Білки як високомолекулярні сполуки.

Додано: 21 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 336 разів
28 запитань
Запитання 1

Оберіть твердження, що характеризують білки.

варіанти відповідей

Білки є природними мономерами.

Білки є природними полімерами.

Білки мають сталий склад і певне значення відносної молекулярної маси.

Білки не мають сталого складу, а отже і певного значення відносної молекулярної маси.

У всіх видів живих організмів налічується до 100 різних білків

Кожен білок має унікальну, властиву саме йому послідовність амінокислотних залишків.

Запитання 2

Вчений, який довів, що білки є поліпептидами.

варіанти відповідей

І.Я.Горбачевський

Е.Фішер

Д.Уотсон

Ф.Крік

Запитання 3

Послідовність сполучення амінокислотних залишків у молекулі білка зумовлює

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 4

Скручування у формі спіралі певних ділянок білка зумовлює

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 5

Утворення дисульфідних та сольових містків між ділянками полімерного ланцюга зумовлює

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 6

Структура, яку мають лише деякі білки.

варіанти відповідей

Первинна

Вторинна

Третинна

Четвертинна

Запитання 7

Які білки мають чотири рівня структурної організації?

варіанти відповідей

гемоглобін

інсулін

β-кератин

фосфатізомераза

Запитання 8

Втрата біологічної активності білків внаслідок руйнування вторинної і третинної структур.

варіанти відповідей

Гідроліз білків

Розклад білків

Денатурація білків

Запитання 9

Руйнування первинної структури білка, розщеплення його на амінокислоти.

варіанти відповідей

Гідроліз білків

Розклад білків

Денатурація білків

Запитання 10

Процес, що відбувається з білками під дією мікроорганізмів, внаслідок якого утворюються амоніак, сірководень, фенол та інші речовини.

варіанти відповідей

Гідроліз білків

Розклад білків

Денатурація білків

Запитання 11

Які сполуки утворюються внаслідок гідролізу білків?

варіанти відповідей

Амоніак

Сірководень

Амінокислоти

Фенол

Інші речовини

Запитання 12

За яких умов відбувається гідроліз білків?

варіанти відповідей

При нагріванні білків.

При нагріванні білків з розчинами лугів.

При нагріванні білків з розчинами кислот.

Під дією мікроорганізмів.

Під дією ферментів.

Запитання 13

Для аналітичного виявлення білків використовують

варіанти відповідей

реакцію срібного дзеркала

біуретову реакцію

ксанто-протеїнову реакцію

взаємодію з розчином калій перманганату

взаємодію з бромною водою

Запитання 14

Яка ознака біуретової реакції?

варіанти відповідей

Поява жовтого забарвлення

Поява яскраво-синього забарвлення

Утворення блакитного осаду

Поява червоно-фіолетового забарвлення

Запитання 15

Для здійснення біуретової реакції використовують

варіанти відповідей

концентровану нітратну кислоту

блакитний осад купрум(ІІ) гідроксиду

бромну воду

розчин калій перманганату

Запитання 16

Поява червоно-фіолетового забарвлення білка в результаті дії купрум (ІІ) гідроксиду свідчить про наявність у структурі білка

варіанти відповідей

бензенових ядер

дисульфідних містків

пептидних зв'язків

сольових містків

Запитання 17

Яка ознака ксанто-протеїнової реакції?

варіанти відповідей

Поява жовтого забарвлення

Поява яскраво-синього забарвлення

 Утворення блакитного осаду

Поява червоно-фіолетового забарвлення

Запитання 18

Для здійснення ксанто-протеїнової реакції використовують

варіанти відповідей

концентровану нітратну кислоту 

блакитний осад купрум(ІІ) гідроксиду 

бромну воду 

розчин калій перманганату

Запитання 19

Поява жовтого забарвлення білка в результаті дії концентрованої нітратної кислоти свідчить про наявність у структурі білка

варіанти відповідей

бензенових ядер 

дисульфідних містків

пептидних зв'язків

сольових містків

Запитання 20

Оберіть правильні твердження.

варіанти відповідей

Білки - основний будівельний матеріал тваринних організмів.

Білки, що надходять до організму, одразу витрачаються на будову клітин.

Білки, що надходять до організму, гідролізуються до амінокислот, з яких синтезуються білки, властиві для даного організму.

Вчені розшифрували склад майже всіх білків живих організмів.

Запитання 21

Денатурація білка може відбуватися під час:

варіанти відповідей

дії на білки етиловим спиртом

розчинення білків у воді

дії на білки воднем

дії на білки солями важких металів

Запитання 22

Вторинна структура білка - це:

варіанти відповідей
Запитання 23

Скільки α-амінокислот входить до складу білків?

варіанти відповідей

10-11

20-21

30-31

40-41

Запитання 24

Серед переліку оберіть функції притаманні білкам:

варіанти відповідей

каталітична

запасаюча

будівельна

транспортна

захисна

Запитання 25

За яких умов відбувається гідроліз білків:

варіанти відповідей

а – при кип’ятінні з концентрованою кислотою сульфатною;  

б – під дією надлишку лугу;  

в – під дією ферментів

г – при додаванні кип’яченої води.

Запитання 26

Послідовність сполучення амінокислотних залишків у молекулі білка зумовлює

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 27

Утворення дисульфідних та сольових містків між ділянками полімерного ланцюга зумовлює

варіанти відповідей

первинну структуру білка

вторинну структуру білка

третинну структуру білка

четвертинну структуру білка

Запитання 28

Оберіть продукти багаті на білок:

варіанти відповідей

виноград

бобові

риба

морква

горіхи

яблука

 м'ясо

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест