Трудові ресурси та продуктивність праці

Додано: 17 жовтня 2020
Предмет: Економіка, 11 клас
Тест виконано: 393 рази
24 запитання
Запитання 1

До трудових ресурсів підприємства відносяться:

варіанти відповідей

частина працездатного населення, що за своїми віковими даними відповідає вимогам стосовно зайнятості у певній сфері діяльності

 сукупність робітників різних професійно-кваліфікаційних груп, які зайняті на підприємстві та входять до його спискового складу

працездатне населення, діяльність якого спрямована на створення продукту

сукупність керівників підприємства, що зайняті у виробництві продукції

Запитання 2

Укажіть показник, який не відносять до показників ефективності використання трудових ресурсів:

варіанти відповідей

продуктивність та трудомісткість праці

оплата 1 люд.-год. та середньомісячна заробітна плата

 коефіцієнт сезонності та розмах сезонності

трудова активність та коефіцієнт використання трудових ресурсів

Запитання 3

Продуктивність праці на сільськогосподарському підприємстві розраховується як:

варіанти відповідей

відношення вартості основних виробничих фондів до середньорічної чисельності робітників

відношення вартості основних виробничих фондів до вартості валової продукції

відношення вартості валової продукції до середньорічної чисельності робітників

 добуток вартості валової продукції на середньорічну чисельність робітників

Запитання 4

Трудомісткість виробництва одиниці продукції розраховується як:

варіанти відповідей

відношення прямих затрат праці до кількості реалізованої продукції

відношення прямих затрат праці до кількості виробленої продукції

множення прямих затрат праці на кількість виробленої продукції

відношення вартості валової продукції до середньорічної чисельності робітників

Запитання 5

Якщо обсяг виробленого підприємством молока 2000 ц, середньорічна чисельність робітників 10 осіб, трудова активність одного робітника на рік 1000 люд.-год., то продуктивність праці дорівнює: 

варіанти відповідей

0,2 ц/люд.-год.; 

2,0 т/люд.-год

5,0 люд.-год./ц

200 ц/люд.-год

Запитання 6

Якщо обсяг виробленої підприємством продукції 2,0 тис.ц, середньорічна чисельність робітників 10 осіб, трудова активність одного робітника на рік 1000 люд.-год., то трудомісткість виробництва продукції дорівнює: 

варіанти відповідей

5,0 люд.-год./ц

0,2 люд.-год./ц

20,0 ц/люд.-год

500 люд.-год./ц

Запитання 7

До службовців належать такі працівники:

варіанти відповідей

фінансовий директор підприємства

завідувач відділу продаж

секретар директора

механік монтажного цеху

Запитання 8

Які категорії працівників виділяють за характером функцій:

варіанти відповідей

 керівники та спеціалісти

робітники та службовці

 керівники та робітники

керівники, спеціалісти, робітники та службовці

Запитання 9

Якщо на підприємстві було фактично відпрацьовано 9,0 тис. люд.-год., потенційний фонд робочого часу на кожного працівника становить 2000 люд.-год.; середньорічна чисельність працівників 5 осіб, то коефіцієнт використання робочого часу дорівнює: 

варіанти відповідей

0,9

1,4

2,0

1,2

Запитання 10

Якщо обсяг виробленого зерна 24 тис. т; середньорічна чисельність працівників, зайнятих у виробництві зерна 10 осіб, трудова активність за рік одного робітника у виробництві зерна становить 1200 люд.-год., то продуктивність праці у виробництві зерна дорівнює:

варіанти відповідей

20 т/люд.-год.

130 т/люд.-год.

5 т/люд.-год;

2,0 т/люд.-год.

Запитання 11

Працівники, які не належать до складу керівників підприємства:

варіанти відповідей

комерційний директор підприємства

начальник відділу маркетингу

головний бухгалтер

економіст

Запитання 12

Рівень кваліфікації робітників визначається за:

варіанти відповідей

категоріями

посадами

розрядами

 ступенями

Запитання 13

Структура трудових ресурсів це:

варіанти відповідей

кількість працівників за категоріями персоналу

відсоткове співвідношення різних категорій працівників в їхній загальній кількості

відсоткове співвідношення трудових ресурсів у загальній кількості ресурсів підприємства

відсоткове відношення кількості керівників до загальної кількості персоналу

Запитання 14

Ефективність використання трудових ресурсів перш за все характеризується:

варіанти відповідей

оплатою праці

продуктивністю праці

 тривалістю праці

інтенсивністю праці

Запитання 15

Витрати праці вимірюються у

варіанти відповідей

людино-годинах

 годинах

людино-днях

людино-хвилинах

Запитання 16

Робітники, які виконують особливо складні та відповідальні роботи, вважаються

варіанти відповідей

некваліфікованими

кваліфікованими

малокваліфікованими

висококваліфікованими

Запитання 17

Робітники, які виконують нескладні роботи, вважаються

варіанти відповідей

некваліфікованими

 кваліфікованими

малокваліфікованими

висококваліфікованими

Запитання 18

Розрахувати потребу в працівниках кормоцеху, якщо поголів’я корів у господарстві 800 голів і норма навантаження на 1-го працівника 400 голів.


варіанти відповідей

0,5

1

2

20

Запитання 19

Визначити коефіцієнт залучення трудових ресурсів у суспільне виробництво згідно наступних даних: трудові ресурси, що фактично брали участь у сільськогосподарському виробництві – 430 осіб, наявні трудові ресурси – 510 осіб


варіанти відповідей

84

0,84

1,18

118

Запитання 20

Розрахувати потребу в трактористах, якщо необхідно виорати 900 га за 3 дні, норма виробітку за зміну трактора Т-74 становить 7 га.


варіанти відповідей

129

385

21

43

Запитання 21

Визначити коефіцієнт використання трудових ресурсів згідно наступних даних: фактично відпрацьований час –3130 людино-днів; можливий мінімальний фонд робочого часу - 9390 ( за трудовим мінімумом)


варіанти відповідей

33

0,33

3

30

Запитання 22

Розрахувати потребу в водіях, якщо необхідно перевезти 200 т зерна за 4 дні, норма перевезення за 1 день становить 25 т на 1 автомашину.


варіанти відповідей

0,5

8

2

32

Запитання 23

Вартість валової продукції зерна у звітному році становила 2535,64 тис.грн., середньорічна чисельність працівників, зайнятих у сільському господарстві – 568 осіб. Виробництво валової продукції (тис.грн..) на одного працівника становить:


варіанти відповідей

0,22

220

4,46

4112

Запитання 24

Розрахувати виробництво продукції на 1 людино-годину (ц), якщо відомо, що зернових вироблено 75860 ц і прямі затрати праці в людино-годинах при цьому становили 18650


варіанти відповідей

0,24

0,25

4,06

40,6

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест