Жири

Додано: 25 лютого 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 694 рази
23 запитання
Запитання 1

Вкажіть формулу сполуки, що є основою рідкого мила:

варіанти відповідей

C2H5COOK

C2H5ONa

C17H35COOK

C17H35COONa

Запитання 2

Позначте насичені карбонові кислоти

варіанти відповідей

стеаринова

олеїнова

пальмітинова

лінолева

Запитання 3

До якого класу відносяться жири

варіанти відповідей

кислот

спиртів

естерів

Запитання 4

Залишок якої кислоти входить до складу рідких жирів?

варіанти відповідей

стеаринової

олеїнової

пальмітинової

масляної

Запитання 5

Проаналізуйте твердження

І. Всі тваринні жири (крім риб'ячого) є рідкими.

ІІ. До складу рослинних жирів входять залишки ненасичених карбонових кислот.

варіанти відповідей

вірне лише І твердження

вірне лише ІІ твердження

обидва твердження вірні

жодне з тверджень не є вірним

Запитання 6

Для перетворення рідкого жиру у твердий використовують

варіанти відповідей

кисень

водень

вуглець

вапняну воду

Запитання 7

Твердий жир - це естер гліцеролу та

варіанти відповідей

оцтової кислоти

масляної кислоти

пропіонової кислоти

стеаринової кислоти

Запитання 8

Жири утворюються в результаті реакції

варіанти відповідей

окиснення

приєднання

гідролізу

естерифікації

Запитання 9

Оберіть тваринні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 10

Оберіть фізичні властивості жирів 

варіанти відповідей

легші за воду

 не розчиняються у воді

 не розчиняються в органічних розчинниках

високі температури кипіння

Запитання 11

Натрієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною

варіанти відповідей

твердого мила

шампуню

рідкого мила

прального порошку

Запитання 12

Маргарин у своєму складі містить

варіанти відповідей

рослинні олії

тверді тваринні жири

суміш олій і вершків

вершки

Запитання 13

Загальна формула жирів:

варіанти відповідей

RCOOR

R-OH

RCHO

                                                                                                                             

              О

               ІІ

СН2 –О - С - R

 I             

CH - O – C – R’

               II

I              O

CH2  -O - C - R’’

                      II                                           

                О   

Запитання 14

Укажіть продукт реакції гідролізу жирів

варіанти відповідей

етиленгліколь

гліцерин

гліцин

глюкоза

ВКК

Запитання 15

Реакція жирів в результаті якої під дією лугів утворюються солі високомолекулярних кислот і гліцерол

варіанти відповідей

омилення

гідрування

гідроліз водою

окиснення

Запитання 16

С17Н35СООН – стеаринова кислота

варіанти відповідей

насичена карбонова кислота

ненасичена карбонова кислота

в складі рідких жирів

в складі твердих жирів

Запитання 17

Цей процес широко використовується в харчовій промисловості для одержання маргарину, кулінарного жиру, легкого масла

варіанти відповідей

гідролізу

піролізу

гідрування

омилення

Запитання 18

Відсотковий вміст жирів в цьому продукті найвищий

варіанти відповідей

горіхи

рослинна олія

вершкове масло

бобові

Запитання 19

Продуктом гідрування триолеїну є

варіанти відповідей

гліцерин

тристеарин

олеїнова кислота

стеаринова кислота

Запитання 20

Серед перелічених варіантів виберіть ознаку, яка буде спільною для всіх жирів

варіанти відповідей

всі жири є твердими речовинами

взаємодія з кальцієм

приємний квітковий запах

жири — це естери гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот

Запитання 21

Жири, як і естери, вступають у реакцію

варіанти відповідей

дегідрування

дегідратації

гідролізу

окиснення

Запитання 22

Для виробництва мила використовують реакцію

варіанти відповідей

гідрогенізації

естерифікації карбонових кислот

лужного гідролізу жирів

гідратації алкінів

Запитання 23

Гліцерол і стеаринову кислоту добувають за реакцією

варіанти відповідей

естерифікації

гідролізу жиру

поліконденсації

гідролізу вуглеводів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест