Білки. Властивості білків та їх біологічна роль

Додано: 19 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 165 разів
18 запитань
Запитання 1

Білки - це :

варіанти відповідей

естери вищих карбонових кислот і гліцеролу

природні високомолекулярні сполуки, які складаються із залишків амінокислот

природні полімери, що складаються із залишків глюкози

солі лужних елементів і вищих карбонових кислот

Запитання 2

Вкажіть функціональні групи мають амінокислоти

варіанти відповідей

-СООН і –NH2;                     

=С=О і NН2

-ОН і -NH2;

-СОН і NН2;                                    

Запитання 3

Вкажіть назву процесу руйнування білка мікроорганізмами та впливом високих температур:

варіанти відповідей

розклад

денатурація

гідроліз

приєднання

Запитання 4

Вкажіть реактив, що дає фіолетове забарвлення на білок:


варіанти відповідей

фенолфталеїн

купрум(ІІ) оксид

йод

купрум(ІІ) гідроксид

Запитання 5

До полімерів належать:


варіанти відповідей

білки

амінокислоти

крохмаль

целюлоза

поліетилен

гліцерол

жири

Запитання 6

Що є продуктами гідролізу білків?

варіанти відповідей

глюкоза

амінокислоти

глюкоза і фруктоза

гліцерин і жирні кислоти

Запитання 7

Амінокислоти проявляють: 

варіанти відповідей

тільки кислотні властивості

тільки основні властивості

амфотерні властивості

тільки окисні властивості

Запитання 8

Виберіть загальну формулу амінокислот.

варіанти відповідей

R−OH

R−COH

R−COOH

NH2−R−COOH

Запитання 9

Який вчений висловив думку про те, що амінокислоти є "цеглинками", з яких побудовані білки:

варіанти відповідей

І.Я. Горбачевський;

М.Д. Абашев;

О.М. Бах;

О.І. Бродський

Е. Фішер

Запитання 10

Назвіть структуру білка, коли амінокислоти з′єднанні один з одним за допомогою пептидних звязків у поліпептидний ланцюг:

варіанти відповідей

Первинна;

Вторинна;

Третинна;

Четвертинна.

Запитання 11

Яку назву має просторова конфігурація білка, якщо поліпептидні ланцюги природних білків скручені в спіраль, між витками якої діють водневі зв'язки:

варіанти відповідей

Первинна;

Вторинна;

Третинна;

Четвертинна.

Запитання 12

Вставте пропущені слова:

Трипептид складається із залишків _____ амінокислот та містить ____ пептидні групи:

варіанти відповідей

однієї, одну

двох, дві

трьох, три

двох, три

трьох, дві

трьох, одну

Запитання 13

Яка функція білків відповідає визначенню:

"пепсин-фермент, який за допомогою хлоридної кислоти, у шлунку перетравлює їжу" -

варіанти відповідей

 рухова

 гормональна

 каталітична

транспортна

Запитання 14

Завдяки білку інсуліну підтримується певний рівень глюкози в крові. Яка біологічна роль білків:

варіанти відповідей

 каталітична

гормональна

захисна

транспортна

Запитання 15

До складу молекули білка входять залишки:

варіанти відповідей

20 α-амінокислот

20 β-амінокислот

 8 α-амінокслот

8 β-амінокислот

Запитання 16

Явище руйнування вторинної, третинної та четвертинної структур білкової молекули називається:

варіанти відповідей

полімерізація 

денатурація

деструкція

гідроліз

розклад

Запитання 17

Осідання білкових молекул відбувається під впливом

варіанти відповідей

сонячного світла  

високої температури

 спиртів

сильних кислот

лугів

води

солей важких металів

Запитання 18

В зеленому горошку 25% складають білки. Яка маса білку потрапить до організму людини, яка з'їсть 400 грам зеленого горошку?

варіанти відповідей

25г

40г

100г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест