Білки. Амінокислоти.

Додано: 4 травня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 650 разів
24 запитання
Запитання 1

Пептидний звязок формує та підтримує

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 2

Ферменти це білкові речовини

варіанти відповідей

каталізатори


інгібітори

антитіла

гормони

Запитання 3

Позначте групу атомів, що має назву пептидний зв'язок.

варіанти відповідей

−СH=N−

 −CO−NH−

 −CH2−NH−

−O−СH=N−

Запитання 4

В результаті ксантопротеїнової проби на білок спостерігаємо:


варіанти відповідей

жовте забарвлення

фіолетове забарвлення

червоне забарвлення

синє забарвлення

Запитання 5

Формула амінопропанової кислоти:

варіанти відповідей

СH3 - COOH

  NH2 - C2H5


  NH2 - CH2-СН2 - COOH

NH2 - CH2 - COOH

Запитання 6

До складу білків входять залишки:

варіанти відповідей

будь-яких амінокислот

   α-амінокислот


   β-амінокислот

   γ-амінокислот

Запитання 7

Амінокислоти добувають

варіанти відповідей

гідролізом білків

спиртовим бродінням вуглеводів    


  гідролізом глікогену


  нітруванням алканів

Запитання 8

Загальна формула амінокислот:

варіанти відповідей

CH3COOH

  NH2 - CH(R) - COOH

   NH2 - CH2 - CH3

  CH3COH

Запитання 9

Біуретова реакція - це: 

варіанти відповідей

  поява фіолетового забарвлення при дії на білок розчину лугу та купрум(ІІ) сульфату

поява жовтого забарвлення при дії на білок концентрованої нітратної кислоти

 випадання темно-бурого осаду внаслідок дії на білок плюмбум(ІІ) ацетату в лужному середовищі

поява малинового забарвлення під час дії на білок фенолфталеїну

Запитання 10

Виберіть твердження, які характеризують білки:

варіанти відповідей

 складаються з залишків амінокислот

   є мономерами

є органічними речовинами

є біополімерами

є поліпептидами

 є простими речовинами

Запитання 11

Білок крові людини називається:

варіанти відповідей

гліцерол

   цукор

  гемоглобін

    плазма

Запитання 12

Ксантопротеїнова реакція — це взаємодія білка з:

варіанти відповідей

зі спиртовим розчином йоду

 з розчином калій перманганату

 з купрум (ІІ) гідроксидом

 нітратною кислотою

Запитання 13

Первинна структура білка:

варіанти відповідей
Запитання 14

Вторинна структура білка:

варіанти відповідей
Запитання 15

Білок можливо відновити у разі збереження структури:

варіанти відповідей

первинної

вторинної

третинної

четвертинної

Запитання 16

Які фактори впливають на денатурацію білка:

варіанти відповідей

 опромінювання

  дія солей важких металів

 кисень

висока температура

 азот


 луги та кислоти

Запитання 17

Незворотній процес порушення первинної структури білків називається:

варіанти відповідей

адсорбція

  денатурацією

  деструкція

  ренатурацією

Запитання 18

Хімічний зв’язок, що з’єднує

залишки амінокислот у молекулі білка,

називають -

варіанти відповідей

йонний

ковалентний

пептидний

водневий

Запитання 19

Розрізняють структури білка:

варіанти відповідей

первинну

вторинну

третинну

четвертинну

усі правильні

Запитання 20

Білки фібриногени і тромбіни беруть участь у згортанні крові. Яка функція білків характеризує цей процес?

варіанти відповідей

захисна

сигнальна

транспортна

структурна

Запитання 21

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

м'ясо, риба, бобові рослини

  риба, буряк, морква

 яблука, горіхи, апельсини

 картопля, мука, риба

Запитання 22

Укажіть усі правильні твердження щодо α-амінокислот:

варіанти відповідей

є кінцевим продуктом гідролізу білків

 

 є амфотерними органічними сполуками

 відносяться до оксигеновмісних органічних сполук

гідролізуються у кислому середовищі

Запитання 23

Укажіть речовини, з якими реагують амінокислоти за рахунок групи -NH2:

варіанти відповідей

з оксидами металів

з кислотами

 з лугами

  з іншими амінокислотами

Запитання 24

До складу білків входять залишки 20 амінокислот. При цьому білків багато і вони дуже різняться за своїми властивостями. Чим це пояснюється в першу чергу?

варіанти відповідей

Різними властивостями амінокислот, які утворюють молекули білків

  Різними типами зв’язків, які виникають між окремими амінокислотами у молекулі білка

  Різними хімічними елементами, які утворюють амінокислоти

   Різним порядком амінокислот у молекулі білка

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест