Харчова хімія

Додано: 23 квітня
Предмет: Хімія
30 запитань
Запитання 1

Вкажіть загальну формулу вуглеводів:

варіанти відповідей

 CnH2n+2O 

CnH2nO2

 Cn(H2O)n  

CnH2nO

Запитання 2

Якісна реакція на крохмаль відбувається за участю

варіанти відповідей

купрум (ІІ) гідроксиду

йоду

гліцеролу

Запитання 3

Під час якого процесу утворюються вуглеводи:

варіанти відповідей

фотосинтезу  

дихання  

горіння

окиснення

Запитання 4

Атом - це

варіанти відповідей

електронейтральна частинка

позитивно заряджена частинка

 негативно заряджена частинка

Запитання 5

Порядковий номер хімічного елемента вказує на:

варіанти відповідей

заряд ядра

 число електронів 

кількість нейтронів 

 кількість протонів

 номер періоду

Запитання 6

У 100 г розчину міститься 10 г солі. Розрахуйте масову частку розчиненої речовини в розчині.

варіанти відповідей

а) 15% 

б) 17% 

в) 20%

  г) 10%

Запитання 7

Укажіть визначення розчину

варіанти відповідей

однорідна суміш, що складається з розчинника і розчиненої речовини

речовина, в якій можуть розчинятися інші речовини

неоднорідна суміш, що складається з води і речовини

 будь-яка однорідна суміш

Запитання 8

Речовини, водні розчини яких проводять електричний струм

варіанти відповідей

катіони

 аніони

неелектроліти

 електроліти

Запитання 9

Електролітична дисоціація – це процес:

варіанти відповідей

Дифузії 

Утворення молекул або кристалів із йонів;

 Розщеплення електролітів на йони.

  Екстракції

Запитання 10

В результаті дисоціації калій гідроксиду утворюються йони:

варіанти відповідей

 К+ та Cl─

 К+ та SO42─

  К+ та ОН─

Ca2+ та OH-

Запитання 11

Адсорбція - це ...

варіанти відповідей

 явище існування ізомерів

 явище утворення елементом кількох простих речовин

здатність однієї речовини утримувати на своїй поверхні атоми, молекули, йони іншої речовини

 здатність однієї речовини взаємодіяти з іншими речовинами

Запитання 12

Які речовини є мономерними ланками білкових молекул?


варіанти відповідей

амінокислоти

моносахариди

поліпептиди

 аміни

Запитання 13

Денатурація білків – це



варіанти відповідей

 добування білків з денатурованого спирту

 синтез білків з амінокислот при нагріванні

руйнування природньої структури білків

 відновлення природньої структури білків

Запитання 14

Вибрати формулу метану

варіанти відповідей

 С2Н2

 СН4

 С3Н8

 С2Н4

Запитання 15

Систематичні назви спиртів утворюють від назв відповідних алканів з додаванням суфікса:


варіанти відповідей

 ова

 аль

оат

 ол

Запитання 16

Проаналізуй твердження та вкажи правильне

1. Етанол необмежено розчиняється у воді

2 Формула етанолу С2Н5ОН

варіанти відповідей

 

 

 

варіанти відповідей

 правильне перше твердження

 правильне друге твердження

 правильні обидва твердження

 правильних тверджень немає

Запитання 17

Яка функція ферментів в живих організмах?

варіанти відповідей

  

  

варіанти відповідей

 Каталізують біохімічні реакції

Є структурною одиницею плазматичної мембрани

Транспортують речовини в клітинах

 Входять до складу нуклеїнових кислот

Запитання 18

Який вітамін може утворюватися у шкірі людини під дією сонячних променів?

варіанти відповідей

 


  

варіанти відповідей

А

 B2

 C

D

Запитання 19

Молоко і молочні продукти є одними з основних постачальників кальцію в організм. Крім того вітамін ______ в його складі відповідає за ріст, стан шкірних покривів, слизових оболонок, зору. Що це за вітамін?

варіанти відповідей

  

  

  

варіанти відповідей

 А

В1

С

D

Запитання 20

Лише катіони знаходяться в таких групах йонів

варіанти відповідей

 

 

 ;   

варіанти відповідей

Na+;     H+;     NH+4;    Mg2+

 HSO42-;   Cl-;     NO3-;    OH-;

 NH+ 4 ;    Mg2+ ;    HSO42-;   Cl-

 Na+;     H+;   NO3-;    OH-; 

Запитання 21

Суспензія — це суміш води з

1) бензином, 2) олією, 3) глиною, 4) піском, 5) нафтою, 6) крейдою

варіанти відповідей

варіанти відповідей

 1, 2, 5

1, 3, 6

  3, 4, 6

 4, 5, 6

Запитання 22

Піни це...

варіанти відповідей

варіанти відповідей

дисперсії рідини і твердої речовини в газі

дисперсія газу в рідині

 обидва компоненти — рідини

 тверді речовини в рідині

Запитання 23

Майонез - це

варіанти відповідей

 

 

  

варіанти відповідей

 суспензія

 піна

 емульсія

колоїдний розчин

Запитання 24

Розчин, у якому речовина більше не розчиняється за даної температури, називається

варіанти відповідей

 

  

 

  

варіанти відповідей

насиченим

ненасиченим

 пересиченим

концентрованим

Запитання 25

Як каталізатор впливає на хімічну реакцію?

варіанти відповідей

  

  

варіанти відповідей

 сповільнює реакцію

не впливає на реакцію

 прискорює реакцію

Запитання 26

Титриметричний метод аналізу (титриметрія) - це....

варіанти відповідей

  . 

варіанти відповідей

-це кількісний метод 

аналізу, що ґрунтується на точному вимірюванні 

об’єму стандартного 

розчину, який витрачається на титрування 

точно взятого об’єму розчину 

речовини, що визначається

  - це якісний метод 

аналізу, що ґрунтується на точному вимірюванні об’єму стандартного 

розчину, який витрачається на титрування точно взятого об’єму розчину 

речовини, що визначається. 

- це кількісний метод 

аналізу, що ґрунтується на довільному вимірюванні об’єму стандартного 

розчину, який витрачається на титрування будь якого взятого об’єму розчину 

речовини, що визначається. 

Запитання 27

Якісними називають реакції за допомогою яких можна

варіанти відповідей   

варіанти відповідей

добути більш якісні речовини

виявити наявність певної речовини чи йонів у суміші

виявити відсутність певної речовини чи йонів в суміші

неорганічні речовини перетворити на органічні

Запитання 28

Якісною реакцією на хлорид- іон є реакція з:

варіанти відповідей

  

  

варіанти відповідей

натрій хлоридом

аргентум нитратом

калій сульфідом

 барій сульфатом

Запитання 29

Харчові добавки, які збільшують термін зберігання продуктів

варіанти відповідей

 

варіанти відповідей

 емульгатори

стабілізатори

 консерванти

 барвники

Запитання 30

Запобігають псуванню жирів та уповільнюють процеси окиснення ...

варіанти відповідей

 


варіанти відповідей

загусники

антиокисники

ароматизатори

підсилювачі смаку

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест