Нітрогенвмісні органічні сполуки. В1

Додано: 21 березня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 207 разів
17 запитань
Запитання 1

Виберіть функціональну групу амінів

варіанти відповідей

-NH2

-OH

-COOH

-CHO

Запитання 2

Виберіть формулу аміну

варіанти відповідей

CH3-OH

CH3-COOH

NH2-CH2-COOH

CH3-NH2

Запитання 3

Виберіть правильну назву (за систематичною номенклатурою) сполуки, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

2-метил-бутан-2-амін

2-метил-пропан-2-амін

2-метил-бутан-1-амін

2-метил-пропан-1-амін

Запитання 4

Під час горіння амінів крім вуглекислого газу і води утворюється

варіанти відповідей

азот

озон

водень

чадний газ

Запитання 5

Серед перелічених варіантів виберіть формулу феніламіну

варіанти відповідей

NH3

CH3-NH2

C6H5-NH2

NH2-CH2-COOH

Запитання 6

Анілін є

варіанти відповідей

слабкою основою

слабкою кислотою

органічним оксидом

органічною сіллю

Запитання 7

У промисловості анілін добувають відновленням

варіанти відповідей

нітробензену

метану

природного газу

азоту

Запитання 8

Виберіть функціональні групи амінокислот

варіанти відповідей

-OH

-COOH

-NH2

-CHO

Запитання 9

Виберіть НЕПРАВИЛЬНЕ твердження

варіанти відповідей

амінокислоти реагують між собою

для амінокислот, які входять до складу білків, найчастіше використовують тривіальні (історичні) назви. Наприклад, аланін, гліцин тощо.

пептиди - продукти взаємодії амінокислот між собою

якісною реакцією на амінокислоти є їх взаємодія з бромною водою. В результаті випадає осад жовтувато-білого кольору.

Запитання 10

Виберіть назву групи, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

аміногрупа

карбоксильна група

пептидна група

гідроксильна група

Запитання 11

Первинна структура білкових молекул це

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 12

Форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі має назву

варіанти відповідей

первинна структура білкових молекул

вторинна структура білкових молекул

третинна структура білкових молекул

четверинна структура білкових молекул

Запитання 13

Найважливішою хімічною властивістю білків є їх

варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

зсідання

кольорові реакції

Запитання 14

Як називається втрата білками природних властивостей під впливом температури, кислот, лугів?

варіанти відповідей

денатурація

гідроліз

пептизація

хлорування

Запитання 15

Розташуйте у порядку ускладнення (від найпростішого до найскладнішого) рівні структурної організації білків.

А) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок;

Б) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

В) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною);

Г) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі.

варіанти відповідей

Г-В-А-Б

Г-А-В-Б

Б-А-В-Г

В-А-Г-Б

Запитання 16

Напишіть рівняння реакції горіння етанаміну. Урівняйте коефіцієнти. Виберіть коефіцієнт, який стоїть перед молекулою кисню.

варіанти відповідей

4

8

15

пропустити завдання

Запитання 17

Обчисліть об'єм кисню (в літрах), необхідний для спалювання 5 моль метанаміну.

варіанти відповідей

252 л

126 л

504 л

пропустити завдання

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест