Вуглеводи. Глюкоза. Сахароза. Крохмаль. Целюлоза

Додано: 7 квітня
Предмет: Хімія, 10 клас
18 запитань
Запитання 1

Укажіть загальну формулу вуглеводів

варіанти відповідей

CnH2n+2O

CnH2nO2

Cm(H2O)n

CnH2nO

Запитання 2

Які функціональні групи входять до складу молекули глюкози?

варіанти відповідей

гідроксильна

фенольна

карбонільна

естерна

карбоксильна

Запитання 3

Укажіть формулу сахарози

варіанти відповідей

С2Н4О2

С2Н6О

С12Н22О11

С6Н12О6

Запитання 4

Укажіть формулу крохмалю

варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н10О5

С6Н12О6

6Н10О5)n

Запитання 5

(C6H10O5)n + nH2O = nC6H12O                 

Це реакція

варіанти відповідей

полімеризації

гідролізу

гідрування

Запитання 6

Який вуглевод накопичується в зернах, насінні, бульбах, корінні рослин?

варіанти відповідей

Целюлоза

Крохмаль

Сахароза

Запитання 7

Якісна реакція на крохмаль відбувається за участю

варіанти відповідей

купрум(ІІ) гідроксиду

йоду

гліцеролу

амічного розчину аргентум(І) оксиду

Запитання 8

Вуглеводи – це складні органічні речовини, які належать до

варіанти відповідей

нітрогеновмісних сполук

оксигеновмісних сполук

вуглеводнів

ненасичених вуглеводнів

Запитання 9

На які основні групи поділяють вуглеводи?

варіанти відповідей

моносахариди, дисахариди і полісахариди

моносахариди і олігосахариди

моносахариди, олігосахариди і полісахариди

олігосахариди і полісахариди

Запитання 10

Оберіть рівняння реакції, під час якого глюкоза утворюється в природі

варіанти відповідей

С6Н12О6 → 2С2Н5ОН + 2СО2

6СО2 + 6Н2О → С6Н12О6 + 6О2

6Н10О5)n + nН2О → nС6Н12О6

С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О

Запитання 11

Крохмаль синтезується у рослинах з

варіанти відповідей

сахарози

карбонових кислот

гліцерину

глюкози

Запитання 12

Як ще називають сахарозу?

варіанти відповідей

Купоросне масло

Тростинний цукор

Виноградний цукор

Каустична сода

Запитання 13

Укажіть фізичні властивості целюлози

варіанти відповідей

біла, аморфна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

тверда волокниста речовина, у гарячій воді утворює клейстер

тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках

біла, аморфна речовина, у гарячій вод

Запитання 14

Укажіть фізичні властивості крохмалю

варіанти відповідей

сірий, аморфний порошок, не розчиняється у холодній воді

білий, кристалічний, добре розчиняється у холодній воді

білий, аморфний порошок, не розчиняється у холодній воді

білий порошок, розчиняється у холодній воді, утворює клейстер

Запитання 15

Укажіть назву вуглеводу, який називають "виноградний цукор"

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

глюкоза

целюлоза

Запитання 16

Целюлозу використовують для

варіанти відповідей

виготовлення присипок і капсул для лікарських препаратів

добування штучного шовку

добування ацетону і метилового спирту

добування етилового спирту

Запитання 17

Укажіть фізичні властивості глюкози

варіанти відповідей

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, солодка на смак

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, без смаку

біла кристалічна речовина, погано розчинна у воді

рідина, добре розчинна у воді, солодка на смак, має специфічний запах

Запитання 18

Продуктами гідролізу сахарози є

варіанти відповідей

карбон(IV) оксид і вода

етанол і водень

глюкоза і фруктоза

карбон(ІІ) оксид і водень

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест