Хімічні властивості білків

Додано: 14 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 395 разів
19 запитань
Запитання 1

Назвати рівні структурної організації білків:

варіанти відповідей

первинна, вторинна, третинна;

первинна, вторинна, третинна, четвертинна;

первинна, третинна, четвертинна;

вторинна, третинна, четвертинна;

Запитання 2

Денатурація - це:

варіанти відповідей

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури білка;

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури спирту;

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури фенолу;

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури вуглеводня;

Запитання 3

Під час взаємодії білків з концентрованою нітратною кислотою з'являється жовте забарвлення. Ця реакція має назву:

варіанти відповідей

ксантопротеїнова;

цистеїнова;

біуретова;

оксалатова;

Запитання 4

Первинна структура білка - це:

варіанти відповідей

просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг;

послідовність чергування карбоксильних груп;

послідовність чергування аміногруп;

послідовність сполучення залишків амінокислот у молекулі білка;

Запитання 5

Укажіть чинники, що можуть викликати денатурацію білка. Це:

варіанти відповідей

висока температура

вода

розчин солі

кислота

амінокислоти

Запитання 6

До складу молекули білка входять залишки:

варіанти відповідей

20 α-амінокслот

8 α-амінокслот

20 β-амінокислот

8 β-амінокислот

Запитання 7

Оберіть хімічну властивість характерну для білків:

варіанти відповідей

реакція гідрування

реакція гідратації

реакція гідролізу

реакція дегідрування

Запитання 8

Укажіть ознаки, що характерні для білка:

варіанти відповідей

велика молекулярна маса

утворені нуклеїновими кислотами

утворюються з амінокислот

належать до спиртів

при високій температурі відбувається денатурація

невелика молекулярна маса

Запитання 9

Оберіть білок, який відповідає за транспортування кисню в організмі людини

варіанти відповідей

колаген

 міозин

 гемоглобін

міоглобін

Запитання 10

Які сполуки утворюються при гідролізі білків?

варіанти відповідей

β-амінокислоти

аміни

α-амінокислоти

карбонові кислоти

Запитання 11

Характерна ознака кольорової реакції білка з Cu (ОН)2

 (NaOH і CuSО4):

варіанти відповідей
Запитання 12

Укажіть чинники, що можуть викликати денатурацію білка:

варіанти відповідей

висока температура, радіація

ультрафіолетове випромінювання, ультразвук

кислоти, луги, солi Сu (ІІ), Pb (II)

всі варіанти

Запитання 13

Укажіть характеристики білків:

варіанти відповідей

складаються з амінокислот

є полімерами

є мономерами

є пептидами

є органічними речовинами

є простими речовинами

Запитання 14

Додавши свіжоприготовлений осад купрум(ІІ) гідроксиду в лужному середовищі до білка , пройде реакція, яку називають:

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

біуретовою

протеїнова

нейтралізації

Запитання 15

Укажіть речовини, що є кінцевими продуктами розпаду білка:

варіанти відповідей

амінокислоти

пептиди

гормони

вода

вуглекислий газ

декстрини

Запитання 16

Перший вагомий внесок у дослідження білків зробив німецький учений:

варіанти відповідей

Д.І. Менделєєв

О.М. Бутлеров

М.В. Ломоносов

Е.Г. Фішер.

Запитання 17

Під час нагрівання білка ______________ його складна будова, внаслідок чого він втрачає здатність виконувати біологічні функції.

варіанти відповідей

руйнується

приєднується

плавиться

розщеплюється

Запитання 18

Вкажіть продукти харчування білкового походження:

варіанти відповідей

тістечко

сало

яйця

бобові

цукор

сир

Запитання 19

Використання спирту як дезинфікуючого засобу базується на тому, що спирт:

варіанти відповідей

має різкий запах, що відлякує мікрорганізми

викликає денатурацію білків мікрорганізмів

лекго запалюється і спалює білки

призводить до синтезу білків мікроорганізмів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест