Амінокислоти. Білки. ІІ варіант

Додано: 20 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 257 разів
12 запитань
Запитання 1

До складу білків входять залишки:

варіанти відповідей

 будь-яких амінокислот

 α-амінокислот

 β-амінокислот

 γ-амінокислот

Запитання 2

Біуретова реакція необхідна для виявлення у молекулах білка:

варіанти відповідей

водневих зв'язків

дисульфідних зв'язків

пептидних зв'язків

амінокислот особливої будови

Запитання 3

Укажіть усі правильні твердження щодо α-амінокислот:

варіанти відповідей

є кінцевим продуктом гідролізу білків

відносяться до оксигеновмісних органічних сполук

є амфотерними органічними сполуками

гідролізуються у кислому середовищі

Запитання 4

Укажіть рядок, що містить функціональні групи амінокислот:

варіанти відповідей

 −ОН; −СООН

−NH2; −СОН

−NО2; −СООН

−NH2; −СООН

Запитання 5

Укажіть властивості, характерні для амінокислот:

варіанти відповідей

завжди змінюють колір індикатора

реагують з активними металами

утворюють пептиди

здатні до гідролізу

Запитання 6

Укажіть загальну формулу амінокислот:

варіанти відповідей

H2N - CH2 - R - COOH

H2N - R - COOH

NO2 - R - COOH

HO - R - COOH

Запитання 7

Укажіть назву речовини:

варіанти відповідей

2-аміно-3-метилбутанова кислота

2-метил-3-амінобутанова кислота

3,3-диметил-2-амінопропанова кислота

2-амінопентанова кислота

Запитання 8

Укажіть речовини, з якими реагують амінокислоти за рахунок групи -NH2:

варіанти відповідей

з оксидами металів

з кислотами

з лугами

з іншими амінокислотами

Запитання 9

Руйнування високих структур білка зі збереженням амінокислотного ланцюга називається:

варіанти відповідей

деструкція

дисоціація

денатурація

дегідратація

Запитання 10

Ферменти в організмі пришвидшують біохімічні процеси. Така функція білків називається:

варіанти відповідей

регуляторна

енергетична

каталітична

транспортна

Запитання 11

Укажіть ознаки, що характеризують білки:

варіанти відповідей

є природними біополімерами

мають невелику молекулярну масу

утворені карбоновими кислотами

гідролізуються до амінокислот

Запитання 12

До складу білків входять залишки 20 амінокислот. При цьому білків багато і вони дуже різняться за своїми властивостями. Чим це пояснюється в першу чергу?

варіанти відповідей

Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка

Різними хімічними елементами, які утворюють амінокислоти

 Різним порядком амінокислот у молекулі білка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест