Вуглеводи

Додано: 6 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Копія з тесту: Вуглеводи
Тест виконано: 706 разів
20 запитань
Запитання 1

Укажіть вуглеводи, що належать до моносахаридів :

варіанти відповідей

крохмаль, сахароза

глюкоза , фруктоза

крохмаль, глюкоза

фруктоза, целюлоза

Запитання 2

Укажіть вуглевод, що належить до дисахарадів:

варіанти відповідей

глюкоза

целюлоза

крохмаль

сахароза

Запитання 3

Укажіть вуглеводи, що належать до полісахаридів:

варіанти відповідей

крохмаль, целюлоза

целюлоза, сахароза

глюкоза, фруктоза

сахароза, целюлоза

Запитання 4

Укажіть вуглевод, що в клітинах рослин виконує запасну функцію:

варіанти відповідей

целюлоза

хітин

глікоген

крохмаль

Запитання 5

Укажіть вуглевод, що входить до складу клітинних стінок рослин:

варіанти відповідей

хітин

глікоген

целюлоза

крохмаль

Запитання 6

Укажіть вуглевод, який називають "виноградний цукор":

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

глюкоза

целюлоза

Запитання 7

Позначте природну сировину для одержання сахарози:

варіанти відповідей

деревина

буряки

картопля

нафта

Запитання 8

Яка речовина має формулу С6Н12О6?

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

крохмаль

целюлоза

Запитання 9

Позначте речовину, яку використовують для визначення глюкози як багатоатомного спирту:

варіанти відповідей

натрій гідроксид

купрум(ІІ) гідроксид

купрум(ІІ) сульфат

купрум(І) оксид

Запитання 10

Позначте реагент, з яким взаємодіє крохмаль:

варіанти відповідей

водний розчин калій перманганату

свіжодобутий купрум(ІІ) гідроксид

водний розчин натрій гідроксиду

спиртовий розчин йоду

Запитання 11

Укажіть фізичні властивості целюлози:

варіанти відповідей

біла, аморфна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках

тверда волокниста речовина, у гарячій воді утворює клейстер

біла, аморфна речовина, у гарячій воді утворює клейстер

Запитання 12

Напишіть рівняння повного окиснення глюкози і вкажіть суму коефіцієнтів у ньому:

варіанти відповідей

18

19

17

20

Запитання 13

Виберіть фізичні властивості крохмалю:

варіанти відповідей

розчинний у холодній воді

білий аморфний хрусткий порошок

у гарячий воді набухає

має солодкий смак

Запитання 14

Позначте фізичні властивості глюкози:

варіанти відповідей

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, солодка на смак.

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, без смаку.

біла кристалічна речовина, погано розчинна у воді, солодка на смак.

рідина, добре розчинна у воді, солодка на смак, має специфічний запах.

Запитання 15

Укажіть вуглевод, що за температури близько 170°С перетворюється на карамель:

варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н12О6

Сn(H2O)m

6Н10О5)n

Запитання 16

За допомогою якого вуглеводу загущують молочний кисіль?

варіанти відповідей

лактоза

целюлоза

сахароза

крохмаль

Запитання 17

Чим крохмаль відрізняється від цукрової пудри (сахарози)?

варіанти відповідей

кольором

смаком

розчинністю у воді

агрегатним станом

поскріпуванням при розтиранні між пальцями

Запитання 18

На який вуглевод багаті зерна цієї рослини:

варіанти відповідей

целюлоза

глюкоза

крохмаль

сахароза

Запитання 19

Проаналізуйте твердження. Чи є з-поміж них правильні?

1. Головна функція глюкози у клітинах людини полягає у передаванні спадкової інформації.

2. При діабеті в ролі замінника цукру можна використовувати сорбіт.

варіанти відповідей

правильне 1

правильне 2

обидва правильні

обидва неправильні

Запитання 20

Яку масу цукру необхідно взяти для приготування 250 г розчину з масовою часткою 40%?

варіанти відповідей

10 г

50 г

100 г

150 г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест