Амінокислоти, білки

Додано: 29 березня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 242 рази
30 запитань
Запитання 1

До якого класу органічних сполук належать амінокислоти?

варіанти відповідей

до вуглеводнів

до оксигеновмісних сполук

до нітрогеновмісних сполук

до хлорорганічних сполук

Запитання 2

Амінокислоти містять:


варіанти відповідей

вуглеводневу та аміногрупу

карбоксильну та аміногрупу

карбонільну та аміногрупу

карбоксильну та нітрогрупу

Запитання 3

Вкажіть зв'язок, яким сполучені залишки амінокислот у молекулах білків


варіанти відповідей

дисульфідний

водневий

йонний

пептидний

Запитання 4

Основною хімічною властивістю амінокислот є:



варіанти відповідей

здатність діяти на індикатори

здатність до розчинення

амфотерність

солодкий смак

Запитання 5

Навіщо нам потрібні амінокислоти?


варіанти відповідей

Амінокислоти необхідні для побудови нуклеїнових кислот

  Амінокислоти необхідні для побудови білків організмів

Амінокислоти необхідні для побудови крохмалю

 Амінокислоти необхідні для побудови целюлози

Запитання 6

Позначте хімічну формулу речовини, при взаємодії з якою аміноетанова кислота утворює сіль 


варіанти відповідей

калій гідроксид

хлор

водень

кисень

Запитання 7

Аміногрупа - це:

варіанти відповідей

-NO2

-COOH

-OH

-NH2

Запитання 8

Вказати назву амінокислоти H2N-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH:


варіанти відповідей

4-амінобутанова кислота;

4-амінопентанова кислота;

 5-амінобутанова кислота;

 5-амінопентанова кислота;

Запитання 9

Яку реакцію середовища матиме розчин амінокислоти, якщо до її складу входять дві аміногрупи та одна карбоксильна група?



варіанти відповідей

нейтральне середовище

лужне середовище

кисле середовище

Запитання 10

Укажіть формулу сполуки, що належить до класу амінокислот:

варіанти відповідей

NH2- CH2 -COOH

CH2 -CHNО2 -COOH

CH3 -CO -NH2

CH3 - NH -CH3

Запитання 11

Амінокислоти реагують з кислотами за функціональною групою:


варіанти відповідей

аміногрупою

карбоксильною

вуглеводневим радикалом

Запитання 12

Аміноетанова кислота змінює колір універсального індикатора на :


варіанти відповідей

червоний

синій

оранжевий

не діє на індикатор

Запитання 13

У результаті якого природного процесу утворюються амінокислоти ?

варіанти відповідей

гідрування алкенів

гідролізу жирів

гідролізу білків

гідролізу вуглеводів

Запитання 14

Кислотні властивості амінокислот обумовлені наявністю групи атомів:

варіанти відповідей

- NH2

-СН3

2Н5

-СООН

Запитання 15

До складу білків входять :

варіанти відповідей

 α-амінокислоти

  β-амінокислоти

γ-амінокислоти

α,β,γ - амінокислоти

Запитання 16

Укажіть групу сполук, до яких належать білки:


варіанти відповідей

мономери

амінокислоти

природні полімери

синтетичні полімери, яких не існує в природі

Запитання 17

У побудові білкових молекул беруть участь амінокислоти:


варіанти відповідей

9

20

безліч

близько 100

Запитання 18

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Спіралеподібна конфігурація

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

глобула

Запитання 19

Для білків характерні властивості:

 

варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

кольорові реакції

все вище вказане

Запитання 20

Денатурація – це:

варіанти відповідей

 Оборотний процес зсідання білків

Втрата природних властивостей білка при його розчиненні у  воді

  Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

 Руйнування всіх структур білка, за винятком первинної, що  призводить до втрати ним біологічної активності

Запитання 21

Характерна ознака кольорової реакції білка з Cu(ОН)2:


варіанти відповідей

Утворення червоного осаду

Поява запаху

  Утворення розчину жовтого кольору

Утворення розчину фіолетового забарвлення

Запитання 22

Вказати кількість структур білка


варіанти відповідей

одна

дві

три

чотири

Запитання 23

Характерна ознака кольорової реакції білка з концентрованою нітратною кислотою:


варіанти відповідей

Поява запаху

 Утворення забарвлення жовтого кольору

 Утворення розчину синього кольору

 Утворення осаду червоного кольору

Запитання 24

Укажіть, за допомогою якої реакції можна довести наявність пептидного зв’язку в молекулі білка: 

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

гідроліз

біуретова

реакція «срібного дзеркала» 

Запитання 25

Що є продуктами гідролізу білків?


варіанти відповідей

амінокислоти

  гліцерин і жирні кислоти

глюкоза і фруктоза 

 глюкоза

Запитання 26



Третинна структура білка - це:


варіанти відповідей

спіраль

розміщення у просторі декількох глобул

глобула

ланцюг з амінокислот

Запитання 27

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

варіанти відповідей

 1. велика молекулярна маса

  2. утворені нуклеїновими кислотами

  3. утворюються з амінокислот

  4. належать до спиртів

  5. при високій температурі - денатурують

  6. невелика молекулярна маса

варіанти відповідей

1,2,3

1,3,4

1,3,5

2,5,6

Запитання 28

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:


варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

риба, буряк, морква

 яблука, горіхи, апельсини

 картопля, мука, риба

Запитання 29

Які амінокислоти називаються «незамінними»

варіанти відповідей

 Такі, що виробляються в організмі.

Такі, що виробляються в організмі або можуть бути отримані з харчовими продуктами

Такі, що не виробляються в організмі і мають бути отримані з харчовими продуктами.

Такі, що містяться тільки в рослинах

Запитання 30

 Молекули білків складаються із однакових амінокислот, але при цьому вони мають різні властивості. Чим це пояснюється:

варіанти відповідей

 1. Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

  2. Різними хімічними елементами, які утворюють ці амінокислоти.

  3. Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка.

Різним порядком амінокислот у молекулі білка.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест