Оксигеновмісні та нітрогеновмісні органічні сполуки.

Додано: 24 квітня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 117 разів
24 запитання
Запитання 1

Укажіть речовину, яку використовують для виявлення гліцерину:

варіанти відповідей

CuO

CuCl2

CuSO4

Cu(OH)2

Запитання 2

Укажіть загальну назву солей оцтової кислоти:

варіанти відповідей

ацетати

етилати

карбонати

форміати

Запитання 3

Укажіть назву процесу, в результаті якого отримують мило:

варіанти відповідей

гідратація

гідрування

лужний гідроліз

кисле окиснення

Запитання 4

Укажіть формули речовин, з якими буде реагувати етанова кислота:

варіанти відповідей

H2O

HCl

Na2CO3

KOH

Ag2O

Запитання 5

Укажіть формули продуктів реакцій, що відбуваються за схемою

CH3COOH + NaHCO3

варіанти відповідей

CH3COONa, H2CO3, H2O

CH3COONa, Na2O, H2O

Na2CO3, CO2, H2O

CH3COONa, CO2, H2O

Запитання 6

Жири - це:

варіанти відповідей

Природні полімери, які складаються із залишків глюкози

Естери вищих карбонових кислот та гліцеролу

Обидві відповіді вірні

Немає жодної правильної відповіді

Запитання 7

Укажіть групу вуглеводів, до яких належить глюкоза:

варіанти відповідей

Моносахариди

Дисахариди

Трисахариди

Полісахариди

Запитання 8

Вкажіть реакцію «срібного дзеркала»

варіанти відповідей

HCHO + H2 → CH3OH

CH3CHO + Ag2O → CH3COOH + 2Ag

2CH3COOH + Mg(OH)2 → (CH3COO)2Mg + 2H2O

C2H2 + H2O → CH3CHO

Запитання 9

Укажіть вуглеводи, що належать до полісахаридів:

варіанти відповідей

Глюкоза, фруктоза

Фруктоза, сахароза

Сахароза, мальтоза

Крохмаль, целюлоза

Запитання 10

Укажіть продукт гідрування триолеїну:

варіанти відповідей

трипальмітин

гліцерин

тристеарин

олеїнова ктслота

Запитання 11

Реакція естерифікації - це:

варіанти відповідей

 реакція приєднання води

  реакція приєднання водню

  реакція обміну між сполукою та водою

 реакція між кислотою та спиртом

Запитання 12

Продуктом гідролізу крохмалю є:

варіанти відповідей

  глюкоза

 фруктоза та глюкоза

 фруктоза

сахароза

Запитання 13

Хімічна назва рідкого мила:

варіанти відповідей

  калій олеат

  калій стеарат

 натрій стеарат

 натрій ацетат

Запитання 14

Якісна реакція на крохмаль- це взаємодія з:

варіанти відповідей

  нітратною кислотою

 йодом

купрум(ІІ) гідроксидом

 купрум(ІІ) оксидом

Запитання 15

Що являє собою первинна структура білка:

варіанти відповідей

  тимчасове з’єднання кількох глобул

глобулу (клубок)

  ланцюг поліпептидів

 спіраль


Запитання 16

Позначте правильне твердження щодо фізичних властивостей амінокислот:

варіанти відповідей

  тверді безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді

  при нагріванні сублімують

  яскраво забарвлені речовини

 за звичайних умов - рідкі речовини, що добре проводять електричний струм

Запитання 17

Дія яких факторів призводить до денатурації білка:

варіанти відповідей

  при струшуванні

  при дії радіоактивному випромінюванні

  при взаємодії з кислотами, лугами, солями важких металів, органічними розчинниками

  при нагріванні до високих температур

 при розчиненні у воді

Запитання 18

Позначте правильне твердження щодо будови і складу білків:

варіанти відповідей

  білки - це багатоатомні спирти

  до складу білків обов′язково входять атоми Фосфору і Сульфур

  молекули білків - це полімери, що складаються із залишків амінокислот

 білки - це похідні альдегідоспиртів

Запитання 19

Виберіть рядок, в якому правильно підібрані слова-пропуски для даного тексту: "Внаслідок дії на білок концентрованої _________ виникає ______ забарвлення, яке при додаванні лугу змінюється на _______ . Ця реація доводить, що білок містить у своєму складі _________. Дана реакція має назву _________."

варіанти відповідей

 сульфатної кислоти; оранжеве; жовте; пептидний зв'язок; біуретова.

 нітратної кислоти; жовте; оранжеве; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

нітратної кислоти; оранжеве; жовте; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

 нітритної кислоти; жовте; оранжеве; бензольне кільце; ксантопротеїнова.

Запитання 20

Вкажіть правильні твердження, які стосуються процесу денатурації.

варіанти відповідей

Денатурація - позбавлення природних якостей

Процес денатурації ми спостерігаємо під час кулінарної обробки білкових харчових продуктів (м,яса, яєць, риби)

Денатурація - це руйнування складної просторової структури білка.

З розчином курячого яйця не зручно проводити досліди, для того щоб побачити процес денатурації.

Запитання 21

Вкажіть назву білка, який у великій кількості міститься у волоссі, рогах, копитах:

варіанти відповідей

альбумін 

міоглобін

кератин

  актин

Запитання 22

Який білок було розшифровано першим:

варіанти відповідей

гемоглобін

інсулін

аспартам

родопсин

Запитання 23

Обчисліть масову частку Карбону(%) у аміноетановій кислоті:

варіанти відповідей

23,00

32,00

30,25

25,30

Запитання 24

Обчисліть та вкажіть значення відносної молекулярної маси амінооцтової кислоти.

варіанти відповідей

76

75

74

77

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест