Вуглеводи

Додано: 29 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 878 разів
44 запитання
Запитання 1

До моносахаридів належать:

варіанти відповідей

крохмаль, сахароза

рибоза, фруктоза

дезоксирибоза, глюкоза

глюкоза, мальтоза

Запитання 2

Дисахаради:

варіанти відповідей

глюкоза

хітин

лактоза

сахароза

Запитання 3

Полісахариди

варіанти відповідей

крохмаль, глікоген

мальтоза, сахароза

глюкоза, фруктоза

хітин, целюлоза

Запитання 4

Не мають солодкого смаку і майже не розчиняються у воді.

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

полісахариди

Запитання 5

Вуглевод в клітинах рослин, який виконє запасаючу функцію

варіанти відповідей

целюлоза

хітин

глікоген

крохмаль

Запитання 6

Вуглевод клітини тварин та грибів, який виконує запасаючу функцію

варіанти відповідей

глікоген

хітин

целюлоза

крохмаль

Запитання 7

Вуглевод, що входить до складу клітинних стінок рослин

варіанти відповідей

хітин

глікоген

целюлоза

крохмаль

Запитання 8

Укажіть назву вуглеводу, який називають "виноградний цукор"

варіанти відповідей

сахароза

крохмаль

глюкоза

целюлоза

Запитання 9

Позначте природну сировину для одержання сахарози

варіанти відповідей

деревина

буряки

картопля

нафта

Запитання 10

Позначте групу вуглеводів, представником якої є целюлоза:

варіанти відповідей

пентози

моносахариди

дисахариди

полісахариди

Запитання 11

Позначте речовину, яку використовують для доведення глюкози як багатоатомного спирту:

варіанти відповідей

натрій гідроксид

купрум(ІІ) гідроксид

купрум(ІІ) сульфат

Купрум(І) оксид

Запитання 12

Позначте реагент, з яким взаємодіє крохмаль:

варіанти відповідей

водний розчин калій перманганату

свіжодобутий купрум(ІІ) гідроксид

водний розчин натрій гідроксиду

спиртовий розчин йоду

Запитання 13

Укажіть фізичні властивості целюлози:

варіанти відповідей

біла, аморфна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках



тверда волокниста речовина, нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках

тверда волокниста речовина, у гарячій воді утворює клейстер

біла, аморфна речовина, у гарячій воді утворює клейстер

Запитання 14

Реакція гідролізу НЕ властива:

варіанти відповідей

крохмалю

глюкозі

сахарозі

целюлозі

Запитання 15

Маса глюкози, яка утворюється в результаті гідролізу 810 г крохмалю становить:

варіанти відповідей

880 г

800 г

900 г

990 г

Запитання 16

Напишіть рівняння повного окиснення глюкози і вкажіть суму коефіцієнтів у ньому:

варіанти відповідей

18

19

17

20

Запитання 17

До складу молекули глюкози входять характеристичні (функціональні) групи:

варіанти відповідей

карбоксильна і гідроксильні

карбоксильні і гідроксильна

альдегідні і гідроксильна

альдегідна і гідроксильні

Запитання 18

Молекулярна маса сахарози становить:

варіанти відповідей

180

342

322

162

Запитання 19

Позначте реакцію, яка дозволяє відрізнити розчин гліцеролу від розчину глюкози:

варіанти відповідей

взаємодія із спиртовим розчином йоду

взаємодія із свіжо приготовленим розчином купрум(ІІ) гідроксиду

взаємодія із свіжо приготовленим розчином купрум(ІІ) гідроксидом при нагріванні

взаємодія із розчином купрум(ІІ) сульфату

Запитання 20

Виберіть фізичні властивості крохмалю:

варіанти відповідей

розчинний у холодній воді

білий аморфний хрусткий порошок

у гарячий воді набухає

має солодкий смак

Запитання 21

Під час реакції фотосинтезу утворилося 90 г глюкози, який об'єм вуглекислого газу поглинула рослина?

варіанти відповідей

11,2

22,4

44,8

67,2

Запитання 22

Інша назва сахарози:

варіанти відповідей

купоросне масло

виноградний цукор

тростинний цукор

каустична сода

Запитання 23

Вуглеводи поділяють на:


варіанти відповідей

 оксигеновмісні, безоксигенові

одноосновні, двоосновні, триосновні

  основні, подвійні, комплексні

 моносахариди, дисахариди, полісахариди

Запитання 24

Позначте фізичні властивості глюкози.

варіанти відповідей

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, солодка на смак.

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, без смаку.

біла кристалічна речовина, погано розчинна у воді, солодка на смак.

рідина, добре розчинна у воді, солодка на смак, має специфічний запах.

Запитання 25

Вуглевод, що за температури 184°С перетворюється на карамель ...

варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н12О6

Сn(H2O)m

6Н10О5)n

Запитання 26

За допомогою якого вуглеводу загущують молочний кисіль?

варіанти відповідей

лактоза

целюлоза

сахароза

крохмаль

Запитання 27

Чим крохмаль відрізняється від цукрової пудри (сахарози)?

варіанти відповідей

кольором

смаком

розчинністю у воді

агрегатним станом

поскріпуванням при розтиранні між пальцями

Запитання 28

Внаслідок спиртового бродіння глюкози утворюється органічна речовина ,яка широко використовується в медицині:


варіанти відповідей

Метанол

Гліцерол

Етанол

Не має правильної відповіді

Запитання 29

Виберіть рівняння реакції, під час якого глюкоза утворюється в природі

варіанти відповідей

 С6Н12О6 → 2С2Н5ОН + 2СО2  

6Н10О5)n + nН2О → nС6Н12О6        

 6СО+ 6Н2О → С6Н12О6 + 6О2  

С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О         

Запитання 30

На який вуглевод багаті зерна цієї рослини:

варіанти відповідей

целюлоза

глюкоза

крохмаль

сахароза

Запитання 31

Цей моносахарид міститься у винограді та інших солодких плодах, звідки має тривіальну назву «виноградний цукор». Кров людини у нормі містить 0,8 – 0,12% цієї речовини. Оберіть назву цієї сполуки:

варіанти відповідей

сахароза

лактоза

мальтоза

галактоза

фруктоза

 глюкоза

Запитання 32

У якому рядку є назви лише вуглеводів:

1. крохмаль, гліцерол, глюкоза, фруктоза

2. целюлоза, крохмаль, глюкоза, сахароза

3. сахароза, глюкоза, крохмаль, етанол

варіанти відповідей

1

2

3

Запитання 33

Проаналізуйте твердження. Чи є з-поміж них правильні?

1. Головна функція глюкози у клітинах людини полягає у передаванні спадкової інформації.

2. При діабеті в ролі замінника цукру можна використовувати сорбіт

варіанти відповідей

правильне 1

правильне 2

обидва правильні

обидва неправильні

Запитання 34

Яку масу глюкози можна добути гідролізом деревини, масою 200 кг, якщо масова частка целюлози в ній становить 0,58?

варіанти відповідей

125,59 кг

127,99 кг

128,89 кг

138,98 кг

Запитання 35

За деякий час у процесі фотосинтезу рослина виділила у повітря 448 л кисню. Яка маса крохмалю утворилась в рослині за цей час?

варіанти відповідей

420 г

378 г

635 г

540 г

Запитання 36

У кукурудзяному зерні масова частка крохмалю становить 0,72. Яку масу глюкози можна одержати з 45 кг кукурудзяного зерна?

варіанти відповідей

41 кг

34 кг

36 кг

29 кг

Запитання 37

Молекула сахарози складається:

варіанти відповідей

Із залишків лише глюкози в циклічній формі

Із залишків лише фруктози в циклічній формі

Із залишків фруктози та глюкози в циклічних формах

Полімер рослинного походження

Запитання 38

Продуктом відновлення глюкози є:

варіанти відповідей

Етанол

Молочна кислота

Сорбіт

Карбон(ІV) оксид

Запитання 39

Яку масу цукру треба взяти, щоб отримати 250 г розчину з масовою часткою цукру 40%?

варіанти відповідей

10 г

50 г

100 г

150 г

Запитання 40

Установіть послідовність хімічних формул речовин у ланцюжку перетворень дисахариду на алкен: 1) C2H5OН; 2) С2Н4; 3) С6Н12О6; 4) С12Н22О11:

варіанти відповідей

 4,2,3,1

 

4,3,1,2.

3,4,1,2


2,1,3,4

Запитання 41

Вкажіть суму коефіціетнів вихідних речовин в рівнянні реакції повного окиснення сахарози:


варіанти відповідей

12

  

13

23

36

Запитання 42

Виберіть правильні твердження:

варіанти відповідей

глюкоза окиснюється до глюконової кислоти

 проміжним продуктом гідролізу сахарози є декстрини

 в процесі фотосинтезу утворюється крохмаль

один моль глюкози містить 6 моль атомів Карбону

сахароза і крохмаль реагують с водним розчином йоду

 крохмаль і целюлоза - природні полімери


 при гідролізі дисахаридів утворюється дві молекули моносахаридів

  в молекулі сахарози масова частка Гідрогену найменьша


Запитання 43

З розчину глюкози, в якому масова частка речовини 40%, добули етанол. В результаті часткового окиснення спирту утворилось 88 г альдегіду. Визначити масу розчину глюкози.

варіанти відповідей

180

360

900

450

Запитання 44

Визначити масу сорбіту (г), який добули з глюкози масою 360 г, якщо виробничі втрати складають 10%.

варіанти відповідей

327,6

364

36,4

72,8

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест