Вуглеводи

Додано: 3 травня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Копія з тесту: Вуглеводи
Тест виконано: 462 рази
25 запитань
Запитання 1

Укажіть вуглеводи, що належать до моносахаридів :

варіанти відповідей

крохмаль, сахароза

глюкоза , фруктоза

лактоза, глюкоза

глюкоза, мальтоза

Запитання 2

Укажіть вуглевод, що належить до дисахарадів:

варіанти відповідей

глюкоза

хітин

крохмаль

сахароза

Запитання 3

Укажіть вуглеводи, що належать до полісахаридів

варіанти відповідей

крохмаль, целюлоза

мальтоза, сахароза

глюкоза, фруктоза

сахароза, целюлоза

Запитання 4

Укажіть вуглеводи, що не мають солодкого смаку і майже не розчиняються у воді.

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

полісахариди

Запитання 5

Укажіть вуглевод, що в клітинах рослин виконує запасну функцію

варіанти відповідей

целюлоза

хітин

глікоген

крохмаль

Запитання 6

Укажіть вуглевод, що входить до складу клітинних стінок рослин

варіанти відповідей

хітин

глікоген

целюлоза

крохмаль

Запитання 7

Укажіть вуглевод, який називають "виноградний цукор"

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

глюкоза

целюлоза

Запитання 8

Позначте природну сировину для одержання сахарози

варіанти відповідей

деревина

буряки

картопля

нафта

Запитання 9

Позначте групу вуглеводів, представником якої є целюлоза:

варіанти відповідей

пентози

моносахариди

дисахариди

полісахариди

Запитання 10

Позначте речовину, яку використовують для визначення глюкози як багатоатомного спирту:

варіанти відповідей

натрій гідроксид

купрум(ІІ) гідроксид

купрум(ІІ) сульфат

Купрум(І) оксид

Запитання 11

Позначте реагент, з яким взаємодіє крохмаль:

варіанти відповідей

водний розчин калій перманганату

свіжодобутий купрум(ІІ) гідроксид

водний розчин натрій гідроксиду

спиртовий розчин йоду

Запитання 12

Укажіть фізичні властивості целюлози:

варіанти відповідей

біла, аморфна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках



тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках

тверда волокниста речовина, у гарячій воді утворює клейстер

біла, аморфна речовина, у гарячій воді утворює клейстер

Запитання 13

Напишіть рівняння повного окиснення глюкози і вкажіть суму коефіцієнтів у ньому:

варіанти відповідей

18

19

17

20

Запитання 14

Молекулярна маса сахарози становить:

варіанти відповідей

180

342

322

162

Запитання 15

Виберіть фізичні властивості крохмалю:

варіанти відповідей

розчинний у холодній воді

білий аморфний хрусткий порошок

у гарячий воді набухає

має солодкий смак

Запитання 16

Запишіть рівняння молочнокислого бродіння глюкози. Укажіть загальну суму коефіцієнтів для нього

варіанти відповідей

6

3

4

5

Запитання 17

Укажіть тривіальну назву сахарози:

варіанти відповідей

купоросне масло

виноградний цукор

тростинний цукор

каустична сода

Запитання 18

Позначте фізичні властивості глюкози.

варіанти відповідей

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, солодка на смак.

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, без смаку.

біла кристалічна речовина, погано розчинна у воді, солодка на смак.

рідина, добре розчинна у воді, солодка на смак, має специфічний запах.

Запитання 19

Укажіть вуглевод, що за температури близько 170°С перетворюється на карамель

варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н12О6

Сn(H2O)m

6Н10О5)n

Запитання 20

За допомогою якого вуглеводу загущують молочний кисіль?

варіанти відповідей

лактоза

целюлоза

сахароза

крохмаль

Запитання 21

Чим крохмаль відрізняється від цукрової пудри (сахарози)?

варіанти відповідей

кольором

смаком

розчинністю у воді

агрегатним станом

поскріпуванням при розтиранні між пальцями

Запитання 22

На який вуглевод багаті зерна цієї рослини:

варіанти відповідей

целюлоза

глюкоза

крохмаль

сахароза

Запитання 23

Проаналізуйте твердження. Чи є з-поміж них правильні?

1. Головна функція глюкози у клітинах людини полягає у передаванні спадкової інформації.

2. При діабеті в ролі замінника цукру можна використовувати сорбіт

варіанти відповідей

правильне 1

правильне 2

обидва правильні

обидва неправильні

Запитання 24

Розрахуйте масу сахарози необхідну для приготування 250 г розчину сахарози з масовою часткою С12Н22О11 40%?

варіанти відповідей

10 г

50 г

100 г

150 г

Запитання 25

Вкажіть суму коефіціетнів біля РЕАГЕНТІВ у рівнянні реакції повного окиснення сахарози:

варіанти відповідей

12

  

13

23

36

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест