Складнопідрядні речення з кількома підрядними

Додано: 2 лютого 2021
Предмет: Українська мова, 11 клас
Тест виконано: 55 разів
12 запитань
Запитання 1

Укажіть складнопідрядне речення з кількома підрядними

варіанти відповідей

Бо життя безупинно і невблаганно іде на мене, як хвиля на берег (М.Коцюбинський).

Я розпадаюся тоді в чуття і не можу опертися настроєві сумному, мов креповий флер, якого позбутися мені не так легко (О.Кобилянська).

Тільки арештант, тільки той, хто має надлюдське терпіння і надзвичайну волю, може проробити таку роботу (Іван Багряний).

- Нічого в світі так я не люблю, як саджати що-небудь у землю, щоб проізростало (О.Довженко).

Запитання 2

Складнопідрядним з однорідною підрядністю є речення

варіанти відповідей

І росло ще, пригадую, багато тютюну, в якому ми, маленькі, ходили, мов у лісі, в якому пізнали перші мозолі на дитячих руках (О.Довженко.

А ввіччю, либонь, стояв відтворений образ того, хто не здався, хто лишився таки там (Іван Багряний).

А вдень я здригався, коли чув за собою тінь від людини, і з огидою слухав ревучі потоки людського життя, що мчали назустріч, як дикі коні, з усіх городських вулиць (М.Коцюбинський).

Була вже майже укінченою артисткою і працювала саме над одним образом, який хотіла продати і поїхати до Італії, щоб побачити тамошню штуку та найти й собі дорогу до неї (О.Кобилянська).

Запитання 3

Складнопідрядним з неоднорідною підрядністю є реченя

варіанти відповідей

Ось туди, де ти пообморожував ноги й легені, де ти, врешті, в біді та злиднях, серед страхітливих пригод і азіатських турбот дочасно склав свої бурлацькі, ревматичні кості (Іван Багряний).

Вчилася музики, і язиків, і прерізних робіт ручних, ба — і все інше, що лише можна було, забирала я в себе, щоб стало колись капіталом і обернулося в хосен (О.Кобилянська).

Влітку дід частенько лежав на погребні ближче до сонця, особливо в полудень, коли сонце припікало так, що всі ми, й наш кіт, і собака, і кури ховалися під любисток, порічки чи в тютюн (О.Довженко).

Коли лежиш в полі лицем до неба і вслухаєшся в многоголосу тишу полів, то помічаєш, що в ній щось є не земне, а небесне (М.Коцюбинський).

Запитання 4

Складнопідрядним з послідовною підрядністю є речення

варіанти відповідей

Тепер я бігаю в поле й годинами слухаю, як в небі співають хори, грають цілі оркестри (М.Коцюбинський).

Не менш давні і не менш легендарні омулі, що стали одною з перлин всеросійських гордощів і що купувати їх тут стало священною традицією (Іван Багряний).

Часом, коли сонце добре припече, він аж синів увесь від кашлю і ревів, як вовк чи лев, хапаючись обома руками за штани, де була та грижа, і закарлючуючи догори ноги, зовсім як маленький (О.Довженко).

Коли б усі були артисти освічені і виховані, почавши від чуття аж до строю, не було б стільки погані й лиха на світі, як тепер, лиш сама гармонія й краса (О.Кобилянська).

Запитання 5

Складнопідрядним з послідовною підрядністю є речення

варіанти відповідей

Як неприємно, коли баба клене або коли довго йде дощ і не вщухає (О.Довженко).

Здезорієнтовані пасажири відчувають, що щось не гаразд, що щось у світі чудне діється... (Іван Багряний).

Я дуже щасливий, що стрічаюсь з ним тут, на просторі, де ніхто не затулить його обличчя... (М.Коцюбинський).

Образ, над яким працювала невсипуче з розгорілими щоками, яким була перейнята до глибини душі, була велика копія образу Корреджо "Віроломна" (О.Кобилянська).

Запитання 6

Складнопідрядним з неоднорідною підрядністю є речення

варіанти відповідей

Я ходила спокійно за нею, підносячи речі й відбирала лагідно рисунки з рук, ховаючи їх незамітно, щоб не попалися їй наново в руки, придумуючи при тім, як би то зарадити лиху (О.Кобилянська).

І таке там сотворилось, що люди довго ще ламатимуть голови, як то могло трапитись, прости Господи! (Іван Багряний). 

Дід Захарко був коваль, хоч я ніколи не бачив, аби він щось кував (О.Довженко). 

Хоч всі в родині кипіли злістю й завзяттям на той диявольський рід, але ніхто не міг докладно розказати Іванові, звідки пішла ворожнеча (М.Коцюбинський).

Запитання 7

Складнопідрядним з однорідною підрядністю є речення

варіанти відповідей

Зате як припадав він до неї, коли знаходив потік, той холодний кришталь, що омивав десь жовті корні смерек і аж сюди приносив гомін лісів! (М.Коцюбинський).

Бачив не раз, як перся тут волохатий ведмідь, як приходили дурні вепри, толочили всю траву та ламали кущі (Іван Багряний).

Товариство, в яке входила, і товаришки, що її любили, розпестили її, догоджуючи їй у найменшій дрібниці, боготворячи її задля краси й таланту та задля її оригінальних помислів (О.Кобилянська).

Все моє життя він ходив повз нашу хату з цілим снопом довгих вудок і так гупав чобітьми, що ми прокидалися вночі, як од грому, коли він повертався часом з рибалки (О.Довженко).

Запитання 8

Укажіть речення, в якому вилучено розділові знаки, що відповідає схемі (сполучники і сполучні слова пропущено)

[...], (....) і (....)

варіанти відповідей

Здавалось морські буруни застигли саме в ту мить коли буря підняла їх з дня щоб кинуть на землю та заллять світ (М.Коцюбинський).

Спустися на мене що я не впроваджу тобі жодного невідповідного матеріалу в хату що ти й твоє артистичне milieu не будете вражені ані його видом ані поведенням (О.Кобилянська).

А коли заходила ніч коли темрява заливала геть-чисто все і ставало так темно як він ще ніколи не бачив він зупинявся і спав де випадало (Іван Багряний).

Приємно коли позіхає дід і коли дзвонять до вечерні літом (О.Довженко).

Запитання 9

Укажіть речення, з якого вилучено розділові знаки, що відповідає схемі (сполучники і сполучні слова пропущено):

[..., (...), (...), ...]

варіанти відповідей

А коли врешті показалися люди і підняли угору довгі трембіти позолочені сонцем щоб привітать полонину серед синіх верхів коли заблеяли вівці і шумливим потоком залляли всі загороди ватаг впав на коліна та підняв руки до неба (М.Коцюбинський).

Малий ласун що вічно тикав свого носа у солодке бо бабуня його мизила мав тепер з того клопіт (Іван Багряний).

Се певно якась учителька що мозолиться цілу днину з дітьми а вечором гримає по фортеп'яні щоб оживити свої отупілі нерви (О.Кобилянська).

Коли б спитав мене хто-небудь яку я музику любив у ранньому дитинстві який інструмент яких музик я б сказав що більш за все я любив слухати клепання коси (О.Довженко).

Запитання 10

Укажіть речення, з якого вилучено розділові знаки, що відповідає схемі (Сполучники і сполучні слова відсутні):

(...), [...], (...), (...),

варіанти відповідей

Тому аби не впасти змалечку в символіку чи біологізм перейду краще на побутову прозу тим більше що вона вже сама наближається (О.Довженко).

А коли сонце заходить ватаг виносить зі стаї трембіту і трубить побідно на всі пустинні гори що день скінчився миром що будз йому вдався...(М.Коцюбинський).

Побивала мене аргументами що хоч і не були б признані загальносправедливими то не були ніяк самі по собі неслушними (О.Кобилянська).

Коли б не ці мисливські собаки можна б подумати що це козацький загін (Іван Багряний).

Запитання 11

Укажіть схему, що відповідає реченню:

Він мусить сокотити вогонь, сю полонинську душу, бо хто знає, що б сталось, якби не вберіг! 

варіанти відповідей

[...], [...], (...), (...), (...)

[...], [...], (...), (...)

(...), [...], (...), (...)

[...], (...), (...), (...)

Запитання 12

Укажіть схему, що відповідає реченню:

І коли я часом гнівлю його всесильне, всеблагеє, всевидящеє око, так це зовсім не тому, що я в нього не вірую чи вірую в якогось іншого бога.

варіанти відповідей

І [...], [...], (...)

(...), (...), [...], (...)

(...), [...], (...)

І (...), [...], (...) чи (...)

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест