3 (Мікробіологія) Харчові захворювання

Додано: 22 квітня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 5 разів
51 запитання
Запитання 1

Харчові отруєння (англ. food poisoning) — це


варіанти відповідей

а) хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

б) будь-яке захворювання інфекційної або токсичної природи, викликане або імовірно викликане вживанням їжі або води.

в) це група інфекційних і інвазивних хвороб тварин, котрими хворіють і люди

г) розлади здоров'я людей, тварин, рослин у вигляді хвороби, які спричинюють збудники — віруси, різноманітні бактерії, найпростіші, паразитичні гриби, гельмінти, продукти їхньої життєдіяльності (екзотоксини, ендотоксини), патогенні білки — пріони, здатні передаватися від заражених організмів здоровим і схильні до масового поширення

Запитання 2

Найбільш поширеними ознаками харчового отружння є:

варіанти відповідей

а) підвищення температури тіла, блювота

б) біль у животі; нудота, блювота; пронос; підвищується температура тіла, висипання на шкірі

в) біль у животі; нудота, блювота; пронос; підвищується температура тіла, з'являються озноб, тахікардія (прискорене серцебиття); знижується артеріальний тиск; може виникнути непритомний стан, іноді відзначаються судоми м'язів. 


Запитання 3

Харчові отруєння поділяються на:


варіанти відповідей

а) мікробного та немікробного походження

б) мікробного походження, немікробного походження, з невстановленими причинами.

в) мікробного походження, немікробного походження, з невстановленими причинами, токсикоінфекції

Запитання 4

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на:

варіанти відповідей

а) харчові токсикоінфекціі, бактеріальні токсикози, харчові отруєння змішаної етіології.



б) харчові токсикоінфекціі та бактеріальні токсикози,

в) бактеріальні токсикози та харчові отруєння змішаної етіології.

Запитання 5

Ботулізм - це:

варіанти відповідей

а) отруєння їжею, що містить сильно діючий токсин мікроорганізму - ботулінуса.


б) гостре захворювання, що виникає в результаті вживання їжі, що містить токсин стафілокока

в) отруєння, що виникають в результаті надходження до

організму людини їжі, ураженої токсинами мікроскопічних грибів

Запитання 6

Розвиток ботулінуса супроводжується:


варіанти відповідей

а) перебігом без зовнішніх ознак зміни якості продуктів

б) утворенням гострого неприємного запаху

в) утворенням вуглекислого газу і водню, про що можуть вказувати роздуті кришки консервних банок (бомбаж).

Запитання 7

Основні продукти і причини, що викликають стафілококове отруєння, наступні:


варіанти відповідей

а) різні консерви, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; окіст, шинка, ковбаси внаслідок неправильного зберігання; риба, особливо осетрова, в результаті порушень правил вилову, обробляння та зберігання її.


б) молоко і молочні продукти (сир, кисле молоко, кефір, сирки і т.д.), заражені мікроорганізмами через гнійники на вимені корів або руках доярок; кремові кондитерські вироби і будь-яка готова їжа, яка обсемінена стафілококом хворими (гнійничкові захворювання шкіри або ангіною) кондитерами або кухарями; рибні консерви в олії, забруднені мікробами в процесі їх приготування.

в) арахіс і продукти з пшениці, жита, ячменю, рису, відволожені і запліснявілі в процесі зберігання

Запитання 8

Для попередження мікотоксикозів необхідно вживати наступних профілактичних заходів:

варіанти відповідей

а) Необхідно ретельно очищати продовольче зерно від ріжків. На підприємствах харчування борошно необхідно просівати, а крупи перебирати. Необхідно суворо дотримуватися умови зберігання зерна, борошна, крупи, арахісу.



б) Перевіряти кухарів і кондитерів на наявність гнійничкових захворювань шкіри ангіни і запалення верхніх дихальних шляхів.Суворо, дотримуватися температурного режиму теплового обробляння, всіх страв і виробів.

Обов'язково кип'ятити молоко. Зберігати кондитерські вироби з кремом при температурі 2 -6 ° С, дотримуватися термінів їх реалізації - не більше 36 год з масляним кремом, не більше 6 год із заварним кремом і кремом зі збитих вершків, не більше 24 год з сирним кремом, 72 год з білковим збитим кремом. У літній період заварний, масляний, сирний креми виготовляти тільки з дозволу місцевих центрів Державного санітарно-епідеміологічного нагляду

в) Перевіряти всі консерви на бомбаж і зберігати їх в холодильній шафі. В домашніх умовах, через недостатню стерилізацію, не допускати

приготування консервів із грибів, оскільки вони можуть бути засіяні спорами ботулінуса. Приймати на виробництво свіжу осетрову рибу тільки в замороженому вигляді. Зберігати шинку, окости, ковбаси при температурі 2-6 ° С, жорстко дотримуватися термінів реалізації, тощо


Запитання 9

Відповідно до класифікації отруєння немікробної походження ділять на:



варіанти відповідей

а) отруєння продуктами, які токсичні за походженням; отруєння продуктами отруйними при певних умовах; отруєння домішками хімічних речовин.

б) отруєння продуктами, які токсичні за походженням та отруєння продуктами отруйними при певних умовах, отруєння невідомої єтіології

в) отруєння продуктами, які токсичні за походженням; отруєння продуктами отруйними при певних умовах; отруєння домішками хімічних речовин; отруєння невідомої єтіології

Запитання 10

Отруєння пророслою картоплею викликано наявністю в ній :


варіанти відповідей

а) отрути фазіну, який руйнується при тепловій обробці.

б) глікозиду соланіну, що міститься у вічках і шкірці бульб.

в) гликозиду амігдаліну, який при гідролізі в організмі людини утворює синильну кислоту

Запитання 11

Да найбільш поширених харчових отруєнь продуктами з отруйними домішками відносять:


варіанти відповідей

а) Отруєння свинцем, отруєння міддю, отруєння миш'яком, отруєння отрутохімікатами (пестицидами).

б) Отруєння свинцем, отруєння міддю, отруєння миш'яком, парами ртуті, отруєння отрутохімікатами (пестицидами).

в) Отруєння свинцем, отруєння міддю, отруєння миш'яком.

Запитання 12

Отруєння свинцем виникає при:

варіанти відповідей

а) використанні оцинкованого посуду для

приготування та зберігання їжі.


б) використанні мідного посуду

в)використанні для приготування їжі лудженого і керамічного глазурованого посуду.

Запитання 13

У розслідуванні й аналізі причин харчового отруєння виділяють етапи:



варіанти відповідей

а) підтвердження діагнозу харчового отруєння і з'ясування його характеру;

встановлення причини виникнення харчового отруєння; розробка заходів щодо ліквідації спалаху харчового отруєння.

б) встановлення причини виникнення харчового отруєння; розшифровка механізму набуття продуктом токсичних властивостей; розробка заходів щодо ліквідації спалаху харчового отруєння; складання акту розслідування.

в) підтвердження діагнозу харчового отруєння і з'ясування його характеру;

встановлення причини виникнення харчового отруєння; розшифровка механізму набуття продуктом токсичних властивостей; розробка заходів щодо ліквідації спалаху харчового отруєння; складання акту розслідування.

Запитання 14

Яке харчове отруєння може виникнути при споживанні яєць водоплавної птиці?

варіанти відповідей

сальмонельоз

чума

сибірська виразка

дизентерія

Запитання 15

Яка хвороба виникає при вживанні води з відкритих водойм?

варіанти відповідей

сальмонельоз

дизентерія

правець

сказ

Запитання 16

Які з цих грибів є отруйні?

варіанти відповідей

лисички, опеньки

несправжні лисички, мухомор

бліда поганка, сатанинський гриб

підберезник, боровик.

Запитання 17

Яка отруйна речовина міститься в ядрах кісточкових плодів?

варіанти відповідей

глюкоза

соляна кислота

синильна кислота

сірчана кислота.

Запитання 18

Яка отруйна речовина міститься в позеленівшій, пророслій картоплі, вічках?

варіанти відповідей

фазін

аргінін

гексан

соланін

Запитання 19

Якими глистами можна заразитися через немиті овочі, фрукти, брудні руки?

варіанти відповідей

аскаридами

трихінелами

опісторхісами

ехінококом.

Запитання 20

Якими глистами людина може заразитися через рибу?

варіанти відповідей

аскариди

широкий лантець

трихінели

опісторхіси

Запитання 21

Хвора людина на ангіну є джерелом інфекції

варіанти відповідей

сальмонели

стафілокока

дизентерії

чуми

Запитання 22

Оберіть паразитичних круглих червів:

варіанти відповідей

аскарида

ехінокок

дощовий черв'як

гострики

Запитання 23

Заразитися паразитичними червами можна при вживанні:

варіанти відповідей

погано просмаженого або провареного м'яса

митих овочів та фруктів

вживання води з невідомих джерел

не дотримання правил особистої гігієни

Запитання 24

Гострик паразитує:

варіанти відповідей

в м"язах

в легенях

в кишечнику

в мозку

Запитання 25

Щоб не заразитись гельмінтами потрібно:

варіанти відповідей

мити руки

мити продукти

проварювати і просмажувати продукти

проходити медогляд

їсти цукерки

гладити собаку

робити щеплення

Запитання 26

Щоб не виникло харчове отруєння мікробного походження потрібно:

варіанти відповідей

мити руки

дезинфікувати робочі поверхні

пити алкоголь

робити щеплення

їсти отруйні гриби

проводити термічну обробку продуктів

вживати бомбажні консерви

кип'ятити молоко

Запитання 27

Назвіть заходи профілактики харчових отруєнь немікробного походження

варіанти відповідей

не збирати отруйні гриби

не квасити овочі у алюмінієвому посуді

не їсти червону ікру

робити флюорографію

не їсти позеленілу картоплю

мити руки

їсти вишні з кісточками

не їсти невідомі ягоди

Запитання 28

Шляхи зараження ціп’яком бичачим:


варіанти відповідей

під час вживання зараженого м’яса свиней

під час вживання зараженої риби

під час вживання зараженого м’яса великої рогатої худоби 

Запитання 29

. Заходами профілактики з гельмінтозами є:


варіанти відповідей

Миття овочів та рук перед споживанням

Вживання в їжу тільки добре термічно оброблені або сильно просолені рибу і мясо

всі відповіді вірні

Запитання 30

Джерелом зараження гельмінтозами є:

варіанти відповідей

тварини (дикі чи свійські)

людина (бактеріоносій)

птахи, гризуни

Запитання 31

Джерелом зараження гельмінтами є:

варіанти відповідей

хвора людина

хвора тварина

птахи, гризуни

Запитання 32

Захворювання небактеріального походження спричинені:

варіанти відповідей

патогенними мікроорганізмами та бактеріями

паразитичними черв'яками- гельмінтами

всі відповіді вірні

Запитання 33

Головна причина харчових отруєнь є:

варіанти відповідей

хімічні викиди

неякісні продукти харчування

хвора людина (бактеріоносій)

Запитання 34

До мікробних харчових отруєнь відносять:

варіанти відповідей

отруєння зумовлені потраплянням в організм патогенних мікроорганізмів (мікотоксикоз)

отруєння зумовлені потраплянням в організм мікроскопічних грибів

всі відповіді вірні

Запитання 35

Харчові отруєння поділяють на:

варіанти відповідей

мікробного походження

немікробного походження

всі відповіді вірні

Запитання 36

До отрієнь немікробного походження відносять:

варіанти відповідей

отруєння грибами, ягодами, рослинами, рибними продуктами

отруєння за рахунок попадання в організм людини патогенних мікроорганізмів

отруєння в наслідок дії мікроскопічних грибків

Запитання 37

.Ботулізм - це:


варіанти відповідей

отруєння їжею, що містить сильно діючий токсин мікроорганізму - ботулінуса

гостре захворювання, що виникає в результаті вживання їжі, що містить токсин стафілокока

отруєння, що виникають в результаті надходження до організму людини їжі, ураженої токсинами мікроскопічних грибів 

Запитання 38

Основні продукти і причини, що викликають отруєння стафілококом: 


варіанти відповідей

різні консерви, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; окіст, шинка, ковбаси внаслідок неправильного зберігання; риба, особливо осетрова, в результаті порушень правил вилову, обробляння та зберігання її

молоко і молочні продукти (сир, кисле молоко, кефір, сирки і т.д.), заражені мікроорганізмами через гнійники на вимені корів або руках доярок; кремові кондитерські вироби і будь-яка готова їжа, яка обсемінена стафілококом хворими (гнійничкові захворювання шкіри або ангіною) кондитерами або кухарями; рибні консерви в олії, забруднені мікробами в процесі їх приготування

арахіс і продукти з пшениці, жита, ячменю, рису, відволожені і запліснявілі в процесі зберігання 

Запитання 39

Для попередження мікотоксикозів необхідно вживати наступних профілактичних заходів:

а) а) . б)

б) в)

в)

варіанти відповідей

необхідно ретельно очищати продовольче зерно від ріжків, на підприємствах харчування борошно необхідно просівати, а крупи перебирати, необхідно суворо дотримуватися умови зберігання зерна, борошна, крупи, арахісу

перевіряти кухарів і кондитерів на наявність гнійничкових захворювань шкіри ангіни і запалення верхніх дихальних шляхів.Суворо, дотримуватися температурного режиму теплового обробляння, всіх страв і виробів. Обов'язково кип'ятити молоко. Зберігати кондитерські вироби з кремом при температурі 2 -6 ° С, дотримуватися термінів їх реалізації - не більше 36 год з масляним кремом, не більше 6 год із заварним кремом і кремом зі збитих вершків, не більше 24 год з сирним кремом, 72 год з білковим збитим кремом. У літній період заварний, масляний, сирний креми виготовляти тільки з дозволу місцевих центрів Державного санітарноепідеміологічного нагляду

перевіряти всі консерви на бомбаж і зберігати їх в холодильній шафі, в домашніх умовах, через недостатню стерилізацію, не допускати приготування консервів із грибів, оскільки вони можуть бути засіяні спорами ботулінуса, приймати на виробництво свіжу осетрову рибу тільки в замороженому вигляді. зберігати шинку, окости, ковбаси при температурі 2-6 ° С, жорстко дотримуватися термінів реалізації

Запитання 40

Відповідно до класифікації отруєння немікробної походження ділять на:

варіанти відповідей

отруєння продуктами, які токсичні за походженням; отруєння продуктами отруйними при певних умовах; отруєння домішками хімічних речовин

отруєння продуктами, які токсичні за походженням та отруєння продуктами отруйними при певних умовах, отруєння невідомої єтіології

отруєння продуктами, які токсичні за походженням; отруєння продуктами отруйними при певних умовах; отруєння домішками хімічних речовин; отруєння невідомої єтіології 

Запитання 41

Отруєння пророслою картоплею викликано наявністю в ній :


варіанти відповідей

отрути фазіну, який руйнується при тепловій обробці

глікозиду соланіну, що міститься у вічках і шкірці бульб

гликозиду амігдаліну, який при гідролізі в організмі людини утворює синильну кислоту 

Запитання 42

До найбільш поширених харчових отруєнь продуктами з отруйними домішками відносять:


варіанти відповідей

отруєння свинцем, отруєння міддю, отруєння миш'яком, отруєння отрутохімікатами (пестицидами)

отруєння свинцем, отруєння міддю, отруєння миш'яком, парами ртуті, отруєння отрутохімікатами (пестицидами).

отруєння свинцем, отруєння міддю, отруєння миш'яком

Запитання 43

Висока температура,зниження або відсутність апетиту,загальна слабкість ,діарея-це ознаки...

варіанти відповідей

укуси змії;

харчове отруєння;

тепловий удар;

Запитання 44

До небезпечних продуктів харчування відносять ...

варіанти відповідей

молоко, сир, сметана, чай, оливкова олія

чіпси, газовані напої, кофеїнові стимулятори, фаст-фуд ...

горіхи, овочі, фрукти

Запитання 45

Які бактерії є збудниками хвороб людини

варіанти відповідей

нітрифікуючі

золотисті стафілококи

молочнокислі палички

Запитання 46

Які захворювання поширюються повітряно-крапельним шляхом

варіанти відповідей

гострий тонзиліт

чума

дифтерія

менінгококова інфекція

Запитання 47

Мікози - це захворювання, збудниками яких є

варіанти відповідей

віруси

бактерії

паразитичні гриби

гельмінти

Запитання 48

До бактеріальних захворювань належать

варіанти відповідей

дифтерія, ангіна, сифіліс

вітряна віспа, грип, СНІД

Запитання 49

Паразитичні гриби оселяються

варіанти відповідей

на поверхні шкіри

у ротовій порожнині

у шлунково-кишковому тракті

у статевих органах

Запитання 50

Мітотоксикози - це отруєння, які виникають під впливом отруйних сполук, що виробляються

варіанти відповідей

бактеріями

грибами

вірусами

пріонами

Запитання 51

Який паразитичний гриб призводить до хвороби "прокляття фараонів"

варіанти відповідей

трихофітон

аспергіл

фітофтора

пеніцил

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест