нітрогеновмісні сполуки:білки, аміни, амінокислоти

Додано: 23 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 268 разів
30 запитань
Запитання 1

Укажіть характеристичну групу амінів

варіанти відповідей

—SH

—NO2

—NH2

—CN—OH—

Запитання 2

Укажіть органічну сполуку, що виявляє амфотерні властивості

варіанти відповідей

аміноетанова кислота

бензенамін

етанова кислота

метилетаноат

Запитання 3

Укажіть речовини, продукт взаємодії яких належить до пептидів

варіанти відповідей

нітробензен, водень

аміноетанова кислота, натрій гідроксид

аміноетанова кислота, 2-амінобутанова кислота

метанамін, хлоридна кислота

Запитання 4

Які речовини утворюються при горінні метиламіну?

варіанти відповідей

вуглекислий газ, вода, амоніак

вуглекислий газ, вода, азот

вуглекислий газ, вода

вода, азот

Запитання 5

Укажіть, за допомогою якої реакції можна довести наявність пептидного зв’язку в молекулі білка

варіанти відповідей

ксантопротеїнова

біуретова

реакція «срібного дзеркала»

гідроліз

Запитання 6

Формула ароматичного аміну

варіанти відповідей

CH3–NH –СН3

CH3–NH2

СН3–CH2–CH2–NH2

C6H5 –NH2

Запитання 7

Під час взаємодії білків, що містять бензенове кільце, з концентрованою нітратною кислотою з’являється забарвлення

варіанти відповідей

синє

зелене

жовте

фіолетове

Запитання 8

Дія яких факторів призводить до денатурації білка:

варіанти відповідей

  при струшуванні

  при дії радіоактивного випромінювання

  при взаємодії з кислотами, лугами, солями важких металів, органічними розчинниками

  при нагріванні до високих температур

 при розчиненні у воді

Запитання 9

Виберіть рядок, в якому правильно підібрані слова-пропуски для даного тексту: "Внаслідок дії на білок концентрованої _________ виникає ______ забарвлення. Ця реакція доводить, що білок містить у своєму складі _________. Дана реакція має назву _________."

варіанти відповідей

 сульфатної кислоти; оранжеве; пептидний зв'язок; біуретова.

 нітратної кислоти; жовте; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

нітратної кислоти; оранжеве; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

 нітритної кислоти; жовте; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

Запитання 10

Вкажіть правильні твердження, які стосуються процесу денатурації.

варіанти відповідей

Денатурація - позбавлення природних якостей

Процес денатурації ми спостерігаємо під час кулінарної обробки білкових харчових продуктів (м,яса, яєць, риби)

Денатурація - це руйнування складної просторової структури білка.

З розчином курячого яйця не зручно проводити досліди, для того щоб побачити процес денатурації.

Запитання 11

До розчину білка в пробірці добавили такий самий об’єм розчину лугу й кілька крапель розчину купрум(ІІ) сульфату, реакційна суміш набула фіолетового кольору. Це свідчить про те, що в молекулі білка є:

варіанти відповідей

дисульфідні зв’язки

фрагменти молекул ненасичених амінокислот

пептидні зв’язки

фрагменти молекул ароматичних амінокислот

Запитання 12

Під час практичної роботи учень мав визначити вміст пробірки. Коли до порції розчину з пробірки учень добавив такий самий об’єм розчину лугу й кілька крапель розбавленого розчину купрум (ІІ) сульфату, реакційна суміш набула фіолетового кольору. Під дією концентрованої нітратної кислоти на іншу порцію цього самого розчину утворився осад жовтого кольору. Учень дійшов висновку, що в пробірці був розчин:

варіанти відповідей

білка курячого яйця

етанолу

гліцеролу

виноградного цукру

Запитання 13

Денатурація – це:

варіанти відповідей

Оборотний процес зсідання білків

Втрата природних властивостей білка при його розчиненні у  воді

Розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Руйнування всіх структур білка, за винятком первинної, що  призводить до втрати ним біологічної активності

Запитання 14

Для білків характерні властивості:

варіанти відповідей

Денатурація

Гідроліз

Кольорові реакції

Все вище назване

Запитання 15

Позначте правильне визначення первинної структури білка:

варіанти відповідей

Послідовність, у якій залишки α-амінокислот сполучені у ланцюг

Певне чергування карбоксильної та аміногрупи

Глобула

Спіралеподібна конфігурація

Запитання 16

У побудові білкових молекул беруть участь амінокислоти такої кількості

варіанти відповідей

2

20

Безліч

3

Запитання 17

Молекули білків складаються із залишків:

варіанти відповідей

Спиртів

Карбонових кислот

α-амінокислот

β-амінокислот

Запитання 18

В розчинах амінокислот утворюється біполярний іон. 

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 19

Спіралеподібний стан поліпептидного ланцюга є структурою білка:

варіанти відповідей

первинної

вторинної

третинної

четвертинної

Запитання 20

Які властивості проявляють амінокислоти:

варіанти відповідей

кислотні

основні

амфотерні

інертні

Запитання 21

Залишки молекул амінокислот у молекулах білків з'єднуються зв'язком:

варіанти відповідей

йонним

водневим

пептидним

донорно-акцепторним

Запитання 22

До складу амінокислот входять функціональні групи:

варіанти відповідей

− СОН та −СО−NН;

− СООН та −СН2−NН2

−СООН та −СО−NН2

− СООН та −NН2

Запитання 23

Укажіть назву органічної речовини, що проявляє амфотерні властивості

варіанти відповідей

бутанол

бутанова кислота

бутен 

амінобутанова кислота

Запитання 24

Визначте формулу первинного аміну, відносна густина пари якого за воднем становить 15,5

варіанти відповідей

бутиламін

метиламін

пропіламін

етиламін

Запитання 25

З якими речовинами буде взаємодіяти анілін:

1.HCl 2.H2CO3 3.Br2 4.NaOH 5.O2

варіанти відповідей

1 2 3

1 3 5

1 4 5

2 3 5

Запитання 26

Укажіть назву речовини Х, яка бере участь у перетворенні, що відбувається за схемою:

Х + 3Н2 → С6Н52 + Н2О

варіанти відповідей

нітробензен

1-нітрогексан

нітроциклогексан

1,3-динітробензен

Запитання 27

Первинна структура білка:

варіанти відповідей
Запитання 28

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

спіраль

глобула

ланцюг з амінокислот

розміщення у просторі декількох глобул

Запитання 29

Вкавжіть функціональні групи амінокислот:

варіанти відповідей

карбоксильна

гідроксогрупа

аміногрупа

нітрогрупа

Запитання 30

Амінокислоти, які не можуть утворюватися в організмі людини, а надходять в організм разом з їжею, називаються

варіанти відповідей

незамінними

замінними

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест