Контрольна робота з дисципліни Управління якістю продукції та послуг

Додано: 20 травня 2022
Предмет: Економіка, 11 клас
Тест виконано: 233 рази
45 запитань
Запитання 1

Стандартизація – це … .

варіанти відповідей

Діяльність щодо приведення певних об'єктів до однотипності на основі встановлення раціонального числа їх різновидів.

Діяльність, що полягає у встановленні положень для загального та неодноразового використання щодо наявних чи потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості у певній сфері.

Галузь діяльності вчених із відбору одного або невеликої кількості видів продукції з найкращими якісними показниками і властивостями.

Правильної відповіді немає.

Запитання 2

Метою стандартизації в Україні є … .

  


варіанти відповідей

 Забезпечення відповідності об’єктів стандартизації своєму призначенню, керування різноманітністю, застосовність, сумісність, взаємозамінність об’єктів стандартизації, усунення технічних бар’єрів у торгівлі та запобігання їх виникненню, підтримка розвитку і міжнародної конкурентоспроможності продукції.

 Забезпечення раціонального виробництва шляхом застосування визнаних правил, настанов і процедур.

Забезпечення охорони життя та здоров’я, забезпечення прав та інтересів споживачів, забезпечення безпечності праці, збереження навколишнього природного середовища і економія всіх видів ресурсів.

Усі відповіді є правильними.


Запитання 3

Які види стандартизації розрізняють залежно від масштабів діяльності?


варіанти відповідей

Державна, міждержавна, міжнародна, регіонна.

 Національна, регіональна, міжнародна. 

Національна, міжнародна, регіональна, міждержавна.

Міжнародна, міждержавна, регіональна.

Запитання 4

Яка стандартизація здійснюється на рівні однієї держави?



варіанти відповідей

Міжнародна

Національна.

Регіональна.

Міждержавна.

Запитання 5

Яку стандартизацію здійснюють органи, компетентні у певній галузі економіки країни?



варіанти відповідей

Відомчу.

Національну.

Стандартизацію організацій.

Державну. 

Запитання 6

На застосуванні яких принципів базується державна політика у сфері стандартизації?


варіанти відповідей

Забезпечення участі фізичних і юридичних осіб у розробленні національних стандартів та кодексів усталеної практики, відкритість та прозорість процедур розроблення і прийняття національних стандартів та кодексів усталеної практики з урахуванням інтересів усіх заінтересованих сторін.

Неупереджене прийняття національних стандартів та кодексів усталеної практики на засадах консенсусу, добровільне застосування національних стандартів та кодексів усталеної практики, якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами, відповідності національних стандартів та кодексів усталеної практики законодавству.

 Дотримання міжнародних та регіональних правил і процедур стандартизації,  участь в міжнародній та регіональній стандартизації.

Усі відповіді є правильними.

Запитання 7

Які існують принципи стандартизації?



варіанти відповідей

Типізації, специфікації, системності, варіантності, повторюваності.

Варіантності, системності, уніфікації, прогресивності.

Повторюваності, обов’язковості, варіантності, системності, взаємозамінності.

Прогресивності, повторюваності, обов’язковості, різноманітності, безсистемності.

Запитання 8

Об’єктами стандартизації є … .



варіанти відповідей

матеріали, складники, обладнання, системи, їх сумісність;

 правила, процедури, функції, методи, діяльність чи її результати, включаючи продукцію, персонал, системи управління;

вимоги до термінології, позначення, фасування, пакування, маркування, етикетування;

усі відповіді є правильними;

Запитання 9

Що встановлює Закон України «Про стандартизацію» від 05.06.2014року № 1315-VII? 


варіанти відповідей

Організацію надання інформаційних послуг з питань стандартизації. 


Правові й організаційні засади стандартизації в Україні.

Отримання міжнародних та європейських правил і процедур стандартизації.

Відповідність стандартів законодавству. 

Запитання 10

Яке із запропонованих пояснень відповідає поняттю «нормативний документ»?


варіанти відповідей

Документ, що встановлює правила, загальні принципи чи характеристики різних видів діяльності або їх результатів.

Певний складник розподілу документів відповідно до специфіки об’єктів та аспектів стандартизації.

Документ, що встановлює правила, настанови чи характеристики щодо діяльності або її результатів.

Стандарт, прийнятий суб’єктом стандартизації іншого рівня, аніж національний орган стандартизації, на основі поєднання виробничих, наукових, комерційних та інших спільних інтересів. 

Запитання 11

Що із запропонованого відповідає визначенню «стандарт»?


варіанти відповідей

Нормативний документ, в якому викладені основні показники якості та характеристики товарів, продукції, послуг.

Нормативний документ, в якому визначено характеристики продукції або пов’язані з ними процеси та методи виробництва, включаючи відповідні адміністративні положення, додержання яких є обов’язковим

Нормативний документ, заснований на консенсусі, прийнятий визнаним органом, що встановлює для загального і неодноразового використання правила, настанови або характеристики щодо діяльності чи її результатів, і спрямований на досягнення оптимального ступеня впорядкованості у певній сфері.

Документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна задовольняти продукція, процес або послуга. 

Запитання 12

Як називається нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким мають відповідати продукція, процес чи послуга, та визначає процедури, за допомогою яких можна встановити, чи дотримані такі вимоги? 


варіанти відповідей

Стандарт.

 

Керівний документ.

Кодекс усталеної практики.

Технічні умови. 

Запитання 13

Які бувають нормативні документи залежно від об’єкта стандартизації, положень, що їх містить документ, і процедур надання йому чинності?

    


варіанти відповідей

Основоположні стандарти, національні стандарти, технічні умови.

Стандарти, кодекси усталеної практики, технічні умови.

Стандарти, технічні умови, стандарт організації.

Стандарти на методи випробування, процеси, продукцію. 

Запитання 14

Які категорії нормативних документів діють в Україні?

   

варіанти відповідей

 Державні стандарти України, галузеві стандарти України, стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок України, технічні умови України, стандарти підприємств.

 Технічні умови України, стандарти підприємств, наукові звіти та  класифікатори.

Стандарти, правила, вказівки, норми, технічні умови.

Державні стандарти України, класифікатори, стандарти підприємств. 

Запитання 15

Назвати види стандартів національної системи стандартизації України.

  

варіанти відповідей

ДСТУ, СТТУ, ГСТУ, ТУУ.

ГОСТ, ДСТУ, ISO, EN.

На продукцію (послуги); процеси; методи контролю; основоположні.

На послуги, виконання робіт, основоположні, методи контролю. 

Запитання 16

Які вимоги містять національні стандарти України?

 

варіанти відповідей

Обов’язкові і рекомендаційні.

Ґрунтовні і приблизні.

 Випереджальні і дійсні.

Міжнародні та регіональні. 

Запитання 17

Як позначається категорія міждержавного стандарту?


варіанти відповідей

ГСТУ

ДСТУ

ГОСТ

ТУУ

Запитання 18

Що означає поняття «основоположний стандарт»?


варіанти відповідей

 Нормативний документ, що містить загальні або керівні положення для визначеної області.

Нормативний документ, у якому об’єктом стандартизації є терміни.

Нормативний документ, який встановлює методики, правила, процедури різних випробувань.

Нормативний документ, який містить вимоги до продукції. 

Запитання 19

До якого виду стандартів належить стандарт ГСТУ 46.004-99 Борошно пшеничне. Технічні умови?

 


варіанти відповідей

До основоположних.  

На продукцію.

 На послуги.       

До термінологічних.

Запитання 20

Стандарти на продукцію встановлюють … .


варіанти відповідей

Вимоги до груп однорідної продукції, які забезпечують її відповідність своєму призначенню.

Послідовність робіт, операцій, способи їх виконання для різних видів продукції.

Вимоги до послідовності й методів виконання різних робіт.

Правильної відповіді немає. 

Запитання 21

До якої групи видів стандартів належить стандарт ДСТУ 3924:2014 Шоколад. Загальні технічні умови?


варіанти відповідей

На продукцію, послуги

Основоположні

На процеси

На методи контролю

Запитання 22

Суб’єктами стандартизації в Україні є … .

 

варіанти відповідей

  Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері стандартизації та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері стандартизації.

Національний орган стандартизації.

Технічні комітети стандартизації, підприємства, установи та організації, що здійснюють стандартизацію.

Усі відповіді є правильними.


Запитання 23

Який орган здійснює координацію всіх робіт із національної стандартизації в Україні?

  


варіанти відповідей

Кабінет Міністрів України.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

Держспоживінспекція.

Керівна рада стандартизації і технічного регулювання. 

Запитання 24

Як називається стандартизація, участь у якій відкрита для відповідних органів усіх держав?


варіанти відповідей

Національна

Міжнародна

Міждержавна

Регіональна

Запитання 25

Яке з наведених визначень поняття «якість» є правильним?

  

варіанти відповідей

Сприйняття замовником ступеня виконання його вимог.

Категорія або розряд, присвоєна різним вимогам до якості продукції, процесів або систем, що мають одне й те саме функціональне застосування.

 Ступінь, до якого сукупність власних характеристик задовольняє вимоги.

Сукупність взаємопов’язаних або взаємодіючих елементів. 


Запитання 26

Яка мета управління якістю продукції?

  


варіанти відповідей

Систематично здійснювати контроль якості продукції.

Забезпечити рівень і стан якості продукції з урахуванням економічних інтересів виробника та споживача, а також вимог безпеки й екологічності продукції.

Контроль за якістю виготовленої продукції або наданих послуг.

Усі відповіді є правильними.

Запитання 27

Яке визначення поняття «управління якістю» є правильним?

    


варіанти відповідей

Скоординована діяльність, що полягає в спрямуванні та контролюванні організації щодо якості.

Розподіл відповідальності, повноважень і взаємовідносин між працівниками.

Система, що дає змогу встановлювати політику і цілі та досягати цих цілей.

Забезпечення якості та покращення якості в межах діючої системи.

Запитання 28

Що таке продукція?


варіанти відповідей

Результат діяльності чи процесів.

Наслідок безпосередньої взаємодії між постачальником та споживачем.

 Виконання встановлених вимог.

Встановлений спосіб діяльності або здійснення процесу. 


Запитання 29

Які загальні принципи управління якістю може застосовувати керівництво, щоб поліпшувати показники діяльності організації?



варіанти відповідей

Орієнтація на замовника, лідерство, залучення працівників, процесний підхід, системний підхід до управління, постійне поліпшування, прийняття рішень на підставі фактів, взаємовигідні стосунки з постачальниками.

Лідерство, залучення працівників за спеціальністю, системний підхід до управління, постійне поліпшування якості, взаємовигідні стосунки з потенційними клієнтами.

 Орієнтація на замовника, залучення працівників, системний підхід до управління, постійне поліпшування, взаємовигідні стосунки з постачальниками.

Лідерство, залучення працівників, процесний підхід, системний підхід до управління, постійне поліпшування. 

Запитання 30

Як називається принцип теорії управління якістю продукції та послуг, коли підприємство виконує всі потреби та вимоги замовників та прагне до перевищення їхніх очікувань?

   

варіанти відповідей

Лідерство.

Системний підхід до управління.

Орієнтація на замовника.

Постійне поліпшування.

Запитання 31

На яких етапах життєвого циклу відбувається управління якістю продукції?


варіанти відповідей

Проектування і виробництво.

Виробництво та реалізація.

Реалізація і споживання.

На всіх стадіях. 

Запитання 32

Яка послідовність стадій життєвого циклу будь-якої продукції?

   

варіанти відповідей

 Виготовлення; обіг і реалізація; дослідження, проектування, конструювання; утилізація або повторна переробка.

Дослідження, проектування, конструювання; виготовлення; обіг і реалізація; утилізація або повторна переробка.

Обіг і реалізація; виготовлення; дослідження, проектування, конструювання; утилізація або повторна переробка.

Виготовлення; дослідження, проектування, конструювання; обіг і реалізація; утилізація або повторна переробка. 

Запитання 33

Як забезпечується якість на етапі проектування та розроблення продукції?

   

варіанти відповідей

Початково закладається необхідний рівень якості.

Якість виробу визначається якістю нормативної документації.

Якість виробу залежить від якості його споживання.

Якість виробу залежить від якості його зберігання. 

Запитання 34

Яка основна мета виконання завдань управління якістю на етапі маркетингу?



варіанти відповідей

Забезпечення діяльності всіх підрозділів підприємства-виробника інформацією про ситуацію на зовнішньому і внутрішньому ринках.

Виготовлення конкурентоспроможної продукції, що є на ринку.

Розроблення та впровадження системи впливу.

Визначення поточних і перспективних потреб у виробництві продукції. 

Запитання 35

Які чинники впливають на якість продукції?

   


варіанти відповідей

Вимоги ринку та правове забезпечення.

Технічне обслуговування й утримання за брак. 

Технічні, організаційні, економічні та спеціальні.

Вид продукції, стан технічної документації та правове забезпечення.

Запитання 36

Властивість продукції – це … .

   


варіанти відповідей

Система основних характеристик продукції.

Об’єктивна особливість, яка може проявитися під час її створення, обігу та споживання і характеризується певними показниками.

Суб’єктивна характеристика продукції, яка може проявитися під час її створення, обігу та споживання.

Міра відповідності вимогам нормативно-технічної документації фактичних значень показників якості продукції. 

Запитання 37

Як називається сукупність характеристик продукції, що стосуються її здатності задовольняти встановлені й передбачувані потреби?


варіанти відповідей

 Вартість.            

 Якість продукції.

Споживна властивість.

Ґатунок. 

Запитання 38

Як називається кількісна характеристика однієї чи кількох властивостей продукції, що характеризують її якість?


варіанти відповідей

Рівень якості.       

Петля якості.

Показник якості.

Експертиза якості. 


Запитання 39

Що таке «показник якості продукції»?


варіанти відповідей

Кількісна характеристика однієї або кількох властивостей продукції, що характеризують її якість.

Ознака продукції, що кількісно характеризує її властивості.

Якісна або кількісна характеристика властивостей чи стану продукції.

Об’єктивна особливість продукції, що може виявлятися під час її створення, експлуатації та споживання. 


Запитання 40

Що означає поняття «дефект»?

 


варіанти відповідей

Сукупність процедур або вимог, визначених у вигляді посилань.

Властивість виробу зберігати працездатний стан.

Сукупність взаємопов’язаних або взаємодіючих елементів.

 Невиконання заданої або очікуваної вимоги, що стосується об’єкта, а також вимог щодо безпеки. 

Запитання 41

Як називається відносна характеристика якості про­дукції, яка ґрунтується на порівнянні значень оцінюваних показників якості продукції з базовими значеннями відповідних показників?


варіанти відповідей

 Рівень якості.  

Петля якості. 

Показник якості.

Експертиза якості. 

Запитання 42

Сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення управління якістю – це… .


варіанти відповідей

Рівень якості.    

Система якості.  

Характеристика якості.

Управління якістю.

Запитання 43

Що включає якість як об’єкт управління?

  

варіанти відповідей

Якість продукції та процесів.

Якість системи.

Якість процесу.

Якість продукції, процесів і системи. 

Запитання 44

Яке поняття характеризує, що харчовий продукт не спричинить шкоди споживачеві, якщо його приготовлено та/або спожито в їжу відповідно до його використання за призначенням?


варіанти відповідей

Небезпечний харчовий продукт.

Безпечність харчових продуктів.

Належна якість харчових продуктів.

Продукт, що не несе загрозу життю та здоров’ю людини.


Запитання 45

Назвіть законодавчий акт України, який регулює відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів і визначає порядок забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виробляються, перебувають в обігу, ввозяться на митну територію України та/або вивозяться з неї.


варіанти відповідей

 ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

 ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

ЗУ «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест