Обмін вуглеводів, ліпідів та білків в організмі людини.

Додано: 18 грудня 2023
Предмет: Біологія, 10 клас
12 запитань
Запитання 1

Збалансоване харчування це – 

варіанти відповідей

в організм надходять усі потрібні поживні речовини в мінімальній кількості

в організм надходять усі потрібні поживні речовини в максимальній кількості  

в організм надходять усі потрібні поживні речовини в кількості, необхідній для нормальної життєдіяльності 

в організм надходять усі потрібні поживні речовини в кількості, необхідній для максимального росту та розвитку.

Запитання 2

Основою раціонального харчування є

варіанти відповідей

калорійність їжі  

харчова цінність їжі 

харчовий раціон

біологічна цінність їжі

Запитання 3

Енергетичні витрати організму відповідають

варіанти відповідей

калорійності їжі

2000-4500ккал

1500-2000ккал

кількості тепла, що організм вивільняє у навколишнє середовище

Запитання 4

Добовий раціон дорослої людини має містити

варіанти відповідей

80-120г білків

400-450г вуглеводів

120-150г жирів

60-150г жирів

450-550г вуглеводів

60-150г білків

Запитання 5

Оберіть незамінні амінокислоти для дітей

варіанти відповідей

гістидин та аргінін 

 лізин та лейцин

метіонін та фенілаланін

триптофан і треонін

Запитання 6

Що НЕ може бути причиною порушення обміну мінеральних речовин

варіанти відповідей

гормональні захворювання

дія токсичних речовин

часті переломи кісток

вживання лікарських препаратів

Запитання 7

Оберіть відповідність між речовиною, ферментом та продуктом розщеплення для даної речовини:

1.Білок, Ліпіди, Вуглеводи

2.Ліпаза, Амілаза, Протеаза

3.Амінокислоти, Гліцерол, Моносахариди

варіанти відповідей

Ліпіди, Амілаза, Гліцерол

Білок, Протеаза, Амінокислоти

Вуглеводи, Амілаза, Моносахариди

Ліпіди, Ліпаза, Гліцерол

Запитання 8

Встановіть відповідність між харчовими продуктами та їх вмістом у харчовому раціоні:

а)  15%                                          1. фрукти та овочі                               

б) 30%                                           2. складні вуглеводи

в) 35%                                           3. молочні продукти

г) 5%                                             4. мясо, горіхи, боби  

                                                      5. прості вуглеводи

варіанти відповідей

а-3, б-2, в-1, г-5

а-4, б-2, в-3, г-4

а-3 і 4, б-1, в-2, г-5

а-3, б-5, в-2 і 3, г-1

Запитання 9

Вкажіть компонент їжі, що має найвищу енергетичну цінність:


варіанти відповідей
Запитання 10

Харчова цінність продукту визначається тим


варіанти відповідей

що людина споживає протягом певного часу

яку кількість енергії вона споживає

наскільки добре цей продукт забезпечує потреби людини в основних речовинах та енергії

якої якості продукти споживає людина

Запитання 11

Білки в організмі людини виконують функції

варіанти відповідей

забезпечують ріст і формування тіла

підвищує захисні функції організму

забезпечують енергією

виконують запасаючу роль

Запитання 12

Оберіть ознаку нуклеїнових кислот

варіанти відповідей

збереження генетичної інформації

зберігання запасних речовин

вуглевод, нітратна основа, ортофосфатна кислота

моносахариди та дисахариди

дезоксирибоза, амінокислота, нітратна основа

нуклеотид

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест