Тема 5 (ХХ). Мінеральні речовини

Додано: 24 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 26 разів
36 запитань
Запитання 1

Вкажіть, чи є правильним твердження: страва - це поєднання продуктів харчування, які доведені до кулінарної готовності, порціоновані, оформлені і готові до споживання

варіанти відповідей

Так

Ні

Частково

Запитання 2

Вкажіть від іонів яких речовин залежить твердість води?

варіанти відповідей

Кальцію і магнію

Кальцію і натрію

Заліза і магнію

Заліза і натрію

Запитання 3

Вкажіть, які з перерахованих речовин беруть участь в кровотворенні?

варіанти відповідей

Калій і кальцій

Йод і фтор

Мідь і кобальт

Сірка і хлор

Запитання 4

Вкажіть, який з перерахованих елементів бере участь в утворенні гемоглобіну?

варіанти відповідей

Залізо

Калій

Натрій

Хлор

Запитання 5

Вкажіть групу, до якої відноситься мінеральний елемент фтор?

варіанти відповідей

Макроелементи

Мікроелементи

Запитання 6

Для чого потрібен Кальцій організму?

варіанти відповідей

для кровотворення

для інтелектуального розвитку

для міцності зубів

Запитання 7

Поживні речовини в продуктах харчування це ...

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи 

молочні продукти

мінеральні речовини, вітаміни

фрукти

Запитання 8

Йод впливає на фізичний та інтелектуальний розвиток. Найбільше йоду міститься у ...

варіанти відповідей

рибі та морепродуктах

яблуках, грушах, сливах

молочні продукти

горох, квасоля

Запитання 9

Залізо потрібне для кровотворення та забезпечення організму киснем. У яких продуктах воно міститься у великій кількості?

варіанти відповідей

риба

яблука

капуста

сир

Запитання 10

Найбільше йоду міститься у

варіанти відповідей

морській рибі

річковій рибі

йодованій солі

морській капусті

Запитання 11

Оксанці останнім часом важко дається навчання, ії розумові здібності знизились. Сімейний лікар порадив вживати більше волоських горіхів та морепродуктів. Якої мінеральної речовини не вистачає дівчинці?

варіанти відповідей

Калію і натрію.

Йоду.

Кальцію.

Заліза.

Запитання 12

Для життєдіяльності організму з їжею надходять:

варіанти відповідей

частина поживних речовин

всі необхідні речовини

80-90% необхідних речовин

Запитання 13

Мікроелементи - мінеральні речовини, що містяться в харчових продуктах в кількостях:

варіанти відповідей

менше 10 г

менше 10 мг

менше 100 мг

Запитання 14

Ультрамікроелементи - мінеральні речовини, кількість яких не перевищує:

варіанти відповідей

1 мкг на 100 г продукту

1 мкг на 1000 г продукти

10 мкг на 100 г продукту

Запитання 15

Які поживні речовини забезпечують організм енергією?

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

мінеральні речовини

Запитання 16

Для чого потрібен Кальцій організму?

варіанти відповідей

для кровотворення

для інтелектуального розвитку

для міцності зубів

Запитання 17

Поживні речовини в продуктах харчування це ...

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи 

молочні продукти

мінеральні речовини, вітаміни

фрукти

Запитання 18

Йод впливає на фізичний та інтелектуальний розвиток. Найбільше йоду міститься у ...

варіанти відповідей

рибі та морепродуктах

яблуках, грушах, сливах

молочні продукти

горох, квасоля

Запитання 19

Залізо потрібне для кровотворення та забезпечення організму киснем. У яких продуктах воно міститься у великій кількості?

варіанти відповідей

риба

яблука

капуста

сир

Запитання 20

Макроелементи- це елементи, частка яких в клітині сягає

варіанти відповідей

до 0,19%

до 1,9%

до 10,9%

до 5,9%

Запитання 21

Укажіть хімічний елемент, йони якого стимулюють дію ферментів

варіанти відповідей

нітроген

фосфор

калій

магній

Запитання 22

Укаждіть назви елементів, йони яких забеспечують сприйняття та передачу подразнень клітинами

варіанти відповідей

натрій, калій, кальцій

сульфур, цинк

фосфор, магній

нікель, ферум

Запитання 23

До складу яких молекул входить Фосфор, необхідний для всіх живих організмів

варіанти відповідей

жири

амінокислоти

полісахариди

моносахариди

нуклеїнові кислоти

Запитання 24

В організмі людини майже 99% кількість цього хімічного елемента входить до складу нерозчинних солей, забезпечуючи опорну фукцію. Його йони також беруть участь у регуляції скорочень скелетних м'язів, діяльності серця

варіанти відповідей

Натрій

Кальцій

Калій

Силіцій

Запитання 25

Укажіть назви хімічних елементів, катіни яких зумовлюють зміну електричного потенціалу й транспорт речовин усередину клітини

варіанти відповідей

Фосфор і Сульфур

Калій і Натрій

Цезій і Селен

Кальцій і Стронцій

Запитання 26

Щоденна норма кілокалорій для підлітка:

варіанти відповідей

750 кілокалорій

2400 кілокалорій

4000 кілокалорій

Запитання 27

Щоденна норма вживання овочів - це:

варіанти відповідей

3-5 порцій

1 порція

8-9 порцій

Запитання 28

Співвідношення поживних речовин на 100 грам продукту це -

варіанти відповідей

 харчова цінність

поживна цінність

калорійність їжі

вага їжі

Запитання 29

Енергетична цінність їжі це -

варіанти відповідей

Калорійність продукту

смак продукту

 поживна цінність продукту

термін зберігання продукту

Запитання 30

Принципи раціонального харчування підпорядковуються :

варіанти відповідей

Харчовій піраміді

помірності, збалансованості, калорійності

балансованості, калорійності

помірності, збалансованості

Запитання 31

Які речовини забезпечують організм поживною цінністю?

варіанти відповідей

білки

жири

вуглеводи

вітаміни

мінеральні речовини

Запитання 32

Укажіть групу макроелементів, що необхідні для життєдіяльності людини

варіанти відповідей

Mn, K, Ca, Cr, Fe, S

S, K, Cu, Cl, Si, Na

K, Cl, Na, Ca, P, S, Mg

P, Na, Cl, Ag, Cr, B

Запитання 33

Укажіть групу мікроелементів, що необхідні людині

варіанти відповідей

Mn, K, Ca, Cr, Fe, S

Cr, I, Fe, Ce, Cu, Zn

K, Cl, Na, Ca, P, S

P, Na, Cl, Ag, Cr, B

Запитання 34

Вкажіть продукти в яких найбільш міститься Са

варіанти відповідей

Твердий сир, соя, петрушка, кріп

Урюк, соя, квасоля, висівки, родзинки чорнослів

Печінка, сердце, геркулєс, нирки, гречка

Печінка, горох, квасоля,яловичина, яйця

Запитання 35

Вкажіть продукти в яких найбільш міститься Zn

варіанти відповідей

Твердий сир, соя, петрушка, кріп

Урюк, соя, квасоля, висівки, родзинки чорнослів

Печінка, сердце, геркулєс, нирки, гречка

Печінка, горох, квасоля,яловичина, яйця

Запитання 36

Вкажіть продукти в яких найбільш міститься K

варіанти відповідей

Твердий сир, соя, петрушка, кріп

Урюк, соя, квасоля, висівки, родзинки чорнослів

Печінка, сердце, геркулєс, нирки, гречка

Печінка, горох, квасоля,яловичина, яйця

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест