Білки

Додано: 21 травня 2023
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 53 рази
22 запитання
Запитання 1

Виберіть правильне твердження, що стосується амінокислот.

варіанти відповідей

Амінокислоти є надзвичайно отруйними речовинами

Якісною реакцією на амінокислоти є їх взаємодія з бромною водою. В результаті випадає жовтувато-білий осад.

Амінокислоти реагують між собою


Інша назва амінокислот - білки

Запитання 2

Структурною одиницею білків є:

варіанти відповідей

α-амінокислоти

 спирти

аміни

 вуглеводи

Запитання 3

Вторинна структура білкових молекул це-

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі


поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 4

За участю яких речовин відбувається гідроліз білків у клітинах організму?

варіанти відповідей

гормонів

вітамінів

ферментів

нуклеїнових кислот

Запитання 5

Що відбувається з білком під час смаження яєчні?

варіанти відповідей

гідроліз

 денатурація

кольорові реакції

 пептизація

Запитання 6

Розташуйте у порядку ускладнення (від найпростішого до найскладнішого) рівні структурної організації білків.

А) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок;

Б) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі;

В) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

Г) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною).

варіанти відповідей

Б-Г-А-В

 Г-В-А-Б

 А-В-Б-Г

В-А-Г-Б

Запитання 7

Укажіть назву хімічного зв'язку, яким утворюються білкові структури.

варіанти відповідей

водневий

металічний

йонний

пептидний

Запитання 8

Укажіть групу атомів, що має назву пептидна (амідна) група.

варіанти відповідей

−СH=N−

 −CO−NH−

−CH2−NH−

−O−СH=N−

Запитання 9

Укажіть кількість рівнів структурної організації білків.

варіанти відповідей

1

3

2

4

Запитання 10

Укажіть характеристики білків:

варіанти відповідей

складаються з амінокислот

є поліпептидами

 є полімерами

є органічними речовинами

є мономерами


є простими речовинами

Запитання 11

Пептидний зв’ язок утворюється внаслідок :  

варіанти відповідей

 взаємодії карбоксильної і аміногрупи всередині однієї молекули;  

взаємодії між аміногрупою однієї кислоти та карбоксильною групою іншої;

інший варіант.

Запитання 12

Укажіть реакцію, характерну для білків: 

варіанти відповідей

гідроліз;

полімерізація;

естерифікація;

гідратація;

Запитання 13

Укажіть ознаку ксантопротеїнової реакції білка (з концентрованною нітратною кислотою при нагріванні).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

жовте забарвлення

Запитання 14

Укажіть ознаку біуретової реакції білка (зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 15

Укажіть правильне закінчення твердження: реакції білка зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом доводять, що ...

варіанти відповідей

 молекули білків - полімери

 у молекулах білків є пептидні групи

у молекулах білків є водневі хв'язки

білок може гідролізувати

Запитання 16

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

риба, буряк, морква

м'ясо, риба, бобові рослини

яблука, горіхи, апельсини

картопля, мука, риба

Запитання 17

Укажіть назву процесу необоротного осадження білка

варіанти відповідей

гідратація

дефекація   

сатурація

денатурація    

Запитання 18

Вкажіть правильні твердження

варіанти відповідей

 білки гідролізують до амінів

 в макромолекулах білків наявні пептидні зв'язки

з нітратною кислотою білки дають чорне забарвлення

під час гідролізу білків утворюються амінокислоти

в макромолекулах білків є водневі зв'язки

Запитання 19

Оберіть функції білків в організмі людини:

варіанти відповідей

транспортна

будівельна

 енергетична

 захисна

каталітична

Запитання 20

Що таке білки?

варіанти відповідей

Це природні полімери мономерами яких є глюкоза

Це природні полімери мономерами яких є амінокислоти

Це природні полімери мономерами яких є етилен

Це природні полімери мономерами яких є фруктоза

Запитання 21

Позначте, скільки α- амінокислот входить до складу білків та є незамінними:

варіанти відповідей

22,8

20,4

20,8

22,6

Запитання 22

Масова частка елементу Карбону (%) в гліцині відповідно становить:

варіанти відповідей

34%

33%

36%

32%

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест