Методика оцінки енерговитрат людини та її потреби в харчових речовинах

Додано: 18 квітня
Предмет: Екологія, 11 клас
50 запитань
Запитання 1

За визначенням експертів ВООЗ, харчування – це найважливіший фактор зовнішнього середовища, який обумовлює стан: 

варіанти відповідей

морального, матеріального та фізичного комфорту;

оптимальної працездатності у зв'язку з виробничим процесом і умовами виробничого середовища; 

оптимального розумового і соціального благополуччя при зниженій резистентності організму; 

-безпеки для працюючих з джерелами іонізуючої радіації; 

повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, а також відсутність хвороб.

Запитання 2

Гігієна харчування – це розділ гігієнічної науки, який:

варіанти відповідей

вивчає зміни функціонального стану організму людини у зв'язку з виробничим процесом і умовами виробничого середовища; 

розробляє наукові основи раціонального харчування людини; 

забезпечує оптимальні умови для людей, які працюють з джерелами іонізуючої радіації; 

 заснований на пізнанні закономірностей взаємодії людини з оточуючим середовищем; 

розробляє оптимальні схеми розподілу в часі фармакодинамічних та профілактичних заходів.

Запитання 3

Нутриціологія – це наука про

варіанти відповідей

- забезпечення нутрієнтами людей певних вікових груп;

адекватне харчування, яке відповідає стану організму і умовам його життєдіяльності; 

 харчування для профілактики рецидивів хвороби;

розробку оптимальних схем розподілу в часі прийому їжі;

вплив харчування на дитячий організм з метою зміцненню здоров'я. 

Запитання 4

До основних фізіологічних функцій їжі в організмі людини відносяться:

варіанти відповідей

- енергетична, біорегуляторна, імунно-регуляторна, смакової мотивації;

біорегуляторна, пігментоутворююча, загальностимулююча; 

лікувальна, енергетична, загальностимулююча, реабілітаційна; 

імунно-супресивна, смакової мотивації, енергетична;

реабілітаційна, пігментоутворююча, імунно-регуляторна

Запитання 5

До основних фізіологічних функцій їжі в організмі людини відносяться:

варіанти відповідей

 енергетична, асиміляційна, імунно-супресивна; 

евакуаційна, смакової мотивації, пластична;

пластична, пристосувально-регуляторна, реабілітаційна; 

енергетична, пігментоутворююча, смакової мотивації

пристосувально-регуляторна, метаболічна, загальностимулююча. 

Запитання 6

Пластична функція їжі полягає в тому, що: 

варіанти відповідей

їжа є постачальником для організму речовин, необхідних для синтезу нових сполук регуляторного, обмінного і структурного призначення; 

їжа є джерелом для організму біологічно активних речовин: вітамінів, макрота мікроелементів, гормонів, ферментів, ензимів; 

наявність в їжі харчових волокон забезпечує оптимальну моторно-евакуаторну функцію шлунково-кишкового тракту;

органолептичні якості продуктів і їжі збуджують апетит й викликають позитивні емоції; 

їжа є фармакологічної основою клінічної дієтології. 

Запитання 7

Біорегуляторна функція їжі полягає в тому, що:

варіанти відповідей

наявність в їжі харчових волокон забезпечує оптимальну моторно-евакуаторну функцію шлунково-кишкового тракту; 

їжа є постачальником для організму речовин, необхідних для синтезу нових сполук регуляторного, обмінного і структурного призначення; 

органолептичні якості продуктів і їжі збуджують апетит й викликають позитивні емоції; 

їжа є фармакологічної основою клінічної дієтології; 

їжа є джерелом для організму біологічно активних речовин: вітамінів, макро-, мікроелементів, гормонів, ферментів, ензимів

Запитання 8

Пристосувально-регуляторна функція їжі полягає в тому, що: 

варіанти відповідей

їжа є постачальником для організму речовин, необхідних для синтезу нових сполук регуляторного, обмінного і структурного призначення; 

наявність в їжі харчових волокон забезпечує оптимальну моторно-евакуаторну функцію шлунково-кишкового тракту

органолептичні якості продуктів і їжі збуджують апетит й викликають позитивні емоції; 

їжа є фармакологічної основою клінічної дієтології;

їжа є джерелом для організму біологічно активних речовин: вітамінів, макро-, мікроелементів, гормонів, ферментів, ензимів.

Запитання 9

Реабілітаційна функція їжі полягає в тому, що

варіанти відповідей

їжа є постачальником для організму речовин, необхідних для синтезу нових сполук регуляторного, обмінного і структурного призначення;

їжа є фармакологічної основою клінічної дієтології; 

їжа є джерелом для організму біологічно активних речовин: вітамінів, макро-, мікроелементів, гормонів, ферментів, ензимів; 

наявність в їжі харчових волокон забезпечує оптимальну моторно-евакуаторну функцію шлунково-кишкового тракту; 

органолептичні якості продуктів і їжі збуджують апетит і викликають позитивні емоції у людини. 

Запитання 10

Раціональне харчування – це харчування:

варіанти відповідей

хворої людини, спрямоване на лікування гострих захворювань і профілактику рецидивів хвороби або переходу їх в хронічні форми; 

здорової людини, спрямоване на збереження і зміцнення здоров'я, а також попередження аліментарних, серцево-судинних, шлунково-кишкових й інших захворювань;

спрямоване на профілактику професійно зумовлених захворювань; 

призначене для зменшення несприятливого впливу факторів навколишнього середовища техногенного походження;

у якому повністю виключається вживання термічно обробленої їжі

Запитання 11

Дієтичне харчування – це харчування: 

варіанти відповідей

засноване на вживанні рослинної і молочної їжі, з відмовою від м'ясної їжі та їжі тваринного походження; 

 спрямоване на профілактику професійно зумовлених захворювань; 

- у якому повністю виключається вживання термічно обробленої їжі;

хворої людини, спрямоване на лікування гострих захворювань і профілактику рецидивів хвороби або переходу їх в хронічні форми; 

здорової людини, спрямоване на збереження і зміцнення здоров'я, а також попередження аліментарних, серцево-судинних, шлунково-кишкових й інших захворювань. 

Запитання 12

Лікувально-профілактичне харчування – це харчування: 

варіанти відповідей

у якому повністю виключається вживання термічно обробленої їжі; 

здорової людини, спрямоване на збереження і зміцнення здоров'я, а також попередження аліментарних, серцево-судинних, шлунково-кишкових й інших захворювань; 

засноване на вживанні рослинної і молочної їжі, з відмовою від м'ясної їжі та їжі тваринного походження; 

спрямоване на профілактику професійно зумовлених захворювань; 

хворої людини, спрямоване на лікування гострих захворювань і профілактику рецидивів хвороби або переходу їх у хронічні форми

Запитання 13

Превентивне харчування – це харчування:

варіанти відповідей

спрямоване на профілактику професійно зумовлених захворювань

призначене для зменшення несприятливого впливу факторів навколишнього середовища техногенного походження;

- у якому повністю виключається вживання термічно обробленої їжі; 

хворої людини, спрямоване на лікування гострих захворювань і профілактику рецидивів хвороби або переходу їх в хронічні форми; 

здорової людини, спрямоване на збереження і зміцнення здоров'я, а також попередження аліментарних, серцево-судинних, шлунково-кишкових й інших захворювань.

Запитання 14

Добові енерговитрати складаються з енергії основного обміну і енергії: 

варіанти відповідей

м'язової і розумової діяльності;

специфічно-динамічної дії їжі; 

яка вивільняється при розпаді в циклі Кребса білків, жирів і вуглеводів;

нервово-м'язової діяльності і енергії специфічно - динамічної дії їжі;

м'язової і нервово-м'язової діяльності. 

Запитання 15

Потреба в енергії визначається за величиною:

варіанти відповідей

добової потреби у вуглеводах. 

- добової потреби в жирах;

добової потреби в білках;

 добової калорійності раціону;

добових енерговитрат;

Запитання 16

Основний обмін залежить від: 

варіанти відповідей

маси тіла, росту і кліматичної зони проживання; 

маси тіла, росту і характеру трудової діяльності;

 маси тіла, віку, статі та росту

віку, статі та характеру трудової діяльності; 

- віку, статі та кліматичної зони проживання.

Запитання 17

Калорична цінність 1 грама білків, ккал:

варіанти відповідей

5

4

6

8

9

Запитання 18

Калорична цінність 1 грама жирів, ккал: 

варіанти відповідей

4

6

7

8

9

Запитання 19

Калорична цінність 1 грама вуглеводів, ккал: 

варіанти відповідей

6

8

4

7

9

Запитання 20

Величина основного обміну людини визначається: 

варіанти відповідей

методом аліментарної енергометрії;

- методом прямої енергометрії;

- методом непрямої енергометрії;

- ваговим методом;

 розрахунковим методом за таблицями

Запитання 21

Середня величина основного обміну у чоловіків, ккал:

варіанти відповідей

2000

1400

1500

1700

2700

Запитання 22

Середня величина основного обміну у жінок, ккал:

варіанти відповідей

1200

1400

1700

1000

1500

Запитання 23

Специфічно - динамічну дію їжі визначають:

варіанти відповідей

за антропометричними даними за допомогою таблиць

хронометражних методом

розрахунковим методом; 

ваговим методом; 

за величиною основного обміну; 

Запитання 24

Енергія, зумовлена нервово-м'язової діяльністю – це енергія: 

варіанти відповідей

основного обміну і професійної діяльності; 

- професійної діяльності протягом дня (на основі хронограми); 

професійної діяльності та усіх видів діяльності (на основі хронограми); 

специфічно-динамічної дії їжі й м'язової діяльності;

– специфічно-динамічної дії їжі й професійної діяльності

Запитання 25

Потреба в енергії для осіб, які проживають в районах Крайньої Півночі вища, ніж в зоні помірного клімату на (%): 

варіанти відповідей

25 - 30;

20 - 25;

- 15 - 20;

- 10 - 15;

 5 - 10

Запитання 26

Потреба в енергії для осіб, які проживають в південних районах менша, ніж в помірному кліматі на (%):

варіанти відповідей

25

20

15

10

5

Запитання 27

Метод визначення добових енерговитрат:

варіанти відповідей

- функціональної енергометрії;

непрямої енергометрії; 

прямої енергометрії; 

ваговий

розрахунково-ваговий. 

Запитання 28

Метод визначення добових енерговитрат: 

варіанти відповідей

- функціональної енергометрії; 

розрахунково - ваговий; 

респіраторної непрямої енергометрії;

непрямої енергометрії; 

ваговий

Запитання 29

Метод визначення добових енерговитрат: 

варіанти відповідей

ваговий

непрямої енергометрії; 

- розрахунково-ваговий; 

аліментарної енергометрії;

функціональної енергометрії.

Запитання 30

Метод визначення добових енерговитрат: 

варіанти відповідей

опитувально-табличний;

функціональної енергометрії; 

непрямої енергометрії; 

розрахунково-ваговий;

хронометражно-табличний. 

Запитання 31

Суть методу прямої енергометрії – це облік енергії, яка виділяється організмом: 

варіанти відповідей

за допомогою спеціальних розрахункових таблиць; 

за допомогою спеціальних камер; 

в залежності від статі, віку та маси;

в залежності від професійної діяльності;

в залежності від статі, віку та професії. 

Запитання 32

Недолік методу прямої енергометрії: 

варіанти відповідей

не дозволяє проводити функціональні методи дослідження; 

не дозволяє проводити хронометражні дослідженн

не враховує впливу різних чинників виробничого та побутового середовищ; 

неточність (не враховує стать і вік); 

неточність (не враховує масу тіла та інші індивідуальні особливості).

Запитання 33

Недолік методу непрямої енергометрії: 

варіанти відповідей

 неточність (не враховує стать і вік);

- неточність (не враховує масу тіла та інші індивідуальні особливості);

не дозволяє відтворити всі види трудової діяльності; 

не дозволяє врахувати вплив чинника виробничого та побутового середовищ; 

трудомісткість і складність у виконанні. 

Запитання 34

Недолік методу прямої енергометрії: 

варіанти відповідей

неточність (не враховує стать і вік);

не дозволяє відтворити всі види трудової діяльності;

не дозволяє проводити хронометраж усіх видів діяльності;

не дозволяє проводити функціональні методи дослідження;

неточність (не враховує масу тіла та інші індивідуальні особливості).

Запитання 35

Метод аліментарної енергометрії – це точний облік енергетичної цінності їжі і контроль за масою тіла протягом: 

варіанти відповідей

місяця

15 - 16 днів;

тижня

двох тижнів;

двох місяців

Запитання 36

Сутність хронометражно-табличного методу розрахунку добових енерговитрат: 

варіанти відповідей

розрахунок енерговитрат на підтримку основного обміну і специфічно-динамічної дії їжі; 

- визначення енергії відповідно до хронограми дня за таблицями; 

розрахунок енерговитрат на розумову і фізичну діяльність за таблицями; 

- визначення усіх видів енерговитрат протягом дня за хронограмою, включаючи основний обмін і специфічно-динамічну дію їжі; 

- розрахунок енерговитрат на підтримку основного обміну, в тому числі нічного сну з урахуванням статі, віку, росту і маси.

Запитання 37

Розрахунок добової потреби в білках, жирах, вуглеводах проводять:

варіанти відповідей

ваговим методом; 

хронометражних методом;

- за допомогою таблиц

- за антропометричними показниками;

хронометражно-табличним методом

Запитання 38

Суть методу непрямої енергометрії – розрахунок енергії при будь-якій діяльності: 

варіанти відповідей

за величиною життєвої ємності легень;

- за спеціальними таблицями

 за допомогою спеціальних камер; 

за величиною газообміну; 

розрахунковим методом (з урахуванням статі, віку, маси тіла).

Запитання 39

Енерговитрати під час сну є складовою частиною:

варіанти відповідей

- числа А; 

числа Б; 

- суми чисел А і Б; 

- обміну білків;

основного обміну

Запитання 40

Величина основного обміну визначається розрахунковим методом за:

варіанти відповідей

- величиною добових енерговитрат і становить 10%

- величиною добових енерговитрат і становить 15%

таблицями енергометрії;

 сумою чисел А і Б;

специфічно-динамічною дією їжі (СДДЇ)

Запитання 41

Специфічно-динамічна дія їжі (СДДЇ) є складовою частиною:

варіанти відповідей

добових енерговитрат (10%); 

добових енерговитрат (15%); 

- циклу Кребса;

- основного обміну (10-15%); 

обміну рослинних і тваринних білків

Запитання 42

Складова частина добових енерговитрат, що зумовлена нервово-м'язовою діяльністю – це:

варіанти відповідей

- специфічно-динамічна дія їжі (СДДЇ);

- енерговитрати на професійну діяльність;

величина основного обміну;

енерговитрати на засвоєння жирів, вуглеводів;

енерговитрати на засвоєння білків.

Запитання 43

Складова частина добових енерговитрат, що зумовлена нервово-м'язовою діяльністю визначається за даними:

варіанти відповідей

хронограми дня;

- числа А по таблиці;

числа Б по таблиці;

таблиці Гарріса;

таблиці Бенедикта

Запитання 44

Перевага хронометражно-табличного методу при визначенні енерговитрат людини:

варіанти відповідей

уточнює калоричні коефіцієнти білків, жирів, вуглеводів для даної людини

не вимагає розрахунків, використовуючи тільки табличні дані та хронограму дня;

дозволяє визначити частку енергії білків, жирів і вуглеводів в основному обміні конкретної людини;

дозволяє розрахувати основний обмін людини з урахуванням віку і статі;

дозволяє уточнити енерговитрати людини на основі його хронограми дня

Запитання 45

Хронометражно-табличний метод дозволяє для індивідуума скорегувати (порівняно з «Нормами харчування ... 2017 року»):

варіанти відповідей

- добові енерговитрати в залежності від кліматичної зони проживання; 

коефіцієнт фізичної активності; 

групу професійної діяльності людини; 

- добову потребу в білках, жирах, вуглеводах;

добові енерговитрати в залежності від статі та маси тіла людини.

Запитання 46

Хронометражно-табличний метод дозволяє для індивідуума скорегувати (порівняно з «Нормами харчування ... 2017 року»): 

варіанти відповідей

добові енерговитрати в залежності від маси тіла і росту людини; 

добові енерговитрати в залежності від кліматичної зони проживання; 

групу фізичної активності людини;

коефіцієнт фізичної активності людини;

добову потребу людини в макро- і мікроелементах

Запитання 47

Хронометражно-табличний метод дозволяє для індивідуума скорегувати (порівняно з «Нормами харчування ... 2017 року»):

варіанти відповідей

добові енерговитрати в залежності від кліматичної зони проживання;

добові енерговитрати в залежності від маси тіла і віку людини;

групу фізичної активності людини;

- добову потребу людини у вітамінах;

коефіцієнт фізичної активності людини. 

Запитання 48

Хронометражно-табличний метод дозволяє для індивідуума скорегувати (порівняно з «Нормами харчування ... 2017 року»): 

варіанти відповідей

коефіцієнт фізичної активності людини;

 добові енерговитрати в залежності від росту і віку людини; 

добову потребу в енергії для індивідуума; 

- групу фізичної активності людини;

добові енерговитрати в залежності від кліматичної зони проживання

Запитання 49

Число А, як складова основного обміну, залежить від: 

варіанти відповідей

маси тіла і росту людини;

маси тіла і статі людини; 

- росту і статі людини

- віку і маси тіла людини; 

віку і статі людини.

Запитання 50

Число Б, як складова основного обміну, залежить від

варіанти відповідей

маси тіла і росту людини; 

- маси тіла і статі людини; 

віку, росту і статі людин

- віку і маси тіла людини;

- віку і статі людини.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест