Борщ прийнято вважати овочевим супом, незважаючи на те, що деякі його види готуються на основі м’ясного бульйону і містять м’ясо. Борщ далеко не дієтичне блюдо, таким він може стати тільки у разі вегетаріанського виконання бульйону.
До речі, на честь борщу було назване невелике містечко Борщів на Тернопільщині. Щоосені він стає центром фольклорного фестивалю «Борщів».
У минулому у святкові чи недільні дні борщ варили на м’ясному бульйоні, в будні – робили піджарку з сала, цибулі та часнику. У бульйон додавали як самий буряк, так і буряковий квас. Для кислоти також використовували сироватку, при подачі на стіл в особливо урочисті дні заправляли сметаною. Також для гостроти смаку додавався червоний перець. Під час посту варили вегетаріанський борщ, тільки на олії, додавали гриби і рибу.
Що є обов’язковою складовою борщу?
Український борщ подають з:
Рідка основа борщу:
Який смак повинен мати борщ?
При якій температурі подають гарячі супи?
Якій тепловій обробці піддають білі коріння, моркву й цибулю при приготуванні борщів?
Який борщ подають з пампушками?
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома