Узагальнення знань про органічні сполуки.

Тест виконано: 712 разів
26 запитань
Запитання 1

Молекули карбонових кислот мають функціональну групу:

варіанти відповідей

-NO2

- CHO

-COOH

-OH

Запитання 2

Відносна молекулярна маса глюкози становить (г/моль).

варіанти відповідей

180

96

162

192

Запитання 3

Серед наведених речовин визначте формулу етанолу

варіанти відповідей

C6Н12О6

CH3−CH3 

CH3−CH2−OH

CH3−CОН

Запитання 4

Серед наведених формул оберіть ті, які належать карбоновим кислотам

варіанти відповідей

CH3COOH

CH3COH

CH3CH2CHO

CH32OH

CH3CН2СOOH

Запитання 5

Визначте якісну реакцію на глюкозу

варіанти відповідей
Запитання 6

Вкажіть продукти реакції

CH3COOH + NaOH →

варіанти відповідей

CH3COOH + H2O

CH3COONa + CO2

CH3COONa + H2O

CO2 + H2O

Запитання 7

Які з цих класів належать до оксигеновмісних органічних сполук

а)спирти

б) алкени

в) карбонові кислоти

г) естери

д) алкіни

варіанти відповідей

а, б, в

а, в, д

б, в, г

в, г, д

а, в, г

е) всі відповіді вірні

Запитання 8

Похідні вуглеводнів, молекули яких містять одну чи кілька гідроксильних груп, називають:

варіанти відповідей

естерами

альдегідами

спиртами

карбоновими кислотами

Запитання 9

Гліцерол - це ...:

варіанти відповідей

одноатомний спирт

двоатомний спирт

триатомний спирт

карбоновна кислота

Запитання 10

Карбонові кислоти вступають в реакції з (декілька правильних відповідей):

варіанти відповідей

а) металами

б) естерами

в) лугами

г) спиртами

Запитання 11

Якісною реакцією на глюкозу є взаємодія з ...

варіанти відповідей

купрум(ІІ) сульфатом

купрум(ІІ) гідроксидом

натрій гідроксидом

купрум(ІІ) хлоридом

Запитання 12

Вкажіть речовину, яку можна використати для виявлення крохмалю:

варіанти відповідей

метилоранж

Сu(ОН)2

йод

Ag2O

Запитання 13

Вкажіть фізичні властивості етанолу:

варіанти відповідей

рідина з характерним запахом

рідина без запаху

добре розчиняється у воді

погано розчиняється у воді

має температуру кипіння 100оС

з купрум(ІІ) гідроксидом утворює яскраво синій розчин

Запитання 14

Вкажіть органічну сполуку, яка є складовою частиною білка:

варіанти відповідей

поліетилен

глюкоза

крохмаль

амінокислота

Запитання 15

Мило - це:

варіанти відповідей

Сіль вищих карбонових кислот

Натрієва або калієва сіль вищих карбонових кислот

Сіль нищих карбонових кислот

Запитання 16

Загальна формула вуглеводів:

варіанти відповідей
Запитання 17

В результаті обвуглення сахарози утворюються

варіанти відповідей

вуглець і водень

вуглекислий газ і вода

вуглець і вода

вуглекислий газ і водень

Запитання 18

До дисахаридів належать

варіанти відповідей

глюкоза і фруктоза

сахароза і мальтоза

крохмаль і лактоза

фруктоза і целюлоза

Запитання 19

Вкажіть, що є ознакою реакції взаємодії оцтової кислоти з натрій карбонатом:

варіанти відповідей

утворення осаду

виділення газу

зміна забарвлення

видимих змін немає

Запитання 20

Жири, що містять переважно залишки молекул насичених кислот за агрегатним станом найчастіше

варіанти відповідей

тверді

рідкі

Запитання 21

Проаналізуйте твердження. Чи є з поміж них правильні.

1. Рідкі жири утворені гліцеролом та вищими насиченими кислотами.

2. Тверде мило - це натрієва сіль вищих карбонових кислот.

варіанти відповідей

правильне 1

правильне 2

правильні обидва

немає правильних тверджень

Запитання 22

Серед запропонованих формул органічних речовин виберіть формулу сахарози

варіанти відповідей


C6H12O6

С12Н22О11

6Н10О5)n

С12Н23ОН

Запитання 23

Амінокислоти містять:

варіанти відповідей

гідроксильну та аміногрупу

карбоксильну та аміногрупу

гідроксильну та нітрогрупу

карбоксильну та нітрогрупу

Запитання 24

Білки - це:

варіанти відповідей

пептиди

дипептиди

поліпептиди

Запитання 25

Явище руйнування природної структури білкової молекули називається:

варіанти відповідей

полімерізація

денатурація

деструкція

гідроліз

Запитання 26

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки:

варіанти відповідей

риба, буряк, морква

яблука, горіхи, апельсини

м'ясо, риба, бобові рослини

картопля, мука, риба

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест