. Профілактика аліментарних і аліментарно-зумовлених захворювань. Методика розслідування випадків харчових отруєнь ч1

Додано: 30 травня
Предмет: Громадянська освіта, 11 клас
25 запитань
Запитання 1

 До аліментарних захворювань відноситься (за класифікацією ВООЗ): 

варіанти відповідей

цукровий діабет; 

атеросклероз

білкова та калорійна недостатність; 

харчова алергія; 

харчова ідіосинкразія. 

Запитання 2

До аліментарним захворювань належать (за класифікацією ВООЗ):

варіанти відповідей

хвороби надмірного харчування (ожиріння);

захворювання, пов'язані з нераціональним режимом харчування (гастрити); 

психогенна харчова непереносимість

харчові інвазії; 

цукровий діабет.

Запитання 3

До аліментарним захворювань відноситься (за класифікацією ВООЗ): 

варіанти відповідей

атеросклероз

психогенна харчова непереносимість; 

цукровий діабет;

анемії (дефіцит білка, заліза, вітаміну В12);

фізіологічний стан організму, обумовлений його харчуванням.

Запитання 4

За даними ФАО/ВООЗ один з патологічних станів, який викликаний дефіцитом есенціальних нутрієнтів, та найбільш часто зустрічається: 

варіанти відповідей

бері-бері (дефіцит вітаміну В1)

синдром Кушинга;

дефіцит марганцю;

залізодефіцитна анемія; 

гіпоцинкоз

Запитання 5

За даними ФАО/ВООЗ один з патологічних станів, який викликаний дефіцитом есенціальних нутрієнтів, та найбільш часто зустрічається: 

варіанти відповідей

харчові отруєння;

аліментарний маразм; 

квашиоркор

мікотоксикозив

 ендемічний зоб. 

Запитання 6

За даними ФАО/ВООЗ один з патологічних станів, який викликаний дефіцитом есенціальних нутрієнтів, та найбільш часто зустрічається:

варіанти відповідей

квашиоркор

рахіт

аліментарний маразм;

бері-бері;

гіпоцинкоз

Запитання 7

Для гіпоцинкозу найбільш характерні: 

варіанти відповідей

гіперхолестеринемія, зниження маси тіла;

гіпогонадизм, затримка статевого розвитку;

порушення гемопоезу та синтезу вітаміну РР;

 порушення формування скелета, деформація суглобів; 

хронічна гемоглобінурія, рясні менструації. 

Запитання 8

До гіпермікроелементозів відноситься: 

варіанти відповідей

карієс

флюороз

кальциноз

квашиоркор

аліментарний маразм

Запитання 9

До алиментарно обумовлених захворювань належить: 

варіанти відповідей

ревматизм

артрит (артроз)

атеросклероз

 гіпервітаміноз (С, Е)

молібденоз

Запитання 10

Харчові отруєння це: 

варіанти відповідей

захворювання, контагіозність яких обумовлена етіологією; 

неконтагіозні захворювання

слабо контагіозні захворювання; 

захворювання, які перебігають тільки гостро; 

захворювання, які перебігають гостро з обов'язковим ураженням шлунково-кишкового тракту. 

Запитання 11

Харчові отруєння - це захворювання, які: 

варіанти відповідей

перебігають тільки гостро; 

перебігають гостро (рідко хронічно);

слабо контагіо

перебігають гостро з обов'язковим ураженням шлунково-кишкового тракту; 

контагіозність яких обумовлена етіологією: мікробної етіології - контагіозні, немікробної - неконтагіозні.

Запитання 12

Виключені з поняття «харчові отруєння»:

варіанти відповідей

фузаріоз

Гаффська хвороба

отруєння харчовими добавками

 отруєння їжею, що містить нітрати

харчові алергії

Запитання 13

Сальмонельоз виключений з класифікації харчових отруєнь тому що: 

варіанти відповідей

це зоонозна інфекція, а м'ясо (молоко) хворих тварин є лише фактором передачі інфекції;

 доведений ще один шлях його передачі - повітряно-крапельний;

доведений ще один шлях його передачі - водний; 

доведений трансмісивний шлях передачі сальмонельозу поряд з харчовим

доведений побутовий шлях передачі сальмонельозу поряд з харчовим. 

Запитання 14

Виключені з поняття «харчові отруєння»: 

варіанти відповідей

отруєння їжею, що містить нітрати;

отруєння харчовими добавками; 

ботулізм

гіпервітаміноз

септична ангіна

Запитання 15

Харчові отруєння за рядом ознак схожі на інфекційні захворювання. Одна з цих ознак:

варіанти відповідей

раптовий початок (найчастіше); 

зв'язок тільки з їжею;

наявність «епідемічного хвоста»;

вироблення імунітету; 

контагіозність

Запитання 16

Харчові отруєння за рядом ознак схожі на інфекційні захворювання. Один з цих ознак: 

варіанти відповідей

контагіозність

вироблення імунітету; 

гострий короткий перебіг (найчастіше); 

наявність «епідемічного хвоста»;

 зв'язок тільки з їжею. 

Запитання 17

Ознака, властива тільки харчовим отруєнням та відрізняє їх від інфекційних захворювань: 

варіанти відповідей

неконтагіозність

спалахи харчових отруєнь носять масовий характер

мають тільки гострий перебіг

вражають тільки шлунково-кишковий тракт

вражають шлунково-кишковий тракт і супроводжуються інтоксикацією. 

Запитання 18

Ознака, властива тільки харчовим отруєнням та відрізняє їх від інфекційних захворювань: 

варіанти відповідей

ураження шлунково-кишкового тракту з наявністю симптомів інтоксикації; 

ураження тільки шлунково-кишкового тракту; 

не виробляється імунітет; 

перебігають тільки гостро; 

 спалахи харчових отруєнь носять масовий характер

Запитання 19

Одна з основних ознак харчової токсикоінфекції: 

варіанти відповідей

наявність в їжі живих мікробних клітин патогенної мікрофлори або мікроскопічних грибів; 

наявність в їжі токсинів специфічних збудників (група умовнопатогенної мікрофлори);

наявність в їжі живих мікробних клітин специфічної мікрофлори навіть в невеликих кількостях; 

масивне обсіменіння їжі живими мікробними клітинами умовнопатогенної мікрофлори;

часто хронічний перебіг. 

Запитання 20

Найчастіше фактором передачі стафілококової харчової інтоксикації є:

варіанти відповідей

м'ясні та рибні продукти;

паштети, салати, вінегрети;

яйця (особливо водоплавної птиці);

молочні продукти: сир, креми, сиркова маса, морозиво; 

вироби з зерна (хліб та хлібобулочні вироби). 

Запитання 21

Одна з основних ознак харчових токсикозів (інтоксикацій): 

варіанти відповідей

дуже тривалий «інкубаційний період»;

наявність в їжі великої кількості живих мікробів або токсинів мікроскопічних грибів

хронічний перебіг на відміну від токсикоінфекцій; 

наявність в харчовому продукті токсинів специфічних збудників (бактерій або грибів); 

тільки гострий перебіг. 

Запитання 22

Діюча речовина гноєрідного стафілокока та його основні властивості: 

варіанти відповідей

ентеротоксин нестійкий до дії високої температури; 

термостабільний ентеротоксин; 

термостабільний екзотоксин; 

термолабільних екзотоксин; 

екзотоксин, який виділяється (та накопичується) тільки при аеробних умовах.

Запитання 23

Основна ознака (ознаки), на підставі якої (яких) можна поставити діагноз: «стафілококова харчова інтоксикація»: 

варіанти відповідей

характерна клініка: гострий та раптовий початок, гострий гастроентероколіт, незначне підвищення температури; 

дані санітарно-епідемічного обстеження спалаху; 

результати бактеріального розслідування виділень хворого: сеча, фекалії, блювотні маси та кров;

обсіменіння стафілококами харчових продуктів при їх бактеріальному дослідженні та здатність виділених культур виробляти ентеротоксин, що володіє гемолітичними властивостями; 

зростання титру антитіл (реакція гемаглютинації) на стафілокок, виділений при бактеріальному дослідженні підозрілого харчового продукту. 

Запитання 24

Найчастіше фактором передачі стафілококової харчової інтоксикації є:

варіанти відповідей

вироби із зерна (хліб, макаронні вироби);

яйця (особливо водоплавної птиці);

паштети, салати, вінегрети; 

м'ясні та рибні продукти

кондитерські вироби з кремом (особливо заварним). 

Запитання 25

Основні симптоми ботулізму:

варіанти відповідей

гострий гастроентероколіт на тлі ураження центральної нервової системи

різко виражені явища інтоксикації: головний біль, м'язові болі, слабкість на тлі гастроентероколіту;

симптоми ураження довгастого мозку та черепно-мозкових нервів, прогресуюча м'язова слабкість; 

гострий гастроентероколіт на тлі поразки зорового нерва та гострого коньюнктивіту; 

після дуже короткого періоду інкубації (1 - 2 години) - гострий гастроентероколіт на тлі ураження центральної нервової системи.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест