Біогенні елементи

Додано: 19 жовтня 2021
Предмет: Хімія
Тест виконано: 79 разів
25 запитань
Запитання 1

Біологічне значенням йонів феруму є

варіанти відповідей


підтримання автоматичного скорочення

серцевого м'язу

регулюлювання нервової діяльності

участь у перенесенні кисню від

органів дихання до тканин

вміст у зеленому пігменті

хлорофілу

Запитання 2

Макроелементи, що функціонують у парі, регулюють водно-сольовий баланс:

варіанти відповідей

Ca, K

Na, K

 Mg, Na

Mg, Fe

Запитання 3

Мікроелемент, що потрібен для утворення в організмі гормонів щитовидної залози:

варіанти відповідей

 Br


 I

F

Fe

Запитання 4

Цінними джерелами елемента є картопля, квасоля, абрикоси, банани. горіхи, авокадо:

варіанти відповідей

К

Fe

Na

Mg

Запитання 5

Без йонів .... не існував би зелений пігмент рослин хлорофіл. Входить до складу багатьох коферментів, ферментів, пігменту хлорофілу. В організмі людини йони .... - універсальний регулятор біохімічних і фзііологічних процесів. Він входить до складу ферментів, які каталізують численні біохімічні реакції. Катіони.... життєво необхідні для нормального функціонування нервової системи людини, забезпечення стресостійкості її організму, попередження депресивних станів.

варіанти відповідей

K

Mg

Mo

Ca

Запитання 6

Називають "серцевим" елементом завдяки його участі в процесах скорочення волокон міокарда.

варіанти відповідей

Алюміній

Калій

Кальцій

Фосфор

Запитання 7

Хімічний елемент, йони якого беруть участь в процесах згортання крові, м'язових і нейронних реакціях, забезпечують осмотичний тиск крові. Входить до складу кісток, зубів.Йони цього елемента містяться в усіх тканинах і рідинах організму людини, вони потрібні для нормальної роботи м'язів та зсідання крові. Найважливіша функція елемента ..... - участь в утворенні кісткової тканини, що для вашого молодого організму вкрай важливо.

варіанти відповідей

Са

К

Fe

Na

Запитання 8

Хімічний елемент, який є структурним компонентом білків, нуклеїнових кислот, АТФ. Дефіцит цього елементу може призвести до значних розладів у структурі і функціях організму людини, зокрема дистрофії. Утворює безбарвний газ, без запаху та смаку, хімічно досить пасивний.

варіанти відповідей

N

C

O

H

Запитання 9

Хімічний елемент, йони якого надзвичайно важливі для нормальної роботи мембранного транспорту, м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і багатьох інших життєво необхідних функцій.Йони ..... беруть активну участь у водно-сольовому обміні та підтриманні кислотно-лужної рівноваги в організмі тварин і людини. Вони є в еритроцитах і плазмі крові, травних соках. Є компонентом фізіологічного розчину. 

варіанти відповідей

Ca

K

Na

Mg

Запитання 10

Хімічний елемент, який в клітинах зазвичай зберігається в центрі метал-протеїнових комплексів. Нестача цього елемента в організмі людини може призводити до анемії. 

варіанти відповідей

P

Fe

Mg

Ca

Запитання 11

Хімічний елемент, який утворює газ жовтувато-зеленого кольору з різким, задушливим запахом. При вдиханні дуже подразнює слизову оболонку і викликає гострий кашель, а у великих кількостях — навіть смерть. Але є життєво необхідним для живих організмів. Його йони підтримують осмотичну рівновагу, регулюють водно-сольовий обмін, активують дію ферментів шлункового соку.

варіанти відповідей

H

F

O

Cl

Запитання 12

Хімічний елемент, який входить до складу майже 400 ферментів, є необхідним для синтезу вітаміну Е. Утворює амфотерні сполуки.

варіанти відповідей

Al

Cu

Zn

Mg

Запитання 13

Хімічний елемент, який входить до складу понад 50 білків та ферментів, міститься в крові в складі білків плазми. Сприяє росту і розвитку організму, бере участь у кровотворенні, імунних реакціях. У крові більшості молюсків використовується для транспортування кисню і надає крові характерного блакитного кольору.

варіанти відповідей

Fe

Cu

Mo

Zn

Запитання 14

Хімічний елемент, що забезпечує зв'язки між послідовними нуклеотидами в нитках ДНК та РНК. Входить до складу АТФ, сполук кісткової тканини, клітинних мембран.Він входить до складу нуклеїнових кислот, які, як вам відомо, регулюють ріст і розвиток клітин , забезпечують зберігання і використання генетичної інформації . Подібно до Кальцію , він незамінний в утворенні кісткової тканини, а ще забезпечує здоров'я ясен і зубів, впливає на роботу нирок і серця, бере участь у процесах накопичення та вивільнення енергії в клітинах. 


варіанти відповідей

P

N

Na

K

Запитання 15

Хімічний елемент, що входить до складу деяких амінокислот (цистеїн, метіонін), вітамінів (біотин, тіамін), ферментів. Бере участь в утворенні третинної структури білка. Вважається елементом краси, і має великий вплив на волосся, нігті і шкіру.  Леткі сполуки, до складу яких входить цей елемент, отруйні.

варіанти відповідей

S

Se

Si

P

Запитання 16

Цей елемент входить до складу кісток , нігтів, волосся, зубної емалі . Його йони надходять до організму з питною водою, у разі їх недостачі виникає захворювання зубів - карієс. 

варіанти відповідей

F

Fe

Cl

Br

Запитання 17

Хімічний елемент, сполуки якого є основою всіх рослинних і тваринних організмів, всіх органічних речовин. 

варіанти відповідей

O

H

C

N

Запитання 18

Окиснення білків, жирів, вуглеводів відбувається завдяки:


варіанти відповідей

Хлору

Сульфуру

Кисню

Флуору

Запитання 19

Найбільше йоду містять такі продукти:

варіанти відповідей

креветки, кальмари, риба, водорості

молоко, кефір, ряжанка

яблука, груші, сливи


капуста, горох, смородина

Запитання 20

Цей елемент у вигляді простої речовини може викликати хімічні опіки, а його йони є необхідними для організму людини, хоча і надлишок їх може викликати хворобливі симптоми (наприклад, затримку рідини і набряки)

варіанти відповідей

калій

кальцій

натрій

йод

Запитання 21

Цей елемент....як незамінний мікроелемент входить до складу еритроцитів і металоролтеїнів, що є компонентами тканин внутрішніх органів - печінки, нирок, підшлункової залози. Його біологічна роль тісно повязана з функціонуванням низки ферментів і гормонів, а також входить до складу В12, який впливає на утворенні еритроцитів та синтез гемоглобіну в крові. Надходить в організм зь мясними та молочними продуктами

варіанти відповідей

Манган

Кобальт

Цинк

Купрум

Запитання 22

Один із поширених мікроелементів організму, займає друге місце після Феруму. Його виявлено в усіх органах і тканинах, але найбільше його в скелетних мязах, сперматозоїдах., відіграє важливу роль у функціонуванні клітин головного мозку, його використовують для лікування психічних захворювань. Його сполуки сприяють загоєнню ран, мазі здавна використовують у дерматології. При його нестачі спостерігаються: сповільнення росту і статевого дозрівання, ушкодження шкіри.

варіанти відповідей

Цинк

Купрум

Хром

Кобальт

Запитання 23

Дуже важливий мікроелемент, необхідний для життєдіяльності людини, тварин і рослин. Половина його кількості припадає на мязи й кістки, рещта - на внутрішні органи та кров. Входить до складу великої кількості білків і ферментів. Надходить в організм з їжею, проходить через епітелій слизової оболонки шлунка та тонкої кишки. Дефіцит його спричинює анемію, патологічний ріст кісток, дефекти сполучної тканини, захворювання шкіри, ураження ЦНС. вміст його поповнюється за рахунок круп, гороху, хліба, грибів, журавлини тощо.

варіанти відповідей

Купрум

Цинк

Манган

Нікол

Запитання 24

Важливий мікроелемент, найбільше його містяться у трубчастих кістках, печінці й нирках. Входить до складу ферментних систем, які прискорюють окисно-відновні реакції внутрішньоклітинного обміну речовин. Впливає на ріст людини, збереження репродуктивної функції, метаболізму глюкози та ліпідів, сприяє синтезу вітаміну С та обміну вітамінів мгрупи В та Е. Найбільше його міститься в шоколаді чорному, крупах, Малині, смородині, журавлині, капусті, горосі, шпинаті. Розчин його солей використовують як протимікробний препарат.

варіанти відповідей

Манган

Магній

Молібден

Меркурій

Запитання 25

А цей життєво необхідний елемент належить до групи речовин-антиоксидантів. Накопичується переважно в нігтях та волоссі, в сітківці ока. Впливає на функцію статевих залоз і в мікродозах необхідний для нормального перебігу вагітності.

варіанти відповідей

Селен

Силіцій

Станум

Сульфур

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест