Нітргеновмісні органічні сполуки

Додано: 14 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 8 разів
18 запитань
Запитання 1

Позначте хімічну формулу речовини, при взаємодії з якою аміноетанова кислота виявляє властивості кислоти:

варіанти відповідей

Cu

HCl

H2O

NaOH

Запитання 2

Позначте хімічну формулу речовини, при взаємодії з якою аміноетанова кислота проявляє властивості основи:

варіанти відповідей

Zn

NaOH

HCl

H2

Запитання 3

Позначте назву кольорової реакції, яка відбувається при взаємодії білків з концентрованою нітратною кислотою з появою жовтого забарвлення:

варіанти відповідей

гітратації

ксантопротеїнова

естерифікації

біуретова

Запитання 4

Позначте назву кольорової реакції, яка відбувається у разі дії на білок свіжодобутого купрум(ІІ) гідроксиду з появою фіолетового забарвлення:

варіанти відповідей

ксантопроеїнова

гідрування

біуретова

естерифікації

Запитання 5

Позначте формулу органічної сполуки, яка належить до амінів:

варіанти відповідей

гліцин

бензен

анілін

бутаналь

Запитання 6

Позначте назву органічної сполуки, яка виявліє амфотерні властивості:

варіанти відповідей

фенол

метанамін

етанова кислота

аміноетанова кислота

Запитання 7

Вкажіть, які характеристичні (функціональні) групи входять до складу амінокислот:

варіанти відповідей

гідроксильна

карбоксильна

аміногрупа

карбонільна

Запитання 8

Вкажіть, залишки яких сполук входять до складу білків:

варіанти відповідей

спиртів

карбонових кислот

амінокислот

альдегідів

Запитання 9

Вкажіть, яка речовина є кінцевим продуктом гідролізу білків:

варіанти відповідей

глюкоза

амінокислоти

фруктоза

декстрин

Запитання 10

Укажіть назву аміну Н3С - NH2

варіанти відповідей

диметанамін

метанамін

етанамін

диетанамін

Запитання 11

Укажіть ознаки, що характеризують білок:

варіанти відповідей

1. велика молекулярна маса

2. утворені нуклеїновими кислотами

3. утворюються з амінокислот

4. належать до спиртів

5. при високій температурі - денатурують

6. невелика молекулярна маса

Запитання 12

Оберіть білок, який відповідає за транспортування кисню в організмі людини

варіанти відповідей

колаген

 міозин

 гемоглобін

міоглобін

Запитання 13

Укажіть хімічні властивості білків

варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

піроліз

полімерізація

Запитання 14

Аміногрупа - це:

варіанти відповідей

- NH2

- NO2

- COOH

- OH

Запитання 15

Денатурація - це:

варіанти відповідей

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури білка;

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури спирта;

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури фенола;

явище, зумовлене руйнуванням просторової структури вуглеводня;

Запитання 16

Завдяки яким функціональним групам утворюється пептидний зв’язок?

варіанти відповідей

-СНО і -СООН

 -СНО і -NH2

 -OH і -NH2

 -NH2 і -COOH

Запитання 17

З даного переліку виберіть хімічні чинники, які викликають денатурацію білків:

варіанти відповідей

концентровані розчини лугів і кислот

ультарфіолетові промені

високі температури

органічні розчинники

солі важких металів

Запитання 18

Вкажіть, скільки піптидних зв'язків утворюють молекулу тетрапептиду

варіанти відповідей

1

2

3

4

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест