Естери.Жири.

Додано: 30 січня
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Естери.Жири.
16 запитань
Запитання 1

Укажіть назву за номенклатурою IUPAC речовини,формула якої

варіанти відповідей

пентанова кислота

етилпропаноат

пропілетаноат

пропаналь

Запитання 2

Жири –це продукти взаємодії вищих карбонових кислот із 

варіанти відповідей

вищими насиченими спиртами

гліцеролом

етанолом

натрій гідроксидом

Запитання 3

Проаналізуйте твердження. Чи є з поміж них правильні?

І.Жири вступають в реакцію гідролізу.

ІІ.Гідрування рідких жирів лежить в основі виробництва маргарину.

варіанти відповідей

правильне лише І

правильне лише ІІ

обидва правильні

немає правильних

Запитання 4

Гідроліз жиру в присутності лугу називають?

варіанти відповідей

омилення

гідрування

гідратація

окиснення

Запитання 5

При струшуванні рідких жирів з водою утворюються

варіанти відповідей

суспензії

емульсії

істинні розчини

колоїдні розчини

Запитання 6

Укажіть речовини, необхідні для утворення жирів

варіанти відповідей

метанол

гліцерол

нижчі карбонові кислоти

вищі карбонові кислоти

вуглеводні

натрій гідроксид

Запитання 7

Проаналізуйте твердження відносно речовин 1 і 2, структурні формули яких наведено :

І. У цих речовин однаковий якісний і кількісний склад ,але різна будова молекул.

ІІ.Температури кипіння у цих речовин однакові ,оскільки вони мають однакові молярні маси.

варіанти відповідей

правильне лише І

правильне лише ІІ

обидва правильні

немає правильних

Запитання 8

Проаналізуйте твердження щодо речовин, структурні формули яких наведено.Чи є поміж них правильні?

I. Речовини 1 і 2 є гомологами.

II. Як речовина 1, так і речовина 2 належить до естерів.

варіанти відповідей

 правильне лише І

правильне лише II

обидва правильні

немає правильних

Запитання 9

Укажіть назву твердого жиру рослинного походження

варіанти відповідей

оливкове масло

вершкове масло

льняне масло

кокосове масло

Запитання 10

Тверде мило - це солі вищих карбонових кислот і

варіанти відповідей

магнію

калію

кальцію

натрію

Запитання 11

Насиченими є кислоти

варіанти відповідей

пальмітинова

олеїнова

стеаринова

арахідонова

маргаринова

лінолєнова

Запитання 12

Укажіть, що входить до складу тваринних жирів: 

варіанти відповідей

гліцерол

вищі насичені карбонові кислоти 

нижчі ненасичені карбонові кислоти

вищі ненасичені карбонові кислоти

калій гідроксид

саломас

Запитання 13

За агрегатним станом жири поділяють на...

варіанти відповідей

газоподібні

твердуваті

рідкі

тверді

Запитання 14

Укажіть формулу кислоти, що входить до складу рідких жирів

варіанти відповідей

С4Н9СООН

С16Н33СООН

С17Н33СООН

С17Н35СООН

Запитання 15

Оберіть тваринні жири:

варіанти відповідей

масло вершкове

сало

риб'ячий жир

 соняшникова олія

оливкова олія

какао-масло

Запитання 16

Укажіть властивість естерів, що використовують у харчовій промисловості

варіанти відповідей

 розчинність у воді

 наявність запаху

низьку температуру плавлення

розчинність у спиртах

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест