти:

варіанти відповідей

20

7

16

5

Запитання 15

Речовиною білкової природи є

варіанти відповідей

гліцін

триолеїн

гемоглобін

гліцерол

Запитання 16

Білкову природу мають

варіанти відповідей

1)шкіра

2)піт

3)волосся

4) гемоглобін

5) сльозова рідина

6)підшкірний жир

Запитання 17

Укажіть характеристичні групи, унаслідок взаємодії яких утворюється пептидний зв’язок

варіанти відповідей


−NH2 і –COOH


−NH2 і −OH

−OH і −COOH


−OH і −CHO

Запитання 18

Укажіть, що утворює вторинну структуру молекули білка

варіанти відповідей


послідовне сполучення амінокислотнмх залишків з допомогою пептидних зв'язків

дисульфідні зв'язки, що зумовлюють просторову глобулу.

скручування у спіраль в результаті утворення водневих зв'язків між групами -СО- та -NH, розташованих на різних витках спіралі

утворення субодиниць за рахунок йоонних зв’язків – між протилежно зарядженими групами амінокислот кожної глобули

Запитання 19

У результаті якої реакції утворюються білки

варіанти відповідей

полімерізації

поліконденсації

 естерифікації

гідролізу

Запитання 20

При повному руйнуванні білкових молекул виділяються речовини, що мають запах

варіанти відповідей

горілого сала


гниючих продуктів

 паленого пір’я.

 миндалю

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест