Жири

Додано: 26 лютого 2023
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 587 разів
16 запитань
Запитання 1

Жири - це:

варіанти відповідей

багатоатомні спирти

карбонові кислоти

складні естери гліцерину та карбонових кислот 

альдегіди

Запитання 2

Гідроліз жиру в присутності лугу називають?

варіанти відповідей

омилення

гідратація

гідрування

окиснення

Запитання 3

При струшуванні рідких жирів з водою утворюються

варіанти відповідей

істинні розчини

  

емульсії

 

 колоїдні розчини

Запитання 4

Укажіть речовини, необхідні для утворення жирів

варіанти відповідей

метанол

  

гліцерол

  

нижчі карбонові кислоти

 

 вуглеводні

 

 вищі карбонові кислоти

Запитання 5

Укажіть назву процесу, що покладено в основу виробництва маргарину

варіанти відповідей


повне окиснення

  

заміщення

  

гідрування

  

гідроліз

Запитання 6

Укажіть назву твердого жиру рослинного походження

варіанти відповідей

оливкове масло

  

льняне масло

  

вершкове масло

  

кокосове масло

Запитання 7

Тверде мило - це солі вищих карбонових кислот і


варіанти відповідей

магнію

   

 кальцію

    

калію

  

 натрію

Запитання 8

Насиченими є кислоти

варіанти відповідей

пальмітинова

    

стеаринова

   

олеїнова

арахідонова

Запитання 9

Укажіть, як називають гідроліз жиру в лужному середовищі: 

варіанти відповідей

розщеплення жирів

гідрогенування жирів

гідратація жирів

омилення жирів

Запитання 10

Укажіть, що входить до складу тваринних жирів: 

варіанти відповідей

гліцерин

нижчі ненасичені карбонові кислоти

 вищі насичені карбонові кислоти 

вищі ненасичені карбонові кислоти

Запитання 11

За агрегатним станом жири поділяють на...

варіанти відповідей

газоподібні

рідкі

твердуваті

тверді

Запитання 12

Біологічні функції жирів:

варіанти відповідей

енергетична

запасаюча

теплоізоляційна

захисна

регулююча

Запитання 13

Вкажіть , до якого класу належать жири:


варіанти відповідей

 вуглеводні

  спирти

  карбонові кислоти

 естери

Запитання 14

До складу рослинних жирів входять карбонові кислоти

варіанти відповідей

Ненасичені

Насичені

Ароматичні

Запитання 15

У першу пробірку налили 2 мл соняшникової олії, у другу – 2 мл розтопленого смальцю. В обидві пробірки додали по 1 мл бромної води. Пробірки ретельно струсили і залишили на декілька хвилин.

Проаналізуйте наведені твердження.

І. У пробірці з розтопленим смальцем бромна вода знебарвилася.

ІІ. В обох пробірках відбулося розшарування жиру з бромною водою.

варіанти відповідей

правильне лише І

немає правильних

правильне лише ІІ

обидва правильні

Запитання 16

Укажіть формулу кислоти, що входить до складу рідких жирів

варіанти відповідей

С4Н9СООН

С17Н33СООН

С16Н33СООН

С17Н35СООН

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест