Амінокислоти. Білки.

Додано: 13 травня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 695 разів
30 запитань
Запитання 1

Виберіть функціональні групи амінокислот.

варіанти відповідей

−0Н; −СООН

−NH2; −СОН

−NH2; −СООН

−NO2; −СОН

Запитання 2

Виберіть загальну формулу амінокислот.

варіанти відповідей

R−OH

R−COH

R−COOH

NH2−R−COOH

Запитання 3

Позначте формулу аміноетанової кислоти.

варіанти відповідей

СH3 - COOH

NH2 - CH2 - COOH

NH2 - C2H5

СH3 - COH

Запитання 4

Вкажіть ознаки, що характеризують амінокислоти.

варіанти відповідей

 газоподібні речовини

належать до класу альдегідів

проявляють амфотерні властивості

належать до класу нітрогеновмісних сполук

Запитання 5

Виберіть назви функціональних груп амінокислот.

варіанти відповідей

аміногрупа

карбонільна група

нітрогрупа

карбоксильна група

Запитання 6

Укажіть характер середовища водного розчину аміноетанової кислоти.

варіанти відповідей

кислотний

лужний

нейтральний

залежить від концентрації кислоти

Запитання 7

Укажіть амінокислоти, які входять до складу молекул білків.

варіанти відповідей

різної структури, обмеженої кількості

тільки α-амінокислоти обмеженої кількості

незліченна кількість різної структури

тільки β-амінокислоти обмеженої кількості

Запитання 8

Позначте назву хімічного зв'язку, яким утворюються білкові структури.

варіанти відповідей

водневий

йонний

металічний

пептидний

Запитання 9

Позначте групу атомів, що має назву пептидний зв'язок.

варіанти відповідей

−СH=N−

−CH2−NH−

−CO−NH−

−O−СH=N−

Запитання 10

Виберіть число, яке відповідає кількості рівнів структурної організації білків.

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 11

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок виникнення якого утворюється вторинна структура білка.

варіанти відповідей

ковалентний

йонний

 водневий

металічний

Запитання 12

Оберіть ознаку ксантопротеїнової реакції білка (з концентрованною нітратною кислотою при нагріванні).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 13

Оберіть ознаку біуретової реакції білка (зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 14

Укажіть правильне закінчення твердження: реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що ...

варіанти відповідей

молекула білка є поліпептидом

у молекулі білка є ароматичні кільця

у молекулі білка є водневі зв'язки

молекула білка складається із залишків молекул амінокислот

Запитання 15

Укажіть правильне закінчення твердження: реакції білка зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом доводять, що ...

варіанти відповідей

молекули білків - полімери

у молекулах білків є водневі хв'язки

у молекулах білків є пептидні групи

білок може гідролізувати

Запитання 16

Що являє собою білок?

варіанти відповідей

амінокислоту

полінуклеотид

полісахарид                   

поліпептид                    

Запитання 17

Послідовність амінокислотних ланок у молекулі білка — це…

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 18

Вкажіть, які властивості проявляють амінокислоти?



варіанти відповідей

це інертні сполуки

амфотерні властивості

основні властивості

кислотні властивості

Запитання 19

Вкажіть, що є продуктами гідролізу білків?


варіанти відповідей

глюкоза

глюкоза і фруктоза

гліцерин і жирні кислоти

амінокислоти                

Запитання 20

Вкажіть, як називається необоротне осадження білка?


варіанти відповідей

гідратація

сатурація

дефекація                       

денатурація                    

Запитання 21

4.Позначте реакцію характерну для амінокислот:


варіанти відповідей

 а) взаємодія з лугами;

б) гідратація; 

 в) гідроліз.

Запитання 22

Позначте реакцію характерну для білків: 


варіанти відповідей

  а) гідроліз;

б) естерифікація;

в) полімерізація.

Запитання 23

Кислотні властивості амінокислот обумовлені наявністю в них :               

варіанти відповідей

а) карбоксильної групи ;

 б) гідроксильної групи;

;в)  аміногрупи.

Запитання 24

Пептидний зв’ язок утворюється внаслідок :  

варіанти відповідей

 а) взаємодії карбоксильної і аміногрупи всередині однієї молекули;  

:б) взаємодії між аміногрупою однієї кислоти та карбоксильною групою іншої;

в)  інший варіант.

Запитання 25

Незамінні амінокислоти:

варіанти відповідей

ті, що необхідні всім організмам

ті, що організми можуть виробляти самостійно

ті, що організми не можуть виробляти самостійно

ті, що можуть синтезуватись в організмі тварин

Запитання 26

Укажіть характеристики білків:

варіанти відповідей

складаються з амінокислот

є органічними речовинами

є поліпептидами

є мономерами

є полімерами

є простими речовинами

Запитання 27

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

м'ясо, риба, бобові рослини

картопля, мука, риба

Запитання 28

Позначте , дія якого з наведених факторів викликає оборотну денатурацію білка:

варіанти відповідей

 а) нагрівання до високих температур; 

б) дія концентрованих кислот; 

в) дія ,слабких кислот, механічна дія.

Запитання 29

Амфотерність - це властивість сполуки утворювати солі при взаємодії:

варіанти відповідей

з кислотами

з лугами

з кислотами і лугами

Запитання 30

Амінокислоти проявлюють властивості

варіанти відповідей

кислотні

лужні

амфотерні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест