Профілактика аліментарних і аліментарно-зумовлених захворювань. Методика розслідування випадків харчових отруєнь ч2

Додано: 30 травня
Предмет: Громадянська освіта, 11 клас
25 запитань
Запитання 1

.Одна з основних особливостей ботулінічної палички: 

варіанти відповідей

здатність в кислому середовищі шлунка виробляти дуже сильний екзотоксин; 

відсутність стійкості в об'єктах зовнішнього середовища; 

здатність виробляти в харчових продуктах сильний ентеротоксин, що володіє гемолітичними властивостями; 

здатність виробляти в харчових продуктах сильний екзотоксин тільки в анаеробних умовах; 

здатність виробляти в харчових продуктах сильний екзотоксин тільки в аеробних умовах.

Запитання 2

Фактором передачі ботулізму можуть бути: 

варіанти відповідей

подрібнені м'ясні та рибні страви (холодці, салати, холодець), тому що в них створюються аеробні умови, необхідні для виділення токсину; 

риба гарячого копчіння, тому що в ній створюються анаеробні умови, необхідні для утворення токсину;

варені ковбаси, паштети, субпродукти, тому що в них створюються аеробні умови, необхідні для утворення токсину; 

сирокопчені ковбаси та шинки, тому що в них створюються анаеробні умови, необхідні для виділення токсину; 

продукти, консервовані міцними розчинами повареної солі, цукру, оцтової кислоти, тому що ці розчини сприяють виділенню та накопиченню токсину.

Запитання 3

.Одна з основних особливостей ботулінічної палички:

варіанти відповідей

здатність в кислому середовищі шлунку виробляти дуже сильний екзотоксин; 

здатність утворювати в зовнішньому середовищі стійкі спори; 

здатність виробляти в харчових продуктах сильний ентеротоксин, що володіє гемолітичними властивостями; 

відсутність стійкості палички в об'єктах зовнішнього середовища

здатність виробляти в харчових продуктах сильний екзотоксин тільки в аеробних умовах.

Запитання 4

Які продукти і чому можуть бути фактором передачі ботулізму?

варіанти відповідей

банкові консерви всіх видів, тому що в них створюються анаеробні умови, необхідні для виділення токсину

продукти, консервовані міцними розчинами повареної солі, цукру, оцтової кислоти, тому що ці розчини сприяють виділенню токсину;

варені ковбаси, паштети, субпродукти, тому що вони створюють аеробні умови, необхідні для виділення токсину;

риба гарячого копчіння, тому що в ній створюються анаеробні умови, необхідні для накопичення токсину;

подрібнені м'ясні та рибні страви (холодці, салати, холодець), тому що в них створюються аеробні умови, необхідні для виділення і накопичення токсину

Запитання 5

Варення, соління, мариновані продукти ніколи не бувають фактором передачі ботулізму, тому що:

варіанти відповідей

при тривалому зберіганні в анаеробних умовах виділяється токсин, який інактивується;

міцні розчини солі та цукру, а також оцтова кислота сприяють виділенню з овочів та фруктів протеолітичних ферментів, що руйнують токсин;

зберігаються при низькій температурі, яка перешкоджає виділенню екзотоксину

в таких продуктах створюються анаеробні умови, які є перешкодою для вироблення екзотоксину; 

міцні розчини солі та цукру, а також оцтова кислота діють на ботулінічну паличку бактеріостатично. 

Запитання 6

Основна особливість профілактики ботулізму: 

варіанти відповідей

дотримання санітарних правил в консервній промисловості, на рибозаводах, м'ясокомбінатах; 

застосування полівалентної протиботулінічної сироватки для певних груп робітників; 

застосування полівалентного протиботулінічного анатоксину для певних груп населення; 

санітарно-просвітня робота серед населення; 

заборона вилову червоної риби на гачок. 

Запитання 7

Найбільш характерно для мікотоксикозів: 

варіанти відповідей

тільки гострий перебіг; 

найчастіше причиною є продукти переробки злаків; 

відсутнє ураження шлунково-кишкового тракту;

ураження тільки шлунково-кишкового тракту; 

уражаються тільки центральна нервова система.

Запитання 8

Для микотоксикозов найбільш характерні: 

варіанти відповідей

ураження тільки шлунково - кишкового тракту; 

відсутність симптомів ураження шлунково - кишкового тракту;

переважно хронічний перебіг; 

перебігають тільки гостро; 

ураження тільки центральної нервової системи. 

Запитання 9

Клінічні форми ерготизму: 

варіанти відповідей

конвульсивна, гангренозна, змішана;

гангренозна

конвульсивна

конвульсивна, гангренозна, ниркова; 

конвульсивна, гангренозна, паренхіматозна. 

Запитання 10

Фузаріоз - це:

варіанти відповідей

септична ангіна; 

одна з форм ерготизму; 

микотоксикози

бур'яновий токсикоз;

 отруєння «п'яним» медом. 

Запитання 11

Фузаріоз - це:

варіанти відповідей

отруєння «п'яним» хлібом

отруєння «п'яним» медом; 

одна з форм ерготизму;

бур'яновий токсикоз;

септична ангіна. 

Запитання 12

Один з видів фузаріотоксикоз: 

варіанти відповідей

ерготизм

аліментарно - токсична алейкія; 

отруєння «п'яним» медом; 

аліментарно - токсична міоглобінурія;

афлотоксикоз

Запитання 13

Одне з основних властивостей афлотоксинів: 

варіанти відповідей

вражають кістковий мозок; 

гемолітична дія;

нейротропна дію

гепатотоксична дія;

 поразка кровотворних органів. 

Запитання 14

.Одне з основних властивостей афлотоксинів: 

варіанти відповідей

ураження кровотворних органів;

нейротропна дія

гемолітична дія; 

вражає кістковий мозок;

гепатоканцерогенна дія

Запитання 15

Одна з груп клінічної класифікації отруйних грибів: 

варіанти відповідей

гастродуоденальної дії; 

гастроентеротропної дії; 

нейроентеротропної дії;

гепатотоксичної дії; 

нефротропної дії. 

Запитання 16

Одна з груп клінічної класифікації отруйних грибів: 

варіанти відповідей

гепатотоксичної дії; 

нефротропної дії; 

  нейроентеротропної дії; 

гастроентеротропної дії

нейро-вегетотропної дії. 

Запитання 17

Одна з груп клінічної класифікації отруйних грибів: 

варіанти відповідей

нейро-вегетотропної дії;

нефротропної дії; 

гепатотоксичної дії;

гепато-нефротропної дії; 

гастродуоденальної дії.

Запитання 18

Токсичні речовини блідої поганки: 

варіанти відповідей

фалоїдин та аманітин;

гірометрин та фалоїдин; 

гельвелова кислота та аманітин;

гельвелова кислота та фалоїдин;

мускарин та аманітин. 

Запитання 19

Отруйні речовини строчків: 

варіанти відповідей

гельвелова кислота та аманітин

мускарин та фалоїдин;

гірометрин та гельвелова кислота;

гірометрин та фалоїдин;

гельвелова кислота та фалоїдин.

Запитання 20

Відмінна особливість клініки отруєння мухоморами: 

варіанти відповідей

короткий «інкубаційний період» (1-4 години); 

симптоми ураження печінки: жовтяниця, збільшення та хворобливість печінки;

симптоми ураження нирок, аж до уремії;

класична триада всіх харчових отруєнь: нудота, часта блювота, пронос

жовтяничне фарбування шкіри, підвищення температури тіла (гемолітичні властивості токсинів).

Запитання 21

Відмінна особливість клініки отруєння мухоморами: 

варіанти відповідей

жовтий колір шкіри, підвищення температури тіла в результаті гемолізу еритроцитів; 

класична триада всіх харчових отруєнь: нудота, часта блювота, пронос;

симптоми ураження центральної нервової системи: марення, галюцинації, судоми, звуження зіниць;

симптоми ураження нирок, аж до уремії; 

симптоми ураження печінки: жовтяниця, біль у правому підребер'ї. 

Запитання 22

Деякі види риб (маринка, іглобрюх, великоголов) є отруйними для людини, тому що вони:

варіанти відповідей

містять нейротоксини в м'язах, печінці та статевих залозах - постійно;

накопичують в м'язах, печінці та ікрі високоактивні біогенні речовини тільки в період нересту; 

постійно містять в печінці та статевих залозах алкалоїд амігдалин;

містять в печінці та статевих залозах амігдалин тільки у період нересту; 

містять в м'язах, печінці та статевих залозах нейротропний токсин тільки в період нересту. 

Запитання 23

Причиною придбання отруйних властивостей сирої квасолею є: 

варіанти відповідей

накопичення алкалоїду соланіну при неправильному зберіганні; 

накопичення алкалоїду фазину при неправильному зберіганні

постійна наявність токсичної речовини фазину; 

накопичення алкалоїду соланіну у пророслій частині квасолі; 

накопичення токсичної речовини фазину у пророслій частині квасолі. 

Запитання 24

Токсична речовина пророслої (позеленівшої) картоплі: 

варіанти відповідей

токсин фазин;

алкалоїд соланін; 

токсин мускарин; 

гельвелова кислота

алкалоїд аманітин

Запитання 25

Найбільш імовірною причиною розвитку Уровської хвороби (хвороби Кашина - Бека) є вміст у навколишньому середовищі, в тому числі у продуктах харчування: 

варіанти відповідей

підвищеної кількості кальцію;

підвищеної кількості стронцію; 

зниженої кількості фтору; 

підвищеної кількості фтору;

невідомого виду грибка роду фузаріум. 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест