Робота з текстом. Навчальне читання мовчки

Під чужим ім’ям

 

В історії науки ХХ століття доля цього вченого унікальна. Батьківщина підготувала своєму генієві роль ізгоя. Зате його ім’ям у світовій науці названо трасу, якою людина вперше дісталася Місяця – “траса Кондратюка”. Проте справжнє ім’я видатного винахідника, як з’ясувалося, було іншим... Звали його Олександр Шаргей.

У рік народження Сашка його батько був студентом Київського університету імені Святого Володимира. Мати – вчителькою французької мови й географії Києво-Подільської жіночої гімназії. Обоє батьків брали участь в організації антиурядової студентської демонстрації у Києві. Матір, заарештувавши, кинули до Лук’янівської в’язниці. Батько, рятуючись від переслідувань, сховався у Полтаві, в своєї матері.

Дізнавшись про вагітність молодої вчительки, тюремники випустили її на свободу. Проте з в’язниці вона вийшла з тяжким психічним захворюванням.

Мати, хоч і пережила батька, з психіатричної лікарні вже не вийшла. Сашка, сироту при живих батьках, у Полтаві виховували бабуся та її чоловік.

 На вступному іспиті до гімназії Сашко виявив такі знання, що його прийняли відразу до третього класу. Закінчивши гімназичний курс, юнак вирушив до Санкт-Петербурга, де вступив до Політехнічного інституту.

Йшов І916 рік. Перша світова війна була в розпалі, але студентові Шаргею належала відстрочка від мобілізації. Запечатаний сургучем казенний пакет спізнився, і цього вистачило, щоб Олександра забрали до війська.

Очікуючи відправлення на фронт, юнак працював над... космічними дослідженнями. Студент Шаргей створив креслення космічного апарата. Працював допізна, спав - тільки на підлозі у спальному мішку з тоненької ковдри. Працюючи над космічними теоріями, він не забував готувати себе до міжпланетного польоту: привчався зносити холод, голод, незручності.

На Закавказькому фронті теоретик космонавтики став командиром кулеметного взводу. Вже тоді він на все життя зненавидів війну.

Відбувся Жовтневий переворот. Завирувала громадянська війна. Світ розколовся на білих і червоних.

З білогвардійського війська Сашко Шаргей втік за першої ж нагоди. Дістався Полтави, але тут було небезпечно: у місті квартирував німецький гарнізон. Подався до Києва, який невдовзі захопили денікінці. Розвантажував вагони, і, мерзнучи в неопалюваній бібліотеці, робив розрахунки, описи, креслення.

Під загрозою розстрілу в Києві було оголошено мобілізацію. Ученого за покликанням, пацифіста за переконаннями, силоміць забрали до війська. З цієї миті для радянської влади він назавжди став денікінським офіцером, класовим ворогом.

Коли Київ захопили більшовики, Олександр Шаргей утік. Перебуваючи думкою в зоряних світах, перелицьований прапорщик животів на найчорніших роботах, заробляючи на хліб щоденний мастильником і зчіплювачем вагонів на залізничній станції. Ночами креслив космічний літальний апарат, іменуючи його вже по-сучасному – ракетою. Кресленням, створеним руками, що не відмивалися від машинної олії, пізніше судилося потрапити до Бібліотеки Конгресу США, а звідти – у проект “Аполлон”, відкривши людству шлях на Місяць.

У 1921 року друзі роздобули Шаргеєві метрику на ім’я Георгія Васильовича Кондратюка, який народився в Луцьку 8 вересня 1990 року. Про людину, чиїм життям він мав тепер жити, Шаргей знав дуже мало. Лише те, що 1921 року студент юридичного факультету Юрко Кондратюк помер від сухот. Зате на запитання анкети “Чи служили в білій армії?” колишній Олександр Шаргей міг сміливо відповідати: «Ні!»

Після зміни прізвища Шаргею необхідно було сховатися подалі від місць, де його знали. Так псевдо-Кондратюк з’явився у Західному Сибіру на будівництві елеватора Північнокавказької залізниці. Тут він винайшов і збудував пристосування для завантаження у вагони зерна, лічильники для автоматичних вагів... Новатор в усьому, Кондратюк спроектував за принципом російської “избы” і збудував майже без цвяхів найбільший у світі дерев’яний елеватор на 10 тисяч тонн зерна.

Саме винаходами в елеваторній справі вчений, тепер уже Юрій Кондратюк, заробив кошти на видання власної книжки “Завоювання міжпланетних просторів” накладом 2 тисячі примірників.

Частину тиражу вчений пустив у вільний продаж. Очевидно, до Бібліотеки Конгресу США книжка потрапила саме тоді, адже в роки першої п’ятирічки в СРСР працювало чимало американських спеціалістів.

Невдовзі “чорний ворон” доставив Кондратюка до внутрішньої в’язниці ОГПУ. Новаторство обернулося двома томами кримінальної справи. Обвинувачення стандартне: шкідництво. Будував без цвяхів? Це щоб швидше розвалився соціалізм!

З камери Кондратюк вийшов без зубів, так і не підписавши сфабрикованих обвинувачень. Вирок: три роки концтаборів. Дивом концтабір замінили так званою шарашкою. Певно, на той час пересадили стільки народу, що бракувало інженерних кадрів.

Після ув’язнення Кондратюк побував у Москві. Тут відбулася його зустріч з Сергієм Корольовим, керівником ГІРДу (абревіатура від російського “Группа изучения реактивного движения”), колиски радянської космонавтики. Корольов запропонував Кондратюку місце головного теоретика. Здавалося б, дійшли згоди. Але коли заввідділом кадрів поклав перед Кондратюком товстелезну анкету, той з тугою відвернувся до вікна. Він миттєво збагнув: цього разу до його минулого докопаються. Тож – на загальний подив – відмовився.

21 червня 1941 року Кондратюк востаннє відзначив свій справжній день народження. Йому сповнилося сорок чотири ( за паспортом – сорок один).

У гуркоті перших тижнів війни учений не домагався броні, не ховався від мобілізації. Записався добровольцем до народного ополчення.

На ту війну першовідкривач місячної траси пішов телефоністом. В одному з боїв під Москвою він зник, ніби розчинився в космічному просторі...

На планеті Земля від нього не залишилось нічого, навіть могильного горбка.

І все-таки його зоряна година настала – перший із землян ступив на курну поверхню місяця. А полтавський гімназист Сашко Шаргей мріяв, що тією людиною стане він сам. І все життя серйозно готувався до космічного польоту... (За І. Малишевським;  800сл.)

Додано: 15 грудня 2022
Предмет: Українська мова, 9 клас
Тест виконано: 497 разів
12 запитань
Запитання 1

Матір майбутнього винахідника було ув’язнено за

варіанти відповідей

участь у роботі терористичної організації

участь в організації антиурядової студентської демонстрації у Києві

розповсюдження революційної літератури

Запитання 2

Майбутній учений виховувався 

варіанти відповідей

в Києві

в Житомирі

у Полтаві

Запитання 3

Закінчивши Полтавську гімназію, Олександр Шаргей вступив до

варіанти відповідей

університету Святого Володимира в Києві

Політехнічного інституту в Санкт-Петербурзі

університету в Харкові

Запитання 4

До війська студента Шаргея забрали тому, що

варіанти відповідей

запізнився пакет з документами про відстрочку

його позбавили відстрочки за погану успішність

відмовився від відстрочки, вирішивши піти на фронт добровольцем

Запитання 5

Очікуючи відправлення на фронт, юнак працював над 

варіанти відповідей

космічними дослідженнями

науково-фантастичним романом

автобіографічною повістю

Запитання 6

На Закавказькому фронті Олександр Шаргей став 

варіанти відповідей

розвідником

командиром піхотного батальйону

командиром кулеметного взводу

Запитання 7

Після втечі з білогвардійського війська Олександра силоміць забрали

варіанти відповідей

до армії Денікіна

до армії Колчака

до більшовицької армії

Запитання 8

Слово пацифіст має таке значення

варіанти відповідей

той, хто милується минулим, байдужо ставлячись до сучасного

той, хто засуджує будь-які війни, виступаючи за мир на землі

особа з перебільшеною акуратністю й точністю; формаліст

Запитання 9

Космічний літальний апарат винахідник називав

варіанти відповідей

дирижаблем

ракетою

супутником

Запитання 10

У шкідництві Олександра Шаргея звинуватили після того, як він

варіанти відповідей

винайшов пристосування для завантаження у вагони зерна

спроектував лічильники для автоматичних вагів

збудував найбільший у світі дерев’яний елеватор

Запитання 11

Готуючись до польоту на Місяць, американці скористались книжкою  Ю.Кондратюка

варіанти відповідей

"Подорож з Землі до Місяця”

"Завоювання міжпланетних просторів”

“Завоювання Всесвіту”

Запитання 12

Ю.Кондратюк загинув

варіанти відповідей

1941 року під Москвою

1942 року під Києвом

1943 року під Сталінградом

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест