Вуглеводи

Додано: 20 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Копія з тесту: Вуглеводи
Тест виконано: 120 разів
24 запитання
Запитання 1

Вкажіть формулу глюкози:

варіанти відповідей

С6Н12О6

6Н10О5)n

С12Н22О11

С2Н5ОН

Запитання 2

Вуглеводи в рослинах утворюються:

варіанти відповідей

з води

із жирів

з вуглекислого газу

з води і вуглекислого газу

Запитання 3

Спільна властивість жирів і вуглеводів - це реакція:

варіанти відповідей

гідрування

приєднання

гідролізу

заміщення

Запитання 4

До природних полімерів належать:

варіанти відповідей

глюкоза

поліетилен

сахароза

целюлоза

Запитання 5

Вкажіть речовину, з якою реагують і гліцерол, і глюкоза:

варіанти відповідей

CuO

CuSO4

KOH

Cu(OH)2

Запитання 6

Вкажіть функціональні групи глюкози:

варіанти відповідей

карбонільна

гідроксогрупа

аміногрупа

карбоксильна

Запитання 7

Вкажіть речовину, за допомогою якої можна довести наявність спільної функціональної групи у глюкози та альдегідів:

варіанти відповідей

свіжовиготовлений купрум (ІІ) гідроксид

амоніаковий розчин Ag2O

натрій гідроксид

ферум (ІІІ) хлорид

Запитання 8

Укажіть назву ізомера глюкози:

варіанти відповідей

сахароза

рибоза

фруктоза

целюлоза

Запитання 9

Вкажіть ознаки, за якими крохмаль відрізняється від целюлози:

варіанти відповідей

молекули лінійні, утворюють волокна

n=10 -14 тисяч

молекулярна маса від декількох сотень до декількох тисяч

n= від декількох сотень до декількох тисяч

Запитання 10

Встановіть послідовність збільшення числа атомів Гідрогену в молекулах речовин: а) етанол; б) гліцерол; в) оцтова кислота; г) сахароза (цукроза)

варіанти відповідей

а, б, г, в

в, а, б, г

б, а, в,г

в, а,г, б

Запитання 11

Вкажіть якісний реактив на крохмаль:

варіанти відповідей

хлор

бром

йод

лакмус

Запитання 12

Позначте правильне твердження щодо моносахаридів:

варіанти відповідей

містяться у складі білків

існують переважно у відкритій формі

у молекулах моносахаридів наявна карбоксильна група

молекули моносахаридів містять декілька гідроксильних груп

Запитання 13

Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої він належить.

Вуглевод: 1. глюкоза; 2. сахароза; 3. целюлоза

Група: А. полісахариди; Б. моносахариди; В. дисахариди

варіанти відповідей

1-А, 2-В, 3-Б

1-Б, 2-В, 3-А

1-В, 2-А, 3-Б

1-А, 2-Б, 3-В

Запитання 14

Складіть рівняння молочнокислого бродіння глюкози. Загальна сума коефіцієнтів в рівнянні становить:

варіанти відповідей

3

4

2

5

Запитання 15

З наведених формул сполук випишіть окремо номери: а) вуглеводів; б) карбонових кислот.

1.СН3COOH; 2 CH2O; 3.C6H12O6; 4.CH3COOCH3; 5.C12H22O11; 6.CH3OH; 7.(C6H10O5)n; 8. CH3CH2COOH

варіанти відповідей

вуглеводи: 3,5,7; карбонові кислоти: 1,2,8

вуглеводи: 3,5,7; карбонові кислоти: 1,8

вуглеводи: 3,4,7; карбонові кислоти: 1,2,8

вуглеводи: 3,4,7; карбонові кислоти: 1,2,6,8

Запитання 16

Установіть відповідність між назвою вуглеводу та продуктом його гідролізу.

Назва вуглеводу: А. сахароза; Б.крохмаль

Продукт повного гідролізу вуглеводу: 1.фруктоза; 2.глюкоза+фруктоза; 3.глюкоза

варіанти відповідей

А-3, Б-2

А-1, Б-2

А-1, Б-3

А-2, Б-3

Запитання 17

Складіть рівняння запропонованих реакцій: а) фотосинтез; б) спиртове бродіння глюкози; в) "срібного дзеркала" для глюкози; г) гідролізу сахарози.

Розмістіть їх за збільшенням суми коефіцієнтів.

варіанти відповідей

а,б,г,в

г,в,б,а

г,б,в,а

б,г,в,а

Запитання 18

Глікоген, джерело енергії людського організму, є похідним:

варіанти відповідей

целюлози

крохмалю

сахарози

Запитання 19

Целюлоза є головною складовою:

варіанти відповідей

хромосом

оболонок рослинних клітин

ядер

цитоплазми

Запитання 20

Зразком майже чистої целюлози є:

варіанти відповідей

деревина

хвоя

волокна бавовни

фільтрувальний папір

Запитання 21

Висока механічна міцність волокон целюлози пояснюється:

варіанти відповідей

лінійною структурою молекул

орієнтацією макромолекул уздовж осі волокна в одному напрямку

наявністю водневого зв'язку між молекулами

розгалуженою структурою молекул

Запитання 22

Папір одержують:

варіанти відповідей

з целюлози деревини

з естерів целюлози

з продуктів гідролізу целюлози

у результаті бродіння глюкози

Запитання 23

Їжу, що містить крохмаль, варять, оскільки:

варіанти відповідей

амілопектин набухає в гарячій воді

крохмаль нерозчинний у холодній воді

у гарячій воді розчиняється амілоза

продукт його гідролізу - декстрини легше засвоюються організмом

Запитання 24

Крохмаль не використовують для добування:

варіанти відповідей

харчового спирту

присипок, паст, таблеток

штучних волокон

кондитерських виробів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест